Прізвище Порошенка фігурує в розслідуванні розкрадань Курченка

Прізвище Порошенка фігурує в розслідуванні розкрадань Курченка

Фото: УНІАН

Справу багатомільярдних розкрадань розслідували протягом п'яти років - вона налічує більше 3 тисяч томів.

28 березня в ЗМІ з'явилася інформація, що Генеральна прокуратура оголосила підозри близькому оточенню президента Петра Порошенка в махінаціях з олігархом-втікачем Сергієм Курченком на мільярди гривень. За даними ЗМІ, підозри у відмиванні мільярдів "сім'ї" Януковича оголошені його спільникам: екс-главі АП Борису Ложкіну і колишній главі Нацбанку Валерії Гонтарєвій, чинному заступнику керівника Адміністрації президента Олексію Філатову та іншим.

Цю інформацію підтвердив заступник голови департаменту міжнародно-правового співробітництва Генпрокуратури України, голова відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях Костянтин Кулик. Саме розсекречення ним імен згодом спровокувало скандал: у ГПУ причетність оточення Порошенка до підозр заперечили, в АП дії Кулика назвали провокацією. А пізніше того ж дня в ефірі ток-шоу "Право на владу" Кулик заявив, що його викликали до ГПУ, а документи скандальної справи Курченка зникли з його кабінету. Також прокурор впевнений, що його хочуть заарештувати. 

Аби розібратися, чому імена у справі Курченка з'явилися саме зараз, як відбувається перебіг слідства у справі, і хто дійсно причетний до багатомільярдних розкрадань, ТСН запитала безпосередньо у самого Костянтина Кулика.

Ви літали до Ізраїлю, з ким ви там зустрічалися?

Зустрічей не було з Коломойським, і, я думаю, що якщо б планував би таку зустріч, то останнє, що б я зробив - це полетів би до Ізраїлю. Досить було б організувати зустрічі з його людьми тут. Якби таке завдання стояло. Не шукайте конспірологію. Я літав до Ізраїлю з дитиною на реабілітацію. Тут в Україні це не лікують, ось туди і полетіли.

Ви там зустрічалися з кимось із людей Коломойського?

Ні. Я більше скажу, після цього за два дні літав до Відня, допитувати Фірташа як свідка. За бажаннм, можна також приклеїти, що я Фірташа замовлення вів.

У якій справі ви його допитували?

Це в рамках тієї ж справи Курченка. Ми розслідуємо розкрадання в нафтогазовому комплексі. Вручено підозри двом його наближеним особам - Борисову і Тамразову. Фірташ прямо не є посадовою особою, але він був пов'язаний з цими особами. У нас є дані про рух коштів з підконтрольних компаній - Дмитра Фірташа, Семена Могилевича, Пола Манафорта. Питання в тому, наскільки він розумів, чим займаються ці менеджери. Перевіряємо причетність Фірташа до цієї справи. Але сам він відмовився від дачі показань.

Скандал із підозрами оточенню Порошенко: прокурор Кулик дав ексклюзивне інтерв'ю ТСН

Скандал із підозрами оточенню Порошенко: прокурор Кулик дав ексклюзивне інтерв'ю ТСН

Хто фігурував у справі Курченка на самому початку, коли його починали розслідувати п'ять років тому?

Це довга історія. Після Майдану генеральним прокурором був Олег Махніцький, розслідування фактично організовував його заступник Микола Голомша. І тоді, оскільки нам треба було одночасно підняти і розслідувати велику кількість діяльності угруповання Януковича, тоді розподілили на всі правоохоронні органи, на всіх розкидали, хто і яким напрямком буде займатися. Ось нам випав Курченко.

На етапі початку там фігурували тодішній глава АП Борис Ложкін, нардеп від БПП Григорій Шверк, Президент Петро Порошенко?

Ні. Був Курченко, був його актив UMH-холдинг, розбиралися з походженням грошей, де він їх взяв і як легалізував.

Я так розумію, що основна частина злочину у взятому кредиті в державному банку і його неповерненні?

Станом на 2014 рік в угрупованні була вже така кількість грошей в "общаку" і стояли завдання про покупку серйозних активів - облігацій зовнішнього та внутрішнього боргу, ФК "Металіст", UMH-холдинг. Коли проводилася легалізація, завищували вартість цього активу щоб відмити якомога більше грошей. При цьому там не всі гроші, які показувалися для покупки, йшли насправді продавцям, могли йти в сторону.

На якому етапі з'явилися прізвища Ложкіна, Шверк і інших?

З'явилися буквально відразу, тому що це ті особи, які підписували документи про купівлю-продаж.

Так і Порошенко підписував.

Він підписував документи як бенефіціарний власник.

Тобто Порошенко є в матеріалах кримінального провадження?

Так, звісно. Він точно так же фігурує в епізоді щодо газу. Він писав листи і викривав це угруповання. Якщо є особи, причетні до угоди, це не означає, що всі вони підозрюються. Стосовно якихось осіб зібрано достатньо даних, вважається, що вони знали, що відбувалася легалізація і брали участь в ній. Коли збирається достатня кількість доказів, людина стає підозрюваним і висувається підозра. Решта могли брати участь, могли знати, могли не знати. Потрібно розбиратися.

Хто був допитаний в частині UMH?

Практично всі учасники, їх там дуже багато. Філатова і Ложкіна не допитували, Гонтарєву не допитували, Стеценка допитували. Допити - це один з видів збору доказів. Є сукупність доказів. Є свідчення інших людей, є матеріали, є документи, є експертиза. Людина може відмовлятися давати свідчення, може обманювати, це не врятує.

Як причетна Гонтарєва до схеми?

Лютий 2014 року: "Брокбізнесбанк" вже ліг, про це знали всі. У цей момент постало завдання завести і вкрасти через банк два мільярди. І тут всі учасники розуміли, що гроші розкрадаються. І в цій ситуації вона просто пропустила через себе як брокер. Операції здійснювалися вночі, у неробочий час.

Ви не керуєте групою прокурорів у цій справі, ви просто член групи?

Є кілька справ, пов'язаних в один пул у злочинній організації. Наприклад, справа щодо Курченка не має номеру 400, вона з окремим номером виділена. І підозри Курченку пред'явлені в цій справі, і там слідство закінчено, і оголошено, що матеріали справи відкриті для сторони. Існує 400 справа - вона базова. В рамках цієї справи збираються докази, людині оголошується підозра, заводиться окрема справа з окремим номером. У всіх інших справах я керівник групи. У цій 400 - керує заступник Генерального прокурора Євген Єнін, і необхідна його присутність.

Тобто ви мали право оголошувати підозри?

Звичайно. Там самостійна процесуальна особа. Повідомлення про підозру було, я вважаю, відповідно до законодавства. Якщо нам не відоме місцезнаходження особи, ми направляємо за місцем реєстрації усі процесуальні документи. В цьому випадку, будь-яка спроба з'ясувати місцеперебування могла привести до того, що слідство у цій справі могло бути заблоковано.

Генпрокурор Луценко був повідомлений, що ви збираєтеся оголосити підозри Філатову, Ложкіну, Гонтаревої і іншим?

Так, це проговорювалося, не була узгоджена лише дата. Я знаю його позицію, що він не покриває цих людей точно. О 9 ранку ми направили на пошту повідомлення про підозру. О першій годині дня я доповів Луценку про результати розслідувань. Зокрема і про оголошення підозр. Він відреагував нормально. Сказав, що це потрібно робити, ми не повинні нікого покривати. Разом з цим він сказав, що в цьому випадку, це може відбитися на виборах. Але я кажу, що я не бачу цієї загрози, тому що особи жодним чином не мають стосунку до виборів.

Олексій Філатов - чинний заступник глави Адміністрації президента. Напередодні виборів такі підозри - це пряма атака на чинну владу.

Дієвій владі треба було взятися за ці питання протягом останніх п'яти років. Вони розуміли, що ми розслідуємо справи, де ці особи проходять. Були певні перешкоди в розслідуванні, нам не давали матеріал. Довелося вишукувати можливості отримати докази, ніхто з нами не співпрацював. Це все ускладнювало, через цих фігурантів. І коли зібралися всі докази, цей епізод пред'явили як Курченку, так і іншим особам. Ці всі докази не вивалили нам перед виборами, це все збиралося протягом тривалого часу.

У розслідуванні справи Курченка у нас була повна автономія дій.

Це має такий вигляд, що Луценко не хотів сам озвучувати ці підозри і поставив під удар вас.

У нас повна автономія ухвалення рішень. Луценко жодним чином не впливає на нашу групу прокурорів. Він ніколи не влазив, ніколи не впливав. Але ми йому завжди доповідали, що відбувається. І на яку стадію розслідування виходить, і які рішення нами ухвалені. У разі розслідування групи Курченко у нас була повна автономія дій. Луценко неодноразово говорив, що стосовно цих людей треба проводити розслідування - це давно його відкрита позиція. Було досить багато інформації, що ці люди могли бути задіяні в різних схемах, в скоєнні різних злочинів.

Чи був підвищений інтерес і спроби втручання в розслідування з боку західних країн, США?

Коли ми проводили розслідування із злочинної організації спочатку Курченка, а потім вийшли в інше оточення Януковича, стали проявлятися ознаки того, що за процесом намагаються спостерігати або втручатися представники певних американських органів. Знаєте, який воно мало вигляд? Нам блокують проведення якихось дій, там ми виходимо на те, що закриті якісь кримінальні справи, які повинні були б розслідуватися за кордоном.

Ми бачимо, що є схеми, що тут в Україні нагнітаються і заганяються фігуранти і потім ми бачимо, що закордоном дублюється це розслідування і там воно плавно "зливається". В результаті виходить представник ФБР на брифінг і говорить про те, що за п'ять років, які вони намагалися допомогти Україні розслідувати, куди пішли гроші Януковича, вони не змогли ні копійки знайти і повернути в бюджет. Я ж бачу, що вони все це бачили від 14-го року. Ми починаємо отримувати інформацію, дивимося, ця вся інформація їм надавалася. Ну як можна було не зуміти щось повернути. При цьому, коли ми намагаємося щось повернути, на нас нападають всі їхні сателіти. Наприклад, НАБУ заявило, що Януковичу повернули півтора мільярда. Тут же порушили справу, що ми їх вкрали з бюджету. Це повна маячня.

Купа справ від 2014 року була закрита, пропита, продана.

Щодо Миколи Злочевського, який теж є фігурантом справи Курченка. Як так виходить, що однією рукою ви справи відкриваєте, а іншою - закриваєте?

Хочу пояснити, як побудована робота нашої групи. Ми підзвітні двом особам - це заступник Генерального прокуратура Єнін і генеральний прокурор Луценко. Більше ми нікому навіть не пояснюємо, чим ми займаємося. Розслідуючи Курченка, ми розуміємо, що купу справ від 2014 року було закрито, пропито, продано... Таких дуже багато.

Коли ми виходимо на те, що нам потрібні документи з цими особами, ми іноді ці справи не беремо, що не дивимося. Тобто, вони лежать собі закриті, щоб фігуранти не розуміли, що ми розслідуємо в цьому напрямку. Так було ось зі спецконфіскацією, була поставлена ​​умова, щоб про неї не знав військовий прокурор Анатолій Матіос з деяких міркувань. І вся робота відбувалася в ГПУ вночі, приносилися справи. В результаті ми з ними вночі ознайомлювалися. У випадку Злочевського, ми проводили своє розслідування, не зачіпаючи ті справи, які "угроблені" лежать.

А хто угробив?

Угробив той, хто ухвалював рішення і той, хто давав команду: частина справ закрилася в НАБУ, якісь справи закрилися в ГПУ, здається, за податками. Треба піднімати, дивитися, хто тоді був. Ми їх не піднімаємо, щоб фігуранти не розуміли, що ми в цьому напрямку йдемо.

Єнін образився на вас, що ви без його дозволу оголосили?

Ну як без його дозволу... Ну розбиралися, чому не доповів? А чи не доповів, щоб не ставити його в неприємне становище. У нас хороші, довірливі стосунки. З керівництвом все добре. Просто зараз слідство в такій ситуації, коли починають питання політики і всього іншого, пов'язаних з ними, краще не змішувати це все. Є елементи тиску певного. Люди потрапили в ситуацію, в яку вони не хотіли потрапити, і їм досить важко.

Ви відчуваєте тиск після того, що ви зробили?

Звичайно відчуваю. Якщо спікер Генпрокурора Лариса Сарган пише пост про те, що кримінальну справу щодо мене будуть розслідувати, про те, що зараз будуть проводитися обшуки. І я це чув від досить авторитетних людей. Але я, чесно кажучи, думаю, що це рішення ухвалене точно не Юрієм Віталійовичем, це я вам можу точно сказати. Я думаю тиск іде з Банкової, просто ще не вибрано механізм, як на мене натиснути. І Матіосу доручено мною займатися, і СБУ доручено займатися. Благо, що ми з ними в АТО бігали, хлопці дзвонять і розповідають. СВР доручено займатися, ДБР доручено займатися, НАБУ доручено займатися. Об'єктивно, звідусіль пішли відразу сигнали. Ми ж між собою спілкуємося все.

Навіщо ви тоді ухвалили це рішення?

Тому що ми зібрали докази.

А чому не доповіли спочатку керівництву, чому не погодили?
Щоб не підставляти їх в цій ситуації.

Складається враження, що вас міг про це попросити Ігор Коломойський.

Ну перестаньте, як він міг мене попросити. Чому тільки йому вигідно? Чому Тимошенко це не вигідно? Або Гриценку це не вигідно? Мені гасло "Весна прийшла - пора садити" точно так же подобається, як і гасло "Чесних більше". Об'єктивно, це з політикою не пов'язано.

А гасло "Думай" використовуєте?

Постійно думаю.

Хто скасував повідомлення про підозру?

У ГПУ заперечують, що викликали Кулика на допит

У ГПУ заперечують, що викликали Кулика на допит

Це треба подивитися в Єдиному реєстрі досудових рішень. Мені не доповідали. Ймовірно, керівник групи. Зараз глухий кут на роботі. Я займаюся справою Курченко п'ять років, я кожну з цих паперів перебрав руками, сам створив. Я там - в ГПУ - перебуваю тільки через ці справи. Чи не буде цієї справи - буде сильний удар на психіку.

Адвокат Курченка Юрій Сухов сказав, що він не отримував ніяких підозр у цій справі взагалі.

У них є повний набір документів. Ми спілкуємося процесуально з Курченком через адвокатів.

Де матеріали зараз перебувають?

У ГПУ, звичайно. Частину винесли Єніну до кабінета. Сподіваюся, що тільки туди. Виносилися без опису, без нічого, зараз там розібратися, що де - складно. Три тисячі томів! Це кілька кабінетів забитих. У нас п'ять кабінетів, всі завалені томами, ми поміж них працюємо.

Спілкувалась кореспондент ТСН Ольга Василевська

Повʼязані теми:

Наступна публікація