Молдова хоче вивчити досвід України у боротьбі з корупцією і не повторити її помилок

Молдова хоче вивчити досвід України у боротьбі з корупцією і не повторити її помилок

Фото: ТСН.ua

Мая Санду розповіла, як Молдова слідуватиме прикладу України у створенні антикорупційних органів та як співпрацюватиме у протидії контрабанді в Придністров'ї.

У четвер, 11 липня, до Києва прибула з робочим візитом нова прем'єр-міністерка Молдови Мая Санду для зустрічі і перемовин з президентом Володимиром Зеленським. Саме вона - одна з лідерів проєвропейського блоку Acum - після непростих парламентських виборів в Молдові очолила уряд внаслідок ще більш складних переговорів. В Молдові наразі склалася безпрецендентна ситуація, коли проросійська партія домовилася співпрацювати з проєвропейським блоком. 

ТСН.ua зустрівся з керівницею молдовського уряду ще до її зустрічі із Зеленським, щоб розпитати, як ця ситуація змінить зовнішню і внутрішню політику країни, в яких сферах Молдова розвиватиме співпрацю з Україною і які проєкти будуть втілюватися для вирішення кризи в Придністров'ї.

Нещодавно в Україні змінилася влада. Трохи раніше в Молдові також відбулися вибори і сформувався новий уряд. Як будуть розвиватися двосторонні відносини між нашими країнами?

– Я тут, щоб спробувати встановити добрі відносини між двома країнами. У нас  нещодавно відбулися політичні зміни в Молдові. Ви, напевно, чули, що у минулому у нас був недемократичний режим. Наприклад, коли відбулися вибори до парламенту, результати вийшли очікуваними для представників цього режиму.

У нас був режим, який переслідував людей, вільну пресу, громадянське суспільство, мерів і тих, хто протидіяв режиму. У нас був дуже корумпований режим, який завдав шкоди державі і установам. Через токсичність цього режиму ми мали прийти до політичної угоди, яка не зовсім природна, і я говорю про політичну взаємодію між проєвропейською політичною силою, яку я представляю, і політичною партією, яка ближча до Росії. Тобто прагнення всіх нас, бажання народу Молдови позбавитися від олігархічного режиму, режиму Плахотнюка, настільки велике, що ми повинні були дійти до цієї угоди.

Фото: ТСН.ua/Юлія Желонкіна

Наразі ми перебуваємо в процесі очищення інститутів, щоб зробити їх незалежними, призначити через відкриту конкуренцію чесних і добрих професіоналів, щоб ми могли відновлювати довіру людей у державі та державних установах. І ми зацікавлені в налагодженні добрих відносин із новим керівництвом України.

Яка мета Вашого візиту? Які ключові питання плануєте обговорити з президентом України Володимиром Зеленським? 

– Насамперед ми хочемо продемонструвати, хто ми є, підтвердити наші зобов'язання щодо европейської інтеграції, оскільки після того, як це політичне партнерство було підписане, було багато запитань і занепокоєнь. Ми би хотіли повторити, що європейська інтеграція для нас – головна мета, угода про асоціацію між Молдовою та ЄС є основою для нашої програми.

І авжеж ми би хотіли обговорити важливі питання, такі як регіональна безпека. Це питання, яке стосується обох наших країн, ми хочемо подивитись, що можемо зробити разом (і Молдова, і Україна), щоб досягти інтеграцію в ЄС.

І звичайно ми обговоримо двосторонні відносини, зокрема, торгівлю,  проблеми довкілля. Ми хочемо серйозно поговорити про Придністровський конфлікт. Крім того, оскільки ми маємо боротися з корупцією та контрабандою через Придністров’я як один із головних пріоритетів, і ми розраховуємо на підтримку української влади у цьому питанні.

Ви стверджували, що в Молдові планують створити Антикорупційне бюро за прикладом України. Яким чином збираєтеся переймати досвід?

– На жаль, корупція – це одна з головних проблем моєї країни, ми, напевно, найбільш відомі у регіоні саме через величезну корупцію. Тільки схеми в банківському секторі забирають приблизно 12% ВВП (2014 року в результаті шахрайства з 3 молдовських банків зник 1 мільярд доларів – еквівалент 12% ВВП Молдови - ред.).

Молдова не має інституцій на сьогодні, які б хотіли боротися з корупцією.

Незважаючи на те, що минуло 4 роки, відтоді як ми виявили ці схеми, нічого не було зроблено, жоден цент не було повернуто і ніхто не був покараний. Це демонструє, що Молдова не має інституцій на сьогодні, які б хотіли боротися з корупцією.

Ми прагнемо дуже швидко змінити ситуацію, покарати тих, хто залучений до корупційної діяльності і повернути вкрадені активи і гроші. Тому хочемо отримати досвід від країн у регіоні. Ми знаємо, що Україна докладала зусилля і пробувала різні підходи, ми хочемо дослідити ваш досвід, що спрацювало і що не спрацювало, щоб не повторити тих же помилок.

Прем'єрка Молдови: корупція – це одна з головних проблем країни

Прем'єрка Молдови: корупція – це одна з головних проблем країни

Також досвід є у Румунії, ми запросимо людей з Румунії. Крім того, є досвід і в Албанії, яка проводила розслідування проти прокурорів і суддів. Що я планую зробити – це створити наглядові ради в офісі прем’єр-міністра і залучити експертів з вільних країн, радників із ЄС із найкращими практиками.

Тобто Європейський Союз наразі готовий допомогти вам в імплементації антикорупційних реформ?

– Безперечно. Європейський Союз – великий прибічник, особливо, коли йдеться про правосуддя і боротьбу з корупцією. Ці питання стоять на перших місцях у відносинах між Молдовою та ЄС. Це будуть об’єднані зусилля, і ми сподіваємося, що нам вдасться їх вивчити.

Задвяки Владу Плахотнюку корупція в Молдові стала дуже поширеною.

Чи пов’язано створення такого нового антикорупційного органу з втечею з країни олігарха Влада Плахотнюка?

– Влад Плахотнюк – був одним з епізодів молдовської корупційної історії. Було багато інших корупційних схем у минулому. Але завдяки його режиму корупція стала дуже поширеною, державні інститути використовувалися для викрадення грошей і державної власності.

Ми досі здивовані величчю корупційних схем, які ми виявили, але ми хотіли б бути інститутами, які будуть запобігати корупції в майбутньому. Незалежно від того, чи це Плахотнюк, чи будь-хто інший не може красти гроші громадськості, жоден не може викрадати громадське майно, оскільки ці гроші і майно належить громадянам і має використовуватися на благо громадян.

У ЗМІ також промайнула неофіційна інформація, що Плахотнюк нібито втік через Одесу. Чи будете співпрацювати з українськими силовими органами в цьому питанні?

– Авжеж ми хотіли б отримати інформацію, як це трапилося. Факт того, що людина втекла і жоден з молдавських органів влади не зміг зробити нічого, щоб запобігти цьому, – це знову є підтвердження того, що органи влади в Молдові не працюють.

Мої колеги вже зробили відповідні запити, аби отримати інформацію щодо того, коли саме він перетнув кордон з Україною і як це трапилося. 

У Молдові вже співпрацюють з Україною щодо втечі з країни олігарха Плахотнюка

У Молдові вже співпрацюють з Україною щодо втечі з країни олігарха Плахотнюка

Наш міністр закордонних справ Павло Клімкін нещодавно заявив, що молдовський сценарій розв'язання внутрішньополітичної кризи шляхом переговорів між США, ЄС і Росією став би катастрофічним для України. Як взагалі ви ставитеся до цієї "практики" участі третіх сторін у переговорному процесі?

– Найголовніше, зміна режиму у Молдові сталася завдяки громадянам Молдови. Вони боролися за демократію та свободу навіть тоді, коли режим був поганий і намагався зупинити будь-яку опозицію. У нас відбулися парламентські вибори, які не були вільними та чесними, тому що їх організовував режим, який не хотів таких виборів.

Незважаючи на це, ми потрапили до парламенту і, зрештою, ми ухвалили рішення, як вже сказала, це було незвичне рішення, коли проєвропейська політична сила і прокремлівська політична сила об’єднались для того, щоб повалити режим. Були дискусії і були повідомлення з-за кордону – і з Заходу, і з Росії під час того, як колишній уряд не хотів подавати у відставку, про те, що у парламенті є більшість і є сформований нею уряд, маю на увазі уряд, який я представляю.

Фото: ТСН.ua/Юлія Желонкіна

Але попередній режим не хотів йти, і тому повідомлення, які лунали з-за кордону, допомогли уникнути насильства, вирішити очолюваному Плахотнюком режиму передати владу мирно і визнати опозицію. Ось, що сталось у Молдові, і це було корисно і вчасно.

Ніхто не каже, що так само має бути в Україні або десь в іншому місці. Я вважаю, що важливо мати вільні та чесні вибори і тоді парламент буде представляти людей, і після цього, звичайно, політичні партії повинні будуть ухвалити рішення, як вони будуть формувати потенційну більшість, якщо вони у більшості.

До речі, як ви своїм внутрішньоєвропейським блоком збираєтеся співпрацювати з проросійською партією?

– Чинний уряд підтримується як проєвропейськими, так і проросійськими силами. Водночас, уряд ухвалив урядовий план обома політичними партіями, і в цьому плані чітко зазначено, що Молдова продовжуватиме євроінтеграційний шлях, а Угода про асоціацію (з ЄС) залишається основною для діяльності уряду.

Існують певні зобов’язання і їх поважають обидві політичні сили. Наразі складно оцінити, що буде далі, але станом на зараз всі урядові ініціативи підтримуються парламентом, і ми сподіваємось, що так триватиме і надалі. Оскільки це те, що очікують як ті виборці, які голосували за нас, так і ті, які голосували за Соціалістичну партію. Виборці хочуть продовження боротьби з корупцією, дієвих державних інституцій, які будуть захищати громадян та займатися добробутом громадян.

Проблема Придністров’я не має легкого вирішення.

Повертаючись до проблеми Придністров’я. Яким чином Ви збираєтесь вирішувати кризу в цьому регіоні?

– Проблема Придністров’я не має легкого вирішення. Є речі, які влада в Кишиневі може зробити і які вимагають залучення сильніших гравців, і ми знаємо про кого йдеться. Це ЄС, США та Росія. Я вірю у те, що проблема Придністров’я може бути вирішена тоді, коли буде відповідна геополітична можливість.

Фото: ТСН.ua/Юлія Желонкіна

Наразі ж ми плануємо боротися з контрабандою та корупцією, тому що вони забезпечують грошима режим у Тирасполі і допомагають їм виживати. На жаль, попередні уряди Кишинева також брали участь у цьому. Зараз ми хочемо це припинити, і дуже сподіваємось, що матимемо підтримку в Києві у цьому прагненні до ліквідації корупційних схем та контрабанди.

І, звичайно, ми продовжуватимемо ті проєкти, які спрямовані на возз’єднання людей з обох берегів Дністра. Ми запроваджували подібні програми раніше, і продовжуватимемо це.

Громадяни, які проживають на території Молдови, і громадяни, які живуть на території  Придністров'я, є наразі ментально та ідеологічно розділеними? Відчувається ця розрізненість?

– Звичайно, є відмінності, особливо через те, що люди в Придністров’ї більше дивляться російські телеканали, де є пропаганда. І вони не мають доступу до інформації з правого берегу Дністра, наприклад, жителі Придністров’я можуть брати участь у виборах, але вони не дуже багато знають про політичні партії або політиків у Молдові.

Мені, наприклад, не було дозволено вести там свою передвиборчу кампанію і на президентських, і на парламентських виборах. Вони чують про політичні партії в Молдові від наших опонентів, а після цього йдуть і голосують. Однак, якщо загалом, саме між людьми не існує великих конфліктів, це більше конфлікт, на якому роками наживаються корупційні чиновники та політики у Молдові та Тирасполі.

Ми відкриті до Придністров’я, зокрема, ми дозволили їм вільно приїжджати на правий берег Дністра, там існує вільний рух людей, включно з чиновниками режиму у Придністров’ї. Тоді як чиновникам з Кишинева це не дозволено. Вони отримують вигоду з поглибленої та всеохопної зони вільної торгівлі, вони експортують (товари – ред.) до Молдови та до ЄС, оскільки значна частина їхнього експорту йде на правий берег та ЄС. Вони отримують із цього вигоду.

Тобто ми дуже відкриті до людей з Придністров’я, але, на жаль, це не робить нас ближчими, тому ще вже минуло майже 30 років, і ми досі не маємо політичного вирішення конфлікту. Можливо, це може бути і для вас уроком, враховуючи досвід, який ми мали.

Молдова розраховує на підтримку Києва у боротьбі з контрабандою у Придністров'ї

Молдова розраховує на підтримку Києва у боротьбі з контрабандою у Придністров'ї

Чи існують у Молдові державні програми з реінтеграції таких громадян?

– Ми маємо програму, як я вже казала, для боротьби з корупцією та контрабандою. І це для нас є пріоритетом. У нас є програми, щоб об’єднувати людей та виконання проєктів, які будуть вигідні людям з обох берегів. І, звичайно, ми продовжуватимемо діалог, але, прямо кажучи, нинішній формат перемовин не є дуже ефективним. 

А можете розповісти докладніше про такі програми?

– Насамперед, є особливі проєкти для покращення інфраструктури. Коли ти маєш інвестиції в інфраструктуру на правому березі, ти маєш схожі проєкти для будівництва доріг, які проходять через Придністров’я, ви будуєте обидві частини. Торгівля є також важливою, як я вже казала. І є також окремі категорії людей (фермери), яким ми хочемо допомогти за допомогою цих проєктів.

Тобто у вас є окремі статті видатків на них?

– Це особливі програми. Деякі з них фінансуються із державного бюджету, деякі – з коштів ЄС та інших партнерів.

Спілкувалася Бутко Кристина

Повʼязані теми:

Наступна публікація