Ризик онкології тим вищий, чим старшим стає населення

Ризик онкології тим вищий, чим старшим стає населення

Фото: ТСН.ua

4 лютого - Всесвітній день боротьби проти раку.

4 лютого у всьому світі відзначають Всесвітній день боротьби проти раку. І боротися дійсно є з чим. В Україні, наприклад, тільки у 2016 році, за даними Національного канцер-реєстру було зареєстровано майже 136 тисяч нових випадків захворювання на злоякісні новоутворення. Рак нині не просто страшний, а й нерідко смертельний діагноз. Втім, медицина не стоїть на місці. В сучасному світі існує певний перелік профілактичних заходів, які важливо не тільки знати, а й дотримуватися.

ТСН.ua обговорив, чому онкологічні захворювання є одними з невирішених викликів сучасності, чи можна уникнути цієї хвороби та хто перебуває у підвищеній групі ризику, з онкохірургом, завідувачем відділення онкології ММ "Добробут"  Кирилом Бурмичем.

Чи правильне твердження, що щорічно поширеність онкологічних захворювань стає вищою? Якщо так, чому?

Безумовно, тут є кілька чинників, які на це впливають. І це стосується не тільки нашої країни, а й високорозвинених країн загалом. Причина - загальне старіння населення в світі. У зв'язку з цим частота виявлення онкологічних захворювань у людей похилого віку стає значно вищою. Умовно кажучи, чим довше люди живуть, тим вища ймовірність виявлення у них онкологічних захворювань.

Чисто статистично, якщо подивитися на всі злоякісні новоутворення - вони найчастіше розвиваються в літньому віці. Наприклад, в Італії середня тривалість життя жінок становить 84 роки. Імовірність розвитку злоякісного новоутворення висока.

В Україні дещо інша статистика, оскільки у нас превалюють зараз кардіологічні захворювання і тривалість життя значно нижча. Тобто основна проблема - інсульт, інфаркт. Але в структурі захворюваності онкологічні захворювання з'являються все частіше. Плюс, другий момент, це все ж таки пов'язано з тим, що Виявлення захворювань стає вищим у зв'язку з тим, що рівень надання медичної допомоги все ж зростає, незважаючи на багато факторів. Інформованість населення зростає.

Яка статистика онкологічних захворювань в Україні?

В Україні рівень захворюваності за 2016 рік склав 375 осіб на 100 тис. населення.

Порівняно з іншими країнами - цифри вищі?

Вони значно нижчі, ніж в розвинених країнах.

Які види раку найпоширеніші?

Це залежить від віку людини. У дітей найчастіше розвиваються лейкемія і пухлина головного мозку. У дорослих чоловіків частіше зустрічається рак легенів, передміхурової залози, меланома, рак шлунка та ободової прямої кишки. У жінок дещо інша структура захворюваності, у них на першому місці молочна залоза, меланома, тіло матки, ободова кишка, шийка матки, пряма кишка, яєчники. Структура пов'язана зі статтю і віком. Від віку залежить, у молодих людей частіше зустрічається рак яєчників і лімфома Ходжкіна, у молодих дівчат - лімфома і щитовидна залоза. У чоловіків, старших від 75 років на першому місці передміхурова залоза, у жінок - злоякісні новоутворення шкіри.

Яких профілактичних заходів можна вжити, щоб запобігти захворюванням?

Є два типи профілактики: первинна і вторинна. До первинної належить, наприклад, попередження на пачках сигарет, що курити шкідливо. Достовірно відомо, що захворювання на рак легенів асоційоване з курінням, і 80% хворих - це курці. Вторинна профілактика - це скринінг. Це виявлення злоякісних новоутворень у загальній популяції населення. Йдеться про обстеження здорових людей. На жаль, скринінг ефективний при 4-5 видах онкозахворювань.

Скринінг ефективний при раку шийки матки. Насамперед це вакцинація хлопчиків і дівчаток у віці від 9 років до початку статевого життя, тому що рак шийки матки виникає з вірусом папіломи людини, тому роблять щеплення від ВПЛ. Скринінг ефективний у віці від 26 років у жінок - це ПАП-тест, який потрібно робити щорічно для раннього виявлення раку шийки матки.

Друге захворювання, за якого скринінг ефективний, - це рак молочної залози. Жінкам, старшим від 45 років необхідно робити мамографію і, якщо в анамнезі у пацієнта серед близьких родичів були якісь злоякісні новоутворення, робити це необхідно раніше. І само собою самостійний фізикальний огляд. Скринінг ефективний при раку товстої кишки. Цей вид раку зараз виходить на провідні позиції, в цьому випадку роблять імуногістохімічний тест на приховану кров. Його слід робити всім людям від 45 років. Або колоноскопія раз на 10 років.

Курцям у віці від 55 до 74 років потрібно робити низькодозову комп'ютерну томографію легень, щоб виявити рак легенів на ранній стадії. А при раку передміхурової залози, який часто виникає у літніх чоловіків, робити рутинний скринінг виявилося не рекомендовано. Тільки якщо людина перебувуає в середній або високій групі ризику. В цьому випадку і у випадку з раком молочної залози, якщо обстежити всіх здорових людей, можна виявити величезну кількість новоутворень, які виявляться злоякісними, і буде багато хибнопозитивних результатів.

Виходить, безлічі випадків онкозахворювань можна було б запобігти або вилікувати, якби населення трохи уважніше ставилося до свого здоров'я?

Не тільки населення, якби це була б держпрограма, на держрівні, якби обізнаність населення була б вищою. Особливо це стосується сімейних лікарів, які б підвищували обізнаність людей, що скринінг необхідно робити.

Дуже важливий аспект - рання діагностика. Це поняття потрібно розділити зі скринінгом. Рання діагностика означає появу незвичайних симптомів, характерних для раку: кров у випорожненнях або в сечі, або у жінок при менопаузі кров з'явилася - якісь типові симптоми при онкологічних захворюваннях. І в цьому випадку якщо пацієнт вчасно звернувся до лікаря, захворювання потенційно виліковне. 3 стадія - важко піддається лікуванню, 4 стадія - вже довічне лікування.

Є неспецифічні симптоми для всіх видів раку: схуднення, втрата маси тіла, відсутність апетиту, загальна слабкість, нездужання.

Через відсутність реєстрації численних медикаментів, онкоклініки змушені працювати з "чорним ринком"

Через відсутність реєстрації численних медикаментів, онкоклініки змушені працювати з "чорним ринком"

Якщо людина звертається до лікаря з названими вами симптомами, що роблять лікарі, щоб визначити, яким видом раку хвора людина?

Передусім проводиться фізикальний огляд пацієнта. Наприклад, збільшені лімфовузли - це явний симптом для лейкемії. Вони безболісні, нерухомі - лікар знає, як відрізнити звичайне запалення лімфовузлів від злоякісного новоутворення. При пальцевому ректальному дослідженні можна запідозрити рак передміхурової залози, а при виявленні крові - рак прямої або ободової кишки. Зміна кольору випорожнень або кровотеча може говорити про рак шлунка.

Безумовно, коли захворювання запідозрили, проводиться лабораторна діагностика. Наприклад, анемія, зниження рівня гемоглобіну та еритроцитів характерно для багатьох злоякісних новоутворень. Аналіз крові також може побічно наштовхнути лікаря на підозру. Є специфічні онкомаркери, точність їх різна, але вони характерно підвищуються за певних захворювань. Ендоскопічне дослідження - гастроскопія, колоноскопія, ті методи, які допомагають виявити злоякісні новоутворення в органах травного тракту. Дерматолог проводить дерматоскопію.

Додатковий метод обстеження - це комп'ютерна томографія, вона дозволяє уточнити локалізацію пухлини, її розміри, наявність уражених лімфатичних вузлів і наявність віддалених метастазів. Але вся діагностика без наркологічної верифікації не інформативна.

Перш ніж почати лікування, необхідно зробити біопсію. Взяти ділянку тканини на дослідження і вивчити його під мікроскопом. І після цього можна говорити, що є злоякісне новоутворення. Важливий етап ще - розгляд онкологічного випадку на онкологічному консиліумі, кількома фахівцями. Зазвичай сюди входять радіолог, який дивився комп'ютерну томографію, доктор-патолог, який дивився біопсію, хірург, якщо планується хірургічне втручання, і лікар променевої терапії.

Чи можливо звернутися в Україні до клініки здоровій людині (людині, яка вважає себе здоровою), щоб пройти повне обстеження і виключити всі групи ризику? Якщо ти приходиш до клініки для повного обстеження, скільки часу і коштів піде на це?

У практиці це існує, але, якщо все населення почне робити обстеження - ефективний скринінг тільки за тих захворювань, які я вже озвучив: рак молочної залози, передміхурової залози, рак шийки матки, прямої кишки і рак легенів. Що значить ефективний: якщо всім здоровим людям робити скринінг, в загальній популяції населення України смертність від пухлин цієї локалізації істотно зменшиться.

Мамографія займає кілька хвилин, колоноскопія - 30 хвилин, переважно робиться під внутрішньовенною анестезією, в комфортних умовах, людина спить і нічого не відчуває. Потім прокидається і почувається абсолютно нормально. Низькодозова комп'ютерна томографія легенів теж не більше ніж півгодини триває. Ці дослідження прості, що важливо, недорогі, але вони дуже ефективні для виявлення злоякісних новоутворень.

Наскільки впливає генетика? Якщо хтось в сім'ї хворів на рак, підвищується ймовірність захворювання у інших членів сім'ї?

Генетика має значення. Рак молочної залози, товстої кишки, вони можуть бути генетично детерміновані. Особливо це стосується першого ступеня споріднення - брат, сестра, мати. Якщо у них в анамнезі були онкологічні захворювання, потенційно ця людина перебуває в групі ризику. Є спеціальні методи обстеження, які дозволяють виявити ці ризики. Але ці дослідження досить складні і дорогі.

Ви вже згадували щеплення, які робляться для профілактики раку шийки матки. Але зазвичай їх роблять масово на Заході. У нас ця практика не сильно поширена. Чому так? Наскільки вони ефективні?

Робити щеплення дійсно потрібно, як дівчаток, так і хлопчиків, оскільки ВПЛ передається статевим шляхом. Ці програми впроваджені вже в багатьох країнах, вони показали свою ефективність. Там, де проводиться вакцинація, захворюваність на рак шийки матки дійсно знижується. Тому це могла б бути державна програма, яка б інформувала населення, що це за захворювання, які є ризики. Адже, якщо говорити про смертоносні злоякісні пухлини, такі як меланома або рак підшлункової залози, вони вкрай небезпечні, оскільки виявляються на пізніх стадіях, швидко прогресують і пацієнт, незважаючи на лікування, швидко вмирає.

Є захворювання, які ефективно піддаються лікуванню навіть на пізніх стадіях - наприклад, рак передміхурової залози, і пацієнти живуть довго. Рак шийки матки виявляється на пізніх стадіях, і лікування малоефективне. У цій ситуації смертність б істотно знизилася, якби проводили вакцинацію серед здорового населення.

Є можливість вакцинувати від ВПЛ в Україні?

Не просто є така можливість, це потрібно робити. Як і вакцинацію від інших захворювань. Наприклад, вакцинація від гепатиту B - це високорентабельне втручання для профілактики захворювань печінки. Достовірно відомо, що вірус гепатиту B призводить до розвитку раку печінки, і якби вакцинація була масовою, це значно знизило б захворюваність раку печінки. Безумовно, є якісь зовнішні чинники, наприкпацілад, у випадку з раком печінки, це вживання алкоголю.

Яка статистика пацієнтів з онкологічними захворюваннями, які виліковуються в Україні?

Я б на це запитання відповів таким чином: запорука успіху залежить від звернення до профільного фахівця. Існує тенденція, коли пацієнти звертаються не до онкологів, і в такому випадку ймовірність ефективного лікування знижується. Плюс пацієнти часто вдаються до різних нетрадиційних методів лікування, які є неефективними при злоякісних новоутвореннях. Вони часто ними зловживають, і на жаль, рання стадія може перейти в пізню і ситуація буде запущена.

Багато пацієнтів їдуть за кордон в пошуках більш ефективного лікування. Можливо, це пов'язано з недовірою до вітчизняної медицини.

Чим викликана ця недовіра? Наскільки ефективне лікування онкологічних захворювань в Україні? Чи велика прірва між лікуванням у нас і тих країнах, куди найчастіше українські пацієнти їдуть лікуватися, наприклад, до США або Ізраїлю?

Об'єктивно потрібно говорити, що в непрофільних медичних установах, прірва дійсно існує. Немає розуміння у непрофільних неонкологічних лікарів про те, як правильно лікувати пацієнтів. Але, якщо пацієнт звертається до спеціалізованої установи або відділення, де є мультидисциплінарна команда, це має величезне значення, щоб рішення ухвалював не один лікар. У такому випадку і ймовірність успішного лікування вища.

На жаль, у нас є обмежена доступність до різних методів діагностики. Якщо в Києві діагностика на високому рівні, в регіонах зовсім інша ситуація. Поряд з низькою поінформованістю і пізнім зверненням... Не потрібно забувати про існування величезної кількості різних фірм-посередників, які маніпулюють і нав'язують думку, що лікування за кордоном краще. Хоча у нас є гідні фахівці і гідні медичні установи, де на хорошому рівні лікують пацієнтів.

Але найголовніша складність - це обмежені фінансові ресурси. Рак все-таки вимагає дорогого лікування. І тривалого.

Спілкувалася редактор сайту ТСН.ua Кристина Бутко 

У Дніпрі кілька десятків онкохворих беруть участь у дослідженнях нової методики лікування раку

У Дніпрі кілька десятків онкохворих беруть участь у дослідженнях нової методики лікування раку

Повʼязані теми:

Наступна публікація