Ми створимо єдину церкву – Київський патріархат

Ми створимо єдину церкву – Київський патріархат

Філарет вимагає від Епіфанія спілкування і спільних служб.

Почесний патріарх Філарет надіслав листи архієреям на бланку Київського патріархату, що спричинило хвилю занепокоєнь тим, що Томос, про який так довго домовлялись на найвищому державному рівні, може бути відкликаний Вселенським патріархом Варфоломеєм. Цю тезу підтвердив і предстоятель ПЦУ митрополит Київський Епіфаній. "Сьогодні повернення до попередньої структури Київського патріархату означає повернення назад, в ізоляцію, втрату Томосу й усіх здобутків церковної незалежності", - наголосив він.

В Мінкульті поспішили запевнити, що УПЦ Київського патріархату ліквідований 15 грудня 2018 року під час Об'єднаного собору за участі представників влади, УПЦ КП, УАПЦ і частини УПЦ МП.

Утім, в інтерв'ю кореспонденту ТСН.Тиждень Сергію Гальченку Філарет підтвердив відсутність стосунків із Епіфанієм, заявив про бажання відновити Київський патріархат навіть ціною церковного розколу. За даними ТСН.Тиждень, які підтверджуються з багатьох джерел навіть в оточенні Філарета, під час зустрічі із архієреями Філарет прагне оцінити свій рівень підтримки в новій церкві та обговорити перспективи повернення Київського патріархату, який він сам воліє очолити. Останні місяці він повертає людей, яких колись заборонив у служінні або просто вигнав з Київського патріархату, шукає союзників навіть з числа колишніх ворогів. Знайшов порозуміння він і з луцьким митрополитом Михаїлом, якого сам же змусив відмовитися від висування на пост глави Помісної церкви. Кричущий приклад - благодатний вогонь, який Михаїл мав привезти на чолі офіційної делегації ПЦУ. Проте за добу луцький митрополит летить сам, а його помічник Андрій Ковальов без уповноваження розіслав прес-релізи від імені ПЦУ щодо зустрічі вогню в аеропорту Бориспіль. Пізніше Ковальов не приховував планів з відсторонення нинішнього керівництва Православної Церкви України, фактично озвучивши позицію церковного путчу. 

 

- Журналістка Соня Кошкіна виставила у мережі листи, які нібито Ви розіслали архієреям на бланках Київського патріархату. Чи дійсно це так?

- Так, розіслав на своєму бланку. На бланку патріарха. Щороку на священномученика Макарія збираються в Києві всі архієреї і я їх щоразу запрошую. Цього разу теж запрошую. А те, що я на своєму бланку, а на якому бланку я повинен?

- На бланку нової православної церкви…

- Справа в тім, що Київський патріархат не ліквідований. Не ліквідований. Це хочуть подати, що він ліквідований. Ліквідувати Київський патріархат може той, хто його створив. А хто його створив? А створив Київський патріархат помісний собор 1991 року, коли ще не було об’єднання, а автокефальна церква створила патріархат і був першим патріархом Мстислав. Другим патріархом був Володимир (Романюк), а я третій уже патріарх. Тому ліквідувати патріархат, створений собором, може тільки собор.

Фото: УНІАН

- А томос кому надавали?

- А томос надавали митрополії. Тому томос належить митрополії, але ми хочемо мати патріархат. Ми від патріархату не відмовимось. Тому для всього православного світу ми митрополія, а для України – ми патріархат. Ми будемо добиватися, щоб українська церква була патріархатом.

- На Помісному соборі 15 грудня 2018 року. Здається, Ви підписали документ про ліквідацію Київського патріархату. Там умова була.

- Справа в тім, що це була умова. Я стояв перед вибором: або ми отримаємо томос і для цього треба відмовитися мені від висування себе на предстоятеля Української православної церкви чи відмовитися і отримати томос. Я пожертвував собою. Відмовився, але для Вселенського патріарха, а не для української церкви. Для того, щоб відмовитися мені від патріаршества, я повинен на своєму помісному соборі, а то собор був не наш. То був собор Константинопольського патріархату. Тому на цьому соборі не я головував як патріарх, а головував представник Вселенського патріарха, тому то не наш собор. То собор Константинопольської церкви.

- Виходить Ви не визнаєте предстоятеля церкви?

- Визнаємо, але з цим предстоятелем раніше ніж він ним став було рішення нашого Архієрейського собору, що він представляє українську церкву ззовні, а керую українською церквою я, як патріарх. Така була домовленість. На цьому наполягав і президент.

- А зараз не так?

- А зараз не так.

- Кажуть, у Вас не дуже хороші стосунки з митрополитом Епіфанієм.

- Жодних стосунків немає.

Фото: Facebook / Петро Порошенко

- А чому так?

- Порушується те, про що ми домовились і що ухвалив Архієрейський собор. Пішли шляхом неправди.

- Які у Вас особисто претензії до митрополита Епіфанія?

- Він повинен співпрацювати зі мною як із патріархом. Такі у мене до нього претензії, а він за чотири чи п’ять місяців жодного разу зі мною не служив і не спілкується.

- Чому не служив?

- Ви його спитайте. Я не знаю, але не служив. І не спілкується.

- Я знаю, що ви неофіційно спілкуєтесь і зустрічаєтесь.

- Чотири чи п’ять разів за п’ять місяців. Хіба це спілкування, коли щодня треба керувати церквою. Тому спілкування немає. Через те, що немає спілкування, а воно повинно бути, церква розділилась. Зараз моє завдання як патріарха – зберегти Київський патріархат.

Філарет організовує розкол у ПЦУ і відроджує УПЦ КП

Філарет організовує розкол у ПЦУ і відроджує УПЦ КП

- Який юридичний механізм повернення Київського патріархату?

Він є. його не треба повертати. Він існує. Є патріарх. Якщо є патріарх, значить є патріархат. Є Київська патріархія. Тому повертати патріархат не треба. Він є. повинен бути. Ми його й надалі будемо повертати. І при чому не тільки буде не визнаний. Настане час, коли буде визнаний. Впевнений стопроцентово. Так само я був переконаний 1992-го року, що томос буде. Ніхто не вірив, що томос буде, а я був впевнений. Маємо томос. Київський патріархат є і буде визнаний всіма церквами, а не тільки Константинопольським патріархатом.

- Ви хочете, щоб помісний собор зібрався найближчим часом.

- Це за статутом. Церква керується помісними соборами. Помісний собор обов’язково повинен бути і вирішить всі питання, які стоять перед церквою.

- Хто має його скликати?

Можу я скликати, а може скликати предстоятель.

Які питання Ви хочете там порушити?

- Питання ухвалення статуту зі змінами. Статут у нас є. це статут автокефальної церкви, який був ухвалений 1992 року. Але коли ми об’єднались (із УАПЦ – Ред.), ми вносили зміни до цього статуту. Ми вже п’ять разів вносили зміни.

- За теперішнім статутом скликати помісний собор має тільки предстоятель.

- Нинішній статут – це статус Київського патріархату, а то статут Константинопольської церкви. На соборі (15 грудня 2018) ми були як частина Київського патріархату, а не українська церква. І вони дали нам свій статут.

- Ви допускаєте через це розділення церкви?

- Допускаю, але ми створимо єдину церкву – Київський патріархат. Обов’язково.

Розмовляв Сергій Гальченко

Повʼязані теми:

Наступна публікація