Росіяни просто втекли з поля бою в ПАРЄ

Росіяни просто втекли з поля бою в ПАРЄ

Фото: УНІАН

За словами політика, росіян не побачать в Асамблеї мінімум до осені.

У понеділок, 25 січня, на пленарній сесії Парламентської асамблеї Ради Європи було обрано нове керівництво.

ПАРЄ очолив іспанський депутат Педро Аграмунт, який також є членом сенату Іспанії від Валенсії. Політик раніше неодноразово підтримував Росію у своїх висловлюваннях, однак згодом змінив свою позицію, й наразі активно критикує російську агресію на Донбасі. Під час своєї промови, він звинуватив Росію в підтримці сепаратистів на Сході України та закликав допомогти Києву відновити контроль над своїми кордонами.

Представнику української делегації Володимиру Ар'єву доручили головування в комітеті з питань культури, науки і медіа.

В ексклюзивному інтерв'ю ТСН.ua Ар'єв розповів про свою нову посаду та настрої в ПАРЄ щодо підтримки України.

 

- Пане Володимире, Ви були обрані на посаду голови комітету ПАРЄ з питань культури, освіти, науки і медіа. Що насамперед це дає Україні?

- Наскільки це допоможе нашій делегації просувати інтереси. Тому що в цьому випадку тут багато звертають увагу на особистості, а не тільки на країну. Ну, а там уже від особистості залежить, як вдасться просувати ці інтереси. В даному разі, у нас у делегації достатньо велика кількість серйозних делегатів і особистостей, тому нам досі вдавалося це зробити. Хіба що не було загального політичного компромісу на найвищому рівні, які в принципі можуть бути лише в цьому разі. Але саме таке положення означає просто довіру до України, особливо до представників України і оцінку того, що українці проводять реформи і мають, скажімо так, великий кредит довіри і симпатію з боку європейських колег.

- Які Ви ставите перед собою завдання на посаді та чого слід очікувати з Вашим призначенням?

- Власне, я буду працювати так, як працювали всі європейські голови комітетів - неупереджено, детально та враховуючи всі позиції. Головне в цьому питанні бути професійним і не мати жодних конфліктів та інтересів. Я перш за все суворо відповідатиму всім цим критеріям. Також я буду намагатися все ж привертати увагу до ситуації, яка склалася в медіа і до того, що медіа, і не тільки в Росії, а й в Україні і в інших країнах перетворюється зараз більше в пропаганду, ніж у масову інформацію. "Лайфньюзівський" стиль це не добре. Але особливу увагу я буду приділяти питанню захисту медіа та журналістів від атак фізичних та юридичних, якщо їх атакуватимуть. Це питання культури та культурної спадщини і захисту в Україні та інших країнах, тому що на сьогодні ми бачимо більший ухил у бік космополітизму, йде втрата традицій та літературної спадщини, а цього допустити не можна, тому що втрачаються цілі пласти великої культури. Це в комітеті буде основна робота.

- Вчора був обраний новий голова Парламентської асамблеї Ради Європи Педро Аграмунт. Ви можете прокоментувати це призначення. На що українцям слід чекати від нього?

- З великою допомогою української делегації він зміг бути обраним на цю посаду. Це був великий процес, у якому саме українська делегація тепер брала участь. Аграмунт раніше був відомий такими дещо проросійськими позиціями, проте потім змінив свою точку зору. І вчорашні його слова про підтримку Росією сепаратистів на сході України під час вступної промови свідчать про адекватну оцінку ситуації.

- Можливо, відомо щось про перший його візит до України?

- Наразі не планується. Але ми з ним зустрічаємось окремо о 16:00 і я передам йому привітання від голови Верховної Ради України.

- Я не можу не запитати про ситуацію, яка склалася в ПАРЄ. Я маю на увазі поведінку і перспективи повернення російської делегації. Чи вдається українській делегації переконати членів Асамблеї в тому, що санкції необхідно подовжити?

- Нам вже це вдалося, тому що півтора місяця тому була ситуація, що готові були прийняти Росію майже з заплющеними очима, але саме українська делегація за підтримки і МЗС України, і президента, і голови Верховної Ради - ми в координації відпрацювали так, що настрої повністю змінилися і ми довели свою правоту. У цьому випадку Росія відмовилася приїжджати сюди, тому що вона мала всі шанси програти та отримати третє продовження санкцій. Відтак вони вирішили просто втекти з поля бою, умовно кажучи, і тепер фактично їм зарахована поразка. Вони просто уникнули продовження санкцій, але це означає, що до кінця року або до наступних виборів у Держдуму вони не зможуть відправляти свою делегацію сюди.

- Очевидно там напевно буде працювати російське лобі?  

- Дуже змінилися настрої. Навіть ті хто раніше казав, що росіян не потрібно судити, тепер говорять про те, що без виконання Росією головних пунктів резолюції, особливо у  відповідності  Росії до головних принципів Ради Європи, а це повага до територіальної цілісності і до прав людини, немає про що говорити про повернення. І я думаю, що нам тут в Україні потрібно буде показати себе надійним партнером і чим надійнішими ми будемо, тим більше до нас будуть прислуховуватися і надалі. Лише загальний європейський консенсус щодо Росії може змінити ситуацію. Наразі я такого консенсусу на рівні керівництва ЄС не бачив.

- Представник російської опозиції Володимир Кара-Мурза молодший заявив, що 26 січня відбуватимуться слухання щодо ситуації на Донбасі.

- Сьогодні і завтра відбудуться два круглих столи, які організовуються членами української делегації.

- Розкажіть, будь ласка, детальніше, які питання будуть розглядатися?

- Детально не можу, але сьогодні буде питання утримання в'язнів на територіях "ЛНР" та "ДНР" та те, в яких жахливих умовах утримуються полонені та заручники.

А в середу (27 січня – Ред.) ми будемо презентувати книгу злочинів РФ в Україні 2014-2015 роках і будемо проводити круглий стіл на тему "Міжнародний тероризм в Україні за участі людей, постраждалих від терористів РФ". Це будуть і діти, які потрапляли під обстріли, і військовополонені, і люди, які втратили своїх рідних. Ці люди завтра приїжджають сюди розповідати свої історії. Це буде такий короткий круглий стіл, але дуже насичений.

Розмовляв Дмитро Стефурак

Повʼязані теми:

Наступна публікація