Хтось із олігархів приїжджав до нас, але я не пам’ятаю

Хтось із олігархів приїжджав до нас, але я не пам’ятаю

За словами Володимира Зеленського, у червні відбудеться зустріч із представниками великого бізнесу щодо відновлення Донбасу.

Президент України Володимир Зеленський здійснив свій перший закордонний візит. Він відвідав Брюссель, де зустрівся з лідерами головних інституцій Євросоюзу та генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.  у ексклюзивному інтерв'ю журналісту "Радіо Свобода" для "Сніданку з 1+1""

На другий день візиту він замість ранкової прогулянки зустрівся з журналістом "Радіо Свобода" Григорієм Жигаловим для "Сніданку з 1+1" в унікальному форматі - у залі одного зі спортзалів Брюсселя. Під час розмови він відповів на низку гострих запитань. Зокрема, він заявив про політичну відповідальність у справі про вбивство дитини в Переяславі Київської області, а також про співпрацю з МВФ і сприйняття України в Євросоюзі. 

У "Сніданку" показали ексклюзивне інтерв'ю Зеленського в унікальному форматі

У "Сніданку" показали ексклюзивне інтерв'ю Зеленського в унікальному форматі

- Пане президенте, звісно хотілося б почати розмову з вашого першого закордонного візиту до Брюсселя, тут багато про що можна говорити, але події в Україні диктують свій сценарій, вбивство 5-річного хлопчика від рук поліцейських. Акції протесту перед поліцейськими дільницями, люди шоковані, що будете робити? Таке враження, що запит суспільства більше ніж просто відставка очільника поліції Київщини.

- Ще раз хочу сказати, що я дійсно співчуваю всім близьким хлопця, всім рідним. Ви знаєте, це якесь безглуздя, влучили в хлопця, забрали життя в дитини. Тому, я вже про це говорив. Дуже серйозне питання і будуть дуже серйозно всі покарані.

- Політична відповідальність буде в когось?

- Я впевнений, що буде і політична відповідальність, буде і кримінальна відповідальність. Ми про це вже говорили неодноразово з міністром протягом цих двох днів. Ми можемо робити все, але не можемо повернути життя. Хочу звернутись до всіх – будьте обережні, і до всіх тих, хто приймають рішення, будь ласка, на законодавчому рівні, всі повинні бути дуже серйозно кримінально покарані.

- Ще важливе питання, ваш дебют у Брюсселі. Вчора ви доволі однозначно в штаб-квартирі НАТО заявили, що Україна прямує в ЄС і НАТО. Це стратегічний пріоритет. Не боїтесь, що з Росією тепер вдвічі складніше буде розмовляти?

- По-перше, у нас незалежна країна. І це наш вибір, наш курс. Я завжди казав, у нас курс до Європи, це закріплено в Конституції України. Курс до НАТО – це перш за все безпека, безпека країни і нашої армії. Я казав, що ми інформаційно повинні розповісти кожному українцю, що таке НАТО і, що це не так страшно. І коли українці будуть всі готові, ми обов'язково винесемо це питання на референдум і Україна обов’язково буде в НАТО. Тому мій виступ гарно всі сприймали. Гарно приймають Україну. Це найголовніше.

- Переносимося зі штаб-квартири в Єврокомісію, це відео вже вірусно розходиться, як ви з президентом Єврокомісії Юнкером жартували в коридорі. Про що жартували?

- Та про все. Про таке чоловіче, що не можна казати. Дуже класна у нас була зустріч.  Я не знаю, можна так говорити, чи це недипломатично, але такий добрий, теплий, нормальний дядько. Дуже розумна людина. Класний такий мужик. І він сказав, що Україна завжди може розраховувати саме на його особисту підтримку.

- Була зустріч і з віцепрезидентом Єврокомісії Домбровскісом, це людина, яка відповідає за макрофінансову допомогу, 500 млн…

- Про гроші, я одразу коротко. Говорили про гроші, впевнений, що буде, це моя головна місія… Гроші не головне, але зараз для країни у нас складна економічна ситуація, але ми вийдемо з цієї ситуації.

- Пообіцяли 500 млн, перший транш…

- Давайте не будемо…  Я не хочу бути тією людиною, яку сприймають багато європейських країн наших українських політиків, що вони завжди щось обіцяють реформи, рішення, закони, а потім не виконують. Не хочу обіцяти, давайте так, отримаємо гроші, скажемо – отримали.

Місія МВФ, співпраця з фондом триває. Я хочу всіх заспокоїти: все буде нормально.

Володимир Зеленський

- Але умови там певні виставили?

- Знаю умови, ми готові до цих умов, готові ухвалювати ці закони, ці поправки до законів насамперед.

- Ви курс євро бачили? Курс угору росте і у зв’язку з цим у мене два запитання: дефолт – це точно чутки? Володимир Зеленський вже це спростував, але це точно так? І курс якось стримуватимуть?

- Розмови про дефолт України – це чутки. В Європі всі розуміють, що це чутки, які розігнали деякі медіапортали. Ніхто не збирається оголошувати дефолт. Усі за стабільну економіку в нашій країні. У нас багато проблем. Давайте не перейматися чутками.

- Якісь важелі як у президента у вас є впливати на курс?

- Спокійна економіка. Залучати в Україну інвестиції. Сказати українцям, щоб не було істерики, що проблем великих немає. Місія МВФ, співпраця з фондом триває. Я хочу всіх заспокоїти: все буде нормально.

Фото: Сайт президента України

- А що у вас з олігархами? Вже відомо, що Пінчук до вас приїжджав. У вас була ідея зустрітися з усіма олігархами?

- Так, я по черзі зустрічаюся з усіма представниками великого бізнесу. Можемо сказати, що і з усіма олігархами.

- А з ким уже зустрічалися?

- Зустрічався з Пінчуком, зустрічався… Не так багато… Хтось іще приїжджав до нас, але я не пам’ятаю. Деякі політики приїжджали, теж олігархи, але не будемо казати про них. Чому про це зарано говорити зараз, до речі, Пінчук і його візит був пов’язаний з Леонідом Кучмою, тому що я дуже просив, щоб він був головою Тристоронньої контактної групи у Мінську. До речі, сьогодні буде зустріч після великої перерви. Я тримаю кулаки, щоб у нас це дійсно пішло.

Із великим бізнесом збираємось зустрітися у червні. І будемо говорити про розбудову Донбасу. Тому що у нас є план, і ми хочемо запропонувати бізнесу інвестувати саме в Донбас, інвестувати в інфраструктуру Донбасу, тому що ми всі розуміємо, що Донбас обов’язково повернеться, і хтось цим повинен займатися.

- Якби у вас була можливість формувати уряд. Кого з нинішніх міністрів Ви б залишили? Хто Вам подобається?

- Чесно кажучи, я не знаю їх дуже близько. Це не моя команда. Ми не пройшли тривалий час роботи разом. Я впевнений, що там є професіонали, тому Уряд залишається працювати. Я думаю, що за ці місяці до виборів, а потім до формування нового уряду ми познайомимось ближче, а потім я зрозумію, хто з цих людей. Я впевнений, вони всі професіонали, але хто з них спроможний зробити щось нове для України, тому що тут потрібні вже не кроки, а стрибки.

- По персоналіях?

- Ну давайте.  Хто?

- Уляна Супрун.

- Супрун? (сміється) Ну, до неї по-різному ставляться. Ви ж знаєте як її називають? Слава Богу, у мене і моєї сім’ї є інший лікар.

- Лілія Гриневич.

- Поки що не знайомий. Я чув, що вона непогана.

- Павло Клімкін.

- Клімкін – це фаховий дипломат. Я пропонував йому залишатися у команді, тому що у нас складна міжнародна ситуація. Він про це знає, але вирішив піти у політику. Я нікого з них близько не знаю, але я дивлюсь по справах.

Всіх цікавить як закінчити війну. Вся Європа реально думає про Україну, про нашу безпеку.

Володимир Зеленський

- До парламенту. Парламент не погодився розглядати ваш законопроект про імпічмент.

- Так. Не хочуть мене відпускати. Я розумію чому. Така я людина. Подобаюсь їм. Упродовж двох тижнів, якщо не помиляюсь, ми подали десять законопроектів чи поправок. Нічого не ухвалили. Що ми можемо говорити про парламент? Там теж є люди, фахівці. Я не знаю, чи це якийсь бунт більшості в парламенті, яка не хоче працювати. Парламент зараз займається якоюсь політичною рекламою. Їм все одно, чи будуть чергові чи позачергові вибори. 31 жовтня чи  21 липня. Вони всі займаються політичною рекламою. Вони не ухвалюють закони, яких чекала Україна вже 28 років: зняття депутатської недоторканності чи закон про імпічмент.

- Ви теж запропонували законопроект про незаконне збагачення. Чим відрізняються Ваш від того, що скасував Конституційний суд України?

- Це було незаконно скасовувати закон про незаконне збагачення. Це були домовленості з МВФ, ЄС і Світовим банком. Вони скасували. Ми запропонували інший. Ми туди додали не тільки кримінальну відповідальність, але й стягнення недоведених активів. Це головна різниця. Без такого закону ми не можемо з вами говорити про будь-яку антикорупційну діяльність в Україні.

- Ви повернули паспорт Саакашвілі. Чому? Це відновлення справедливості чи політичний розрахунок?

- А що я мав йому повернути свідоцтво про народження? (сміється) Політичних планів немає. Плани були людські. Я обіцяв пресі: я гадаю, що паспорт у нього забрали незаконно, тому я його йому повернув. Він мені записував відео в соціальних мережах. Дякував мені. Я вам теж передаю вітання. Писав у What’s Ap. За що дякувати? Я просто виконую свою роботу і свої обіцянки. У мене обіцянок дуже мало.

- У Вас багато зустрічей в ЄС.

- Всіх цікавить як закінчити війну. Вся Європа реально думає про Україну, про нашу безпеку. Всіх цікавлять повернення до нормандського формату, мінські перемовини, реальна боротьба з корупцією, тому що, чесно кажучи, є сумнів, бо впродовж останніх п’яти років почали добре, хотіли багато зробити реформ, а не сталося всього що обіцяли. Ми будемо їх переконувати, що Україна – надійний партнер.

Розмовляв Григорій Жигалов

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Результати виборів до Ради
Наступна публікація