Дві клінічні смерті та місяці лікування. Шокін розповів ТСН про отруєння та кого підозрює у замаху на своє життя

Дві клінічні смерті та місяці лікування. Шокін розповів ТСН про отруєння та кого підозрює у замаху на своє життя

Фото: УНІАН

Колишній генпрокурор сподівається, що правоохоронці знайдуть причетних до свого отруєння та визначать, яким саме чином воно сталося.

Дві клінічні смерті пережив Віктор Шокін після отруєння ртуттю. В ексклюзивному інтерв’ю ТСН колишній генеральний прокурор України розповів обставини своєї недуги і як лікувався у віденській клініці. А ще зробив приголомшливу заяву: Шокін вважає, що причетними до його отруєння можуть бути американці. 

Розкажіть, будь ласка, коли ви відчули, що вас отруїли, де це сталося?

Дуже радий, що я можу розповісти більшості українців про це, бо я читав різні відгуки про своє отруєння. Але всі вони були не вірні.

Це трапилось 10 вересня 2019 року. Це трапилось в Греції, де я перебував у особистих справах. Я там не відпочивав. На жаль, в мене помер брат, ми його поховали, і після такої події, розумієте, не дуже хочеться відпочивати. Але хочеться побути наодинці самому з собою. В мене дуже гарні друзі в Греції. Я поїхав до них.

І от 10 вересня, коли я вийшов з машини, я знепритомнів і впав. Я не пам’ятаю, що було далі, але мені потім розповідали, хто був присутній поруч, що мені дуже повезло, що це трапилось саме в цьому місці і в цей час. Це трапилось приблизно об 11:40, дуже поряд був госпіталь, швидка допомога і дуже гарні фахівці. Згідно з заключенням грецької клініки, де я перебував спочатку у реанімації, в мене було дві зупинки серця. Для того, щоб мене повернути з того світу, було застосовано електрошокери для моєї реанімації. Потім я перебував вісім діб у реанімації, а згодом мене перевели до палати. Я не міг ходити, вчився там ходити заново.

Ексклюзив ТСН: Віктор Шокін пережив дві клінічні смерті після отруєння ртуттю

Ексклюзив ТСН: Віктор Шокін пережив дві клінічні смерті після отруєння ртуттю

Мене виписали 20 вересня і 22 вересня я прибув у місто Київ. Була потреба обов’язково продовжити курс лікування, щоб повернутись до нормального життя. Мені порекомендували клініку у Відні. Коли я прибув до Відня, 9 жовтня 2019 року, потрапив до лікаря Корпана Миколи Миколайовича. І він мені розповів про Ющенка, що він дійсно брав участь у його лікуванні.

Мені зробили багато обстежень. 11 жовтня лікар до мене прийшов і запитав: "А ви знаєте, що у вас ртуть в організмі". У висновках зазначається, що вміст ртуті у мене в організмі – 9,7%, тобто у п’ять разів більше, ніж максимальна норма.

Потім я дізнався, що способи отруєння ртуттю дуже різні – можна отруїтись і парами ртуті, і іншими шляхами. Як мені говорили знайомі у СБУ, такий спосіб отруєння дещо застарілий, але ще має місце його застосування деколи.

Коли це встановили, аналізи були дуже погані. Було порушено дію печінки, нирок, ну дуже багато. Я дуже вдячний цій клініці і особисто Миколі Миколайовичу. За місяць мені понизили вміст ртуті у крові до 8%. 12 грудня 2019 року був останній аналіз – 7,1%. Але це все одно набагато більше норми, і є певні негативні наслідки, багато супутніх діагнозів, тиск трошки підвищений. Втім, нині багато показників вже покращились. На сьогоднішній день я вважаю, що я не на 100% здоровий, але на 85%, може навіть і на 90%.

Однак, мені ще потрібно лікуватись, наступний мій вояж до Відня, за планом реабілітації, буде за пару тижнів. Мені проведуть обстеження, і будемо знати, на що розраховувати.

Я не знаю, чи все закінчилось, але нині я перебуваю у Києві, мене ніхто не охороняє, окрім мене самого. Ніхто мені охорону не пропонував. Ну, як Бог дасть. Я звертався з питання отруєння до токсикологів, і є дуже багато можливостей – і в терміні, це могло статися і за місяць, і за два до моменту прояву отруєння. Маю сподівання на компетентність правоохоронних органів Греції.

Чи підозрюєте когось?

В мене немає явних ворогів, яких я точно знаю, що це ворог. Безумовно, одна з версій, але ця версія потребує дослідження, але є можливість причетності Байдена якимось чином до цих питань. Я звернувся офіційно до грецьких правоохоронних органів з цього питання, там є моя офіційна заява, просив їх розслідувати. Наскільки мені відомо, справа кримінальна порушена і розслідується, але це тільки моя інформація. Офіційно я ще відповіді не отримав, хоча звернувся досить давно з питання порушення кримінального провадження у зв’язку з моїм навмисним вбивством.

Чи пов’язуєте ви це з розслідуванням справи "Бурісми"?

Я вважав і вважаю, що справу "Бурісми" було закрито і передчасно, і незаконно. Відносно Байдена чи Порошенка, я скажу, що Порошенко робив дуже багато, щоб я залишився. Але, мабуть, були такі обставини, в тому числі і цей мільярд грошей. Я пам’ятаю дуже добре його виступ, коли мене звільняли. Він сказав, що я зробив дуже багато для органів прокуратури, що мене дуже потішило. Тоді я спитав, чого мене звільняють, якщо багато зробив, відповідь була – "не знайшов довіри суспільства".

Коли, на вашу думку, могло закінчитись розслідування справи "Бурісми"?

Я впевнений в тому, що до закінчення був ще довгий час, можливо і не один рік. Чому – справа ця доволі складна. Але без допитів Гантера Байдена, Арчера, Квасневського та інших директорів так званих "Бурісми", які начебто там щось робили, було важко справу закінчити. Але я впевнений, в наших планах було чітко прописано, що Україна має допитати їх і визначити їхню роль у "Бурісмі". В першу чергу я говорю про Гантера Байдена. Впевнений, якщо б ми пішли далі, ми б вийшли на дуже цікаві моменти. Але в нас є презумпція невинуватості, тому не хочу забігати наперед. Маю надію, що колись ця справа буде до кінця розслідувана, і будуть прийняті законні рішення.

Тобто ви вважаєте, що призначення сина Байдена можна вважати хабарем?

Якщо йти чисто шляхом логічних понять, то це можна дійсно розцінити як хабар. Але в нас дійсно є презумпція невинуватості і говорити так я не можу. Але і раніше публікувалась дуже гарна стаття, де все дуже гарно виписано, що Гантер Байден не мав жодного стосунку до енергетики, дійсно він був і кокаїністом, і трошки алкоголіком.

Нагадаємо, напередодні адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані розповів про замах на Шокіна і називав його чи не головним свідком у політичному протистоянні в США.

Кореспондент ТСН Дмитро Святненко

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
"Український" скандал у Вашингтоні
Наступна публікація