Щонайменше 20 українських збірників були тимчасово відсторонені через допінг на початку 2016 року

Щонайменше 20 українських збірників були тимчасово відсторонені через допінг на початку 2016 року

Фото - ТСН.ua

Ексклюзивне інтерв'ю ТСН.ua із арбітром Спортивного арбітражного суду в Лозанні Ганною Бордюговою про допінг в українському спорті. 

Через вживання допінгу результати олімпійських ігор 9 українських спортсменів були анульовані, з них – 5 призерів позбавлені нагород. Це офіційна інформація Міжнародного олімпійського комітету за 2016 рік, згідно з результатами ре-тестування аналізів допінг-проб, взятих на Олімпійських іграх у Пекіні 2008-го та Лондоні 2012-го років. Головна причина перегляду цих проб – розроблення нових методик виявлення заборонених речовин та, звісно, російський допінговий скандал, що виявив державну систему фінансування і приховування використання допінгу спортсменами.

Шлейф ре-тестування зачепив і український спорт, результати ре-аналізу позитивних на допінг проб все ще продовжують надходити, розповідає Ганна Бордюгова, арбітр Спортивного арбітражного суду в Лозанні. Оскільки розмови про допінг не популярні в українському спорті, їх здебільшого уникають, то поспілкуватися з адвокатом, яка досить успішно захищає права українських спортсменів, підозрюваних у вживанні заборонених речовин – це найкращий спосіб дізнатися факти.

Виявляється, щонайменше 20 збірників могли не поїхати на Олімпіаду в Ріо, тому що за кілька місяців до старту Олімпійських ігор отримали повідомлення про тимчасове відсторонення від спорту через вживання допінгу, а саме - мельдонію.

- Ганно, розкажіть, будь ласка, про те, яким спортсменам Ви допомогли?

- Я можу називати імена тільки тих спортсменів, справи яких вже закриті. Семеро наших легкоатлетів, звинувачених у вживанні забороненої речовини мельдонію, нещодавно були виправдані національною федерацією легкої атлетики. Із них п'ятьом допомагала я. А саме – Наталії Пигиді, Наталії Лупу, Марії Ремень, Анжеліці Шевченко та Назару Коваленку. Троє з цих атлетів виконали норматив і поїхали на Олімпіаду до Ріо. Українські спортсмени почали отримувати повідомлення про тимчасове відсторонення через вживання мельдонію від початку 2016 року, і відсторонення було автоматичним. Першою до мене торік у березні звернулася Наталія Лупу, тому що ми з нею давно знайомі, від часів, коли я сама займалася спортом (Ганна – майстер спорту з легкої атлетики – прим. автора). Потім допомагала спортсменам з інших видів, зокрема з веслування, плавання, сучасного п'ятиборства, велосипедного спорту тощо. На щастя, вдалося домогтися того, щоби збірникам тимчасове відсторонення зняли, і ті, хто відібралися – поїхали на Олімпіаду до Ріо. Якщо легкоатлетів вже остаточно виправдали, то Міжнародна федерація веслування ще рішень не ухвалила, і невідомо, чим це все закінчиться.

- Як вдалося домогтися зняття відсторонення?

- Після отримання листа про тимчасове відсторонення кожен спортсмен мав право надати пояснення, як саме заборонена речовина, у цьому випадку мельдоній, потрапила в його організм. Алгоритм пояснень був схожим:

1) пояснити, що приймався мельдоній до того, як він був унесений до списку заборонених речовин;

2) що вживався не просто так, а за призначенням лікаря;

3) що призначав його лікар, тому що було медичне показання;

4) що відповідно до наказу МОЗ України препарат мілдронат, у якому міститься мельдоній, вживається, окрім іншого, у випадках, коли виникають певні проблеми в роботі серця. Пояснення підтверджувалися документально.

- Хотілося би більше зрозуміти про мельдоній. Чому так багато спортсменів його вживали?

- Я і сама його вживала 10 років тому. Коли спортсмен-професіонал тренується – він виснажує організм і починаються проблеми з роботою серця від перевтоми. Це в будь-якої людини було би так. І вже дуже давно використовувався і призначався лікарями мілдронат (мельдоній його складник). Кожен спортсмен принаймні раз на півроку проходить медичне обстеження, під час якого йому роблять кардіограму. Якщо на цій кардіограмі виявляють відхилення, одразу ж прописують рибоксін, мілдронат, панангін. Завжди так було.

- Спортсмени ж були попереджені завчасно, що мельдоній буде в списку заборонених речовин від січня 2016-го. І попри це продовжували його приймати?

- ВАДА поінформувала у вересні 2015-го, що від січня 2016-го мельдоній увійде до списку заборонених речовин. Всі що зробили? Відкрили листок-вкладку в упаковці мілдронату, почитали, що препарат виводиться упродовж 8-12 годин і собі вважали, що так буде нормально, коли десь у грудні припинити його вживати, а в січні всі спокійно розпочнуть сезон, зокрема зимові види спорту. Але не так сталося, як гадалося. Від січня з'явилася величезна кількість позитивних проб на мельдоній. Шокованими були абсолютно всі. Спортсмени, федерації і, мабуть, сама ВАДА, тому що ніхто не очікував такого хаосу. Разом з Кельнською лабораторією ВАДА розпочала додаткові дослідження, в результаті яких було виявлено, що існує 3 фази виведення і мельдоній може перебувати в організмі більше 3-4 місяців. Уже в квітні ВАДА після перших досліджень опублікувала роз'яснення, де було сказано, що можна знімати тимчасове відсторонення, дати право спортсмену змагатися і тренуватися, якщо буде надано пояснення, що речовина потрапила в організм до 1 січня 2016-го і концентрація мельдонію, виявлена у пробі спортсмена, це приблизно підтверджуватиме (хоча він не є пороговою речовиною). Також, за умови, якщо при подальшому розгляді справи буде встановлено, що вживання мало місце після 1 січня 2016-го і воно було навмисним, тоді всі результати, яких спортсмен досягнув упродовж цього періоду, будуть анульовані.

Фото - ТСН.ua

- Як вплинули результати дослідження, оголошені у квітні 2016-го, на справи українських спортсменів, у яких було виявлено мельдоній?

- Після того, як у спортсменів було виявлено мельдоній у січні та лютому 2016-го, за ініціативи ВАДА у відповідні міжнародні федерації було вислано концентрацію забороненої речовини у пробах спортсменів. Упродовж кількох днів я всім своїм спортсменам підготувала звернення до міжнародних федерацій, що відповідно до рекомендацій ВАДА, враховуючи інформацію про концентрацію, будь ласка, зніміть зі спортсменів тимчасове відсторонення. Ми розуміємо, що всі результати потім можуть бути анульовані, ми готові відповідати, але, наразі, будь ласка, дайте можливість спортсмену змагатися і тренуватися. І в принципі, наприклад, з Наталією Лупу та низкою інших спортсменів майже наступного дня після звернення було отримано листи, що тимчасове відсторонення знімається. Але, на жаль, не сталося так у біатлоні. Ми знаємо про справу Ольги Абрамової, стосовно якої ухвалили дуже погане рішення, її відсторонили на рік, там ще йде боротьба, рішення міжнародної федерації оскаржується. Загалом вдалося відстояти права 20 спортсменів, про справи яких мені відомо, що дало змогу деяким з них відібратися і поїхати на Олімпіаду в Ріо.

- Доволі дивно звучить, оскільки ВАДА у вересні 2015 року називає мельдоній забороненим від січня 2016-го, тобто минає 3 місяці від оголошення заборони. І тільки в квітні 2016-го, тобто через півроку, (!) робиться заява про додаткові рішення стосовно виявлення цієї речовини, і це після додаткових досліджень. Це якось несерйозно, адже ВАДА вирішує спортивну долю. Тим більше в олімпійський рік! Це схоже на непрофесіоналізм.

- Все буває вперше. Це прецедент, коли до списку заборонених речовин щось внесено, а потім виявляється, що потрібні додаткові дослідження.

- А ким ця речовина мала бути досліджена? Її ж чомусь внесли в список ВАДА.

- Вона мала бути досліджена виробником і все мало би бути прописано в листку-вкладці. Але ж ніхто не думав, що мельдоній внесуть до заборонених речовин. І ніхто не переймався, що його треба досліджувати. Від 2015-го року почався моніторинг з боку ВАДА, і вони побачили, що у величезної кількості спортсменів із Росії, України та Білорусі знаходять мельдоній. Вони дослідили, що являє собою ця речовина. Виявили, що це модулятор метаболізму, а це є допінг. І тому вони його заборонили.

- Чи є важливою оперативність звернення спортсменів із поясненням про те, як заборонена речовина потрапила в організм? Умовно, чим швидше ти пояснив ситуацію, тим швидше з тебе знімуть покарання.

- Сам факт виявлення в організмі забороненої речовини – це вже порушення правил і крапка. Тут може тільки йтися про ступінь провини, коли це могла бути необережність чи навмисне вживання. Це грає роль. Так, в інтересах самого спортсмена оперативно надавати пояснення та тримати зв'язок із антидопінговою організацією, яка веде його справу – справа не затягується. Чому виправдано всіх легкоатлетів? Тому що вони всі вживали препарат за медичними показами, до того як мельдоній був забороненим. До слова, легкоатлетів не покарали взагалі. В їхній дисциплінарний профайл взагалі не записали цього порушення.

- Як так?

- Це прецедент в історії допінгу, коли заборонена речовина виявлена, але через те, що ніхто не знав, що там є така специфіка виведення, і це не 8-12 годин, як вказано у вкладці до препарату (до речі, там ідеться про напіввиведення). Саме тому ВАДА видавала рекомендації як поводитися, як вести розслідування, які рішення можуть бути ухвалені.

- Я так розумію, що є низка українських спортсменів, у справах яких остаточне рішення не прийнято та імен яких ви не можете назвати. Але тимчасове відсторонення знято. Коли тепер можна чекати на ці рішення? Що ще можуть зробити спортсмени в правовому полі?

- Вже все було зроблено. Після виявлення мельдонію в пробі вони надали пояснення з підтверджувальними документами, і зараз чекають, коли ВАДА завершить свої дослідження щодо мельдонію, які все ще тривають.

- У чому суть цих досліджень?

- Волонтери вживають мельдоній і ВАДА досліджує, яким чином він виводиться. При цьому, треба мати на увазі, що невідомо, чи є ці волонтери професійними спортсменами, а на виведення також впливає ряд індивідуальних факторів (метод введення, дозування, тривалість вживання, захворювання спортсмена, особливості організму тощо). Після того, як у червні 2016-го вийшло друге повідомлення ВАДА, з'явилося розподілення на 3 групи за концентрацією, і антидопінговим організаціям було рекомендовано, як розглядати справи і які рішення можна виносити. Багато організацій свої справи розглянули, вирішили і закрили. Але є й такі справи, які все ще чекають на остаточне вирішення. І цей дамоклів меч висить над спортсменами, адже всі результати, які вони показали на змаганнях упродовж весни-літа 2016 року, можуть бути анульованими.

- Хто буде виносити рішення щодо тих українських спортсменів, над якими все ще висить дамоклів меч стосовно мельдонію?

- У тих випадках які мені відомі, це міжнародні федерації. Це біатлон, справи Ольги Абрамової та Артема Тищенка. Із Артема Тищенка вже зняли тимчасову заборону, Ольгу відсторонено до лютого 2017-го. У веслувальників багато справ ще не закриті. І коли буде рішення Міжнародної федерації веслування невідомо.

- Як ви вважаєте, чи є провина спортивних менеджерів та лікарів, які дізналися ще у вересні 2015 року, що мельдоній стає забороненим, відтак могли замінити мілдронат на інший препарат, якщо він був потрібен спортсмену? Спортсмен не дитина, але вони часто говорять: "Мені сказали – я зробив".

- Теоретично, частково можна покласти відповідальність на осіб, які займаються медичним забезпеченням у федераціях. Або, якщо ми говоримо про національну збірну, то це Міністерство молоді і спорту. Це ті люди, які першими отримують подібну інформацію, це люди, які знають, яку саме фармакологію приймають спортсмени, і в яких видах спорту. Тому що, як правило, йдуть централізовані закупи, іде постачання спортсменам-збірникам вітамінів, жоден спортсмен, яка би травма ним не була отримана чи виявлено захворювання, без спортивного лікаря збірної чи федерації нічого не робить. Це навіть у контрактах прописується. Тут, можливо, мало місце нерозуміння серйозності ситуації. Але, знову ж таки, спортивний лікар – він не токсиколог, не виробник, не винахідник цього препарату, він так само відкриває цей листок-вкладку і розуміє, якщо виробник дає таку інформацію, то які в нього є підстави сумніватися?

- Допінг-проби можуть переглядати впродовж 10 років. І зараз відбуваються ре-тести проб Олімпіад в Пекіні 2008-го та Лондоні 2012-го років. Чи відомо вам, які пояснення надавали ті українські спортсмени, яких вже позбавили нагород?

- Турінабол та станозолол (заборонені стероїди – прим. автора) виявили у близько 70 спортсменів з різних країн впродовж ре-тестування. З того, що я пам'ятаю, Денис Юрченко (стрибун з жердиною, бронзовий призер Олімпіади-2008 – прим. автора) пояснень не надавав, взагалі на зв'язок не виходив. Юлія Калина (важкоатлетка, бронзова призерка Олімпіади-2012 – прим. автора) – в неї була позиція, що стероїд міг потрапити до організму з якоюсь харчовою спортивною добавкою, яку вона вживала. При цьому вона не змогла згадати жодної назви добавки або надати схему, за якою вона вживала ці добавки. Тобто, не було жодного доказу, відтак було прийняте рішення дискваліфікувати її результат на Олімпіаді.

- Не треба бути Шерлоком Холмсом, щоби відстежити, що у ре-тестах Олімпіад у Пекіні та Лондоні переважна більшість атлетів із позитивним пробами на турінабол та станозолол із пострадянського простору. Невже всі інші такі "пухнасті"?

- Складно відповісти на це запитання. Ці стероїди родом із НДР 60-х, але методика їхнього виявлення з'явилася тільки у 2012 році. Можливо, за звичкою, спортивно-тренувальні збори відбуваються поруч, мова спілкування російська, лікарі одне одного знають, тренери одне одного знають, адже це ще те покоління, яке за радянських часів разом змагалося. Якщо вживаються заборонені речовини, це обговорюється, якщо з'являється розробка, про неї повідомляється і її починають вживати.

- Якщо говорити про ситуацію, що спортсмена позбавлено нагороди, скажімо, олімпійської, зазвичай ще існують призові, стипендії, квартири, машини і т.д.

- Повертатися має все.

- Чи є прописаний механізм того, як це все повертається?

- Це має бути частиною умов контракту спортсмена, але, наразі, такий механізм у контрактах українських збірників не прописано. Результат, у разі визнання спортсмена винним у порушенні антидопінгових правил, анулює не держава Україна, а та спортивна організація, яка проводила змагання. І саме цій організації повертаються медалі та дипломи. Відповідальними у такому випадку є НОК або національна федерація з виду спорту. В українському законодавстві прописано, що від моменту дискваліфікації спортсмена виплата, наприклад, стипендії, припиняється. В принципі, цей пункт дає підстави Міністерству молоді і спорту одразу припинити виплату та виставити претензію про повернення вже виплаченого, оскільки фактично медалі не було, результат анульовано – тобто не було підстав призначати виплату стипендії чи премії. Те, що ніхто, власне, вимог про повернення не виставляє, а тим більше, у разі незадоволення відповідної письмової вимоги спортсменом добровільно, не звертається до суду з позовом про відшкодування коштів та виплату неустойки за безпідставне використання коштів – це вже інше питання. Більше того, мені відомо, що це є глобальною проблемою. І що міжнародні федерації, зокрема ІААФ, мають багато проблем. Наприклад, з росіянами, які вигравали багато змагань, адже немає механізму змусити їх повернути кошти. Якщо вони ще чинні спортсмени, то на них тиснуть шляхом збільшення періоду відсторонення. А якщо спортсмен закінчив кар'єру, то що ви з ним зробите?

- Навіть якщо українського спортсмена змусити повертати гроші, то таких призових, які він отримує за медалі Олімпіади, наприклад, у нього в житті вже не буде. Можна двічі померти перед тим, як все віддати.

- Так, це є життєва ситуація. На мою думку, можна призові кошти видавати не одразу. Наприклад, за місяць, за два. Провести повторні тести для спортсмена. І тоді видавати державні стипендії. Але, водночас, ніхто ж не застрахований від випадків як зараз із турінаболом. Всіх протестували, все добре, медалі дали, через роки розробили методику виявлення, речовина знайдена, а гроші вже витрачені. Треба розуміти, що хтось зараз приймає речовини, які поки що не виявлені, але за деякий час їх навчаться виявляти.

Спілкувалася Ярослава Шумик


Повʼязані теми:

Наступна публікація