НАБУ три роки розслідувало зловживання в "Укроборонпромі"

НАБУ три роки розслідувало зловживання в "Укроборонпромі"

Назар Холодницький / Фото: УНІАН

Керівник САП розповів про справу державного концерну і приховування інформації.

Керівник САП Назар Холодницький заявив, що у НАБУ вже впродовж трьох років лежать матеріали про корупцію в "Укроборонпромі". Про це він заявив в ексклюзивному інтерв'ю ТСН.ua.

Переписка людей із прізвищами Жуков, Рогоза, ініціалами ОВ та з іменем Ігор із сином тепер уже колишнього заступника секретаря РНБО Ігорем Гладковським, директором "Укроборонпрому" Олегом Букіним стала предметом резонансного розслідування "Наших грошей" Дениса Бігуса. За даними ТСН, окрім цих людей, у схемі були задіяні навіть детективи НАБУ. Саме вони на запит "Укроборонпрому" видавали довідки про фіктивність ТОВ "Оптимумспецдеталь", через яку здійснювались поставки на заводи оборонної промисловості. А потім "вирішували" ці питання за підписом посадових осіб НАБУ про виключення цієї компанії зі списку фіктивних. Підтверджувальні документи про це зберігаються у редакції ТСН. Той факт, що НАБУ уже протягом трьох років знала про діяльність "Оптимумспецдеталі" підтвердив в інтерв'ю керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

- Найгарячіша тема зараз - це  розслідування в концерні “Укроборонпром”. Дуже багато інформації з різних органів. Могли б ви пояснити, що відбувається в цій справі?

- Відбувається розслідування можливої корупції у сфері захисту нашої країни. Це якщо геть коротко. Ми знаємо, що вийшли вже 3 серії розслідування  журналіста Дениса Бігуса. На підставі цього ми зареєстрували кримінальне провадження наступного ж дня, як воно вийшло, не чекаючи жодних коментарів, постів і закликів розслідувати і негайно покарати. Ми просто робили свою роботу як прокурори, коли побачили такий матеріал. Наразі слідство триває, його розслідують детективи НАБУ. Я хочу від них побачити результат.

- Чи було відомо про корупцію в “Укроборонпромі” раніше? Чому саме зараз і тільки  за слідами розслідування Бігуса?

- Це запитання до тих, хто повинен виявляти злочини, хто має оперативні підрозділи, оперативні і слідчі можливості. Перш за все - це до детективів, до оперативників інших правоохоронних органів. Так, це було відомо раніше, оскільки ще від 2015-16 років  НАБУ розслідує і САП процесуальне здійснює близько 10 кримінальних проваджень, пов’язаних з тією чи тією сферою захисту країни. Це не лише “Укроборонпром”, це і закупівля палива  від фірми “Трейд комодіті”, де слідство уже завершене. Зараз  сторона захисту ознайомлюється з матеріалами справи. Це і справа “Укроборонпрому” - Львівський бронетанковий завод, де були закуплені двигуни, які перед тим були визнані надлишковим майном  в армії і потім  втридорога були закуплені повторно. І справа уже рік в суді слухається. Це і інші десяток кримінальних проваджень, які зареєстровані по тих чи інших фактах, зокрема, на підставі журналістських розслідувань. На жаль, по інших справах  зараз немає ані підозр, ані завершення розслідування, тому слідства по них тривають.

- Жуков, Рогоза і молодший Гладковський - вони фігурували у ваших кримінальних провадженнях?

- Я зараз не можу розкривати таємницю слідства по тих провадженнях, але я скажу, що корупція в оборонному комплексі країни - це є пріоритетний напрям нашої роботи. Журналістське розслідування, що було продемонстроване, як ми вже  зрозуміли, - це розслідування, побудоване на фактах кримінального провадження. Тобто відбувся якийсь злив журналістам конкретних матеріалів кримінального провадження. Тому цікаво зрозуміти, звідки відбувся цей злив, хто його організував. Але це не підміняє суті матеріалів, які показує журналіст. І наша задача перевірити. Якщо там відбувся злив, то це питання до Генпрокуратури - нехай з’ясовує, в кого там як відбулося.

Деякі факти, які були озвучені журналістом в тих розслідуваннях, вони вже є і були предметом розслідування раніше. Наприклад ТОВ  “Оптимумспецдеталь”, яка стала славнозвісно відомою. Вона в нас проходила по провадженню по Харківському бронетанковому заводу  ще від 2016 року. От 2 березня минуло три роки, як НАБУ розслідує цю справу. На жаль, жодних підозр ми досі не отримали. На жаль, слідство якось кволо велося  в цій ситуації.

Журналісти програми "Наші гроші" оприлюднили чергову серію про корупційні схеми в оборонній сфері

Журналісти програми "Наші гроші" оприлюднили чергову серію про корупційні схеми в оборонній сфері

- А в чому сенс цих порушень?

- Сенс в тому, що фірма-підприємство,  яке мало через ті, чи інші зв’язки родинні доступ до оборонних заводів, мало можливість продавати Міністерству оборони, “Укроборонпрому” деталі. Я оминаю, звідки вони були завезені, бо в умовах війни отримати “контрабандою” деталі, які потрібні нашій армії, - це в принципі можна виправдати з точки зору воєнної і з точки зору держави. Але проблема в тому, що ті чи інші комплектуючі деталі завозилися з 2-х, 3-х, інколи з семикратною переплатою. Наша задача встановити, чи дійсно все було саме так. Але встановити це не шляхом фейсбук-опитування чи лише журналістського розслідування, а встановити це слідчим шляхом, щоб я як прокурор міг в суді показати докази.

- На чомусь, окрім переписки у WhatsApp, ці кримінальні провадження базуються.

- За нашим провадженням - не лише на основі переписки. Звичайно ж проводились певні слідчі дії, але питання в тому, які слідчі дії, як часто і які їхні результати. Зрозумійте правильно - нас дуже часто інформують, що там чи там проводиться якийсь обшук. Але ніхто не ставить запитання, а що ж на тому обшуку було виявлено. А скажу по статистиці – більшість обшуків закінчується нічим.

- Стосовно прізвищ, які можуть там фігурувати. Там є сини або нинішні, або колишні очільники?

- В розслідуванні пана Бігуса прослідковується, що він вбачає. По наших провадженнях, я зможу говорити про прізвища лише тоді, коли будуть оголошені підозри. Це юридично правильно і від мене, як прокурора, іншої відповіді не почуєте. Два дні тому ми затримали за підозрою у вчиненні особливо тяжкого злочину -  привласненні 2,5 млн долларів - колишніх і чинних посадовців “Спецтехноекспорт”. Це затримання не приурочене до журналістських розслідувань. Це окремі провадження, які провадились більше 1,5 роки. Але лише зараз ми змогли реалізувати, щоб  затримати усіх 5-х осіб. Тобто по тих провадженнях, де ми готові стартувати, звичайно жодних затримок не може бути. І так само по тих, які стали предметом журналістського розслідування, які є у нас  в провадженнях останніх  2-3 років, мені не подобається. Це може свідчити про те, чи є реальне бажання їх розслідувати такий довгий період часу. Але тим не менше, такі провадження є, і їх є декілька. Не лише 18-го року, але і 16-го. Зокрема, де фігурував “Оптимумспецдеталь”.

- Наскільки я знаю, у СБУ було окреме провадження з тими ж прізвищами. І Рогоза був затриманий прокурорами, і  він сидів. Чи могли б ви про це більш детально, тому що це все було якось кулуарно.

- На жаль, зараз я не можу сказати, бо це не наше провадження, і я розумію, що є окреме провадження в Головній військовій прокуратурі, провадження і в Службі безпеки України, я так розумію, і  якщо це не пов’язано з “Оптимумспецдеталь”, то з фігурантами журналістського розслідування. Але це треба їх питати. Я говорю про наші провадження, які є в нас, і підтверджують, що ТОВ “Оптимумспецдеталь” дійсно є об’єктом нашого прискіпливого дослідження ще в 2016 році.

- І керівники цієї фірми продовжували красти на війні, поки ви розслідували?

- Поки НАБУ розслідувало, якщо вірити з журналістським розслідуванням, то цей процес тривав.

- А як так?

- Цікаве питання. Я його поставлю у понеділок (11 березня), коли буде заслуховування усіх цих проваджень. І мені цікаво послухати, яка там була роль власне всіх фігурантів, і чи є бажання поставити логічну крапку в тих чи інших провадженнях. Бо знаєте, стало відомо фейсбуку, що якісь матеріали з військової прокуратури були направлені НАБУ у 2017 році. Тобто це була якась частина переписки. Ми з вами спілкуємось, я ще не бачу повної картини,  я не можу стверджувати, що там є. Але враховуючи той медійний простір, який наповнений інформацією, розумію, що там мають бути матеріали, що стосувались “Оптимумспецдеталі” і фігурантів розслідування пана Бігуса. Питання, якщо ці матеріали виділені з кримінального провадження, то згідно з законом є тільки два шляхи - або приєднати до якогось провадження і відповідно прокурор би це бачив, або зареєструвати нове провадження і провести слідство по виділених матеріалах. Цього зроблено не було. В кого два роки ці матеріали лежали, де вони були і що там є - з’ясую і буду бачити повну картину.

- Чи може статися так, що  самі працівники НАБУ можуть стати фігурантами розслідування?

- Я б так далеко не забігав, але якщо буде виявлена причетність в тому числі і правоохоронців, про це мовчати не буду. Хай там які заклики не лунають про відставки, про будь-які інші способи відсторонити мене від посади.

- За моєю інформацією, в переписках фігурують конкретні детективи НАБУ. Знаєте про це?

-  На сьогодні я не знаю. Я хочу про це дізнатись. Якщо у вас є інформація, то будь ласка поділіться. Це неправильно, коли прокурор все мусить дізнаватись з телебачення, а не від своїх піднаглядних чи від інших прокурорів.

- Тобто всі про це знали, але тільки зараз про це заговорили.

- Розумію, що багато хто знав про це таємно. Але чомусь зараз це почало набувати публічності. САП не знали. Якби ми бачили матеріали, то реакція була б ще тоді.

- Тобто ви вважаєте, що певні сили в НАБУ приховують від вас інформацію?

- Факти приховування інформації є вже не першими не тільки по провадженнях, а й по питаннях оборони. І дії, які не можна пояснити в законному полі, є абсолютно не законними. І це логічно. Але САП працює, робота робиться і ми так чи інакше до правди доберемось. І повірте, правда буде з’ясована.

- Чи пов’язані ці події чи ні -  приховування НАБУ  інформації і раптові заяви посла США?

- Давайте дочекаємся, коли весь пазл складеться, бо зараз я бачу окремі частини пазлу, які вселяють певні сумніви щодо  чесності і відкритості наших піднаглядних.

НАБУ провело 20 обшуків у фігурантів журналістського розслідування про розкрадання оборонки

НАБУ провело 20 обшуків у фігурантів журналістського розслідування про розкрадання оборонки

- А ви можете ці пазли озвучити?

- Я їх озвучу тоді, коли буду бачити повністю картину, але сам факт, що протягом років в НАБУ лежали матеріали, в яких фігурували ТОВ “Оптимумспецдеталь”, в яких фігурували прізвища Жуков, Рогоза ініціали ОВ і люди з іменем Ігор, люди з прізвищем Шевченко та інші, викликають обґрунтовані сумніви вважати, що хтось був зацікавлений, щоб ці матеріали ніколи не вспливли на поверхню.

- Хочу уточнити, Шевченко - це  Євген Шевченко. Людина, яка...

- Це людина, яка вважає себе Джеймсом Бондом, дає інтерв’ю, що він таємний агент, брав участь у більше, ніж 20 операціях. Як я зрозумів з інтерв’ю Бігуса, він займався фінансовими оборудками в “Укроборонпромі”. Згоден з паном Бігусом, що це підходить під визначення "авантюрист". Але такого визначення немає в рамках  кримінального закону,  буде встановлювати слідство власне роль його і всіх інших.

- Так він штатний чи ні?

- Ні, він не штатний. Немає такого працівника Євген Шевченко в НАБУ. І ніколи не було. Це підтверджується, подивіться їхні  публікації в січні 2018 року, коли я вперше про нього  почув в інтерв’ю.

- Чому пан Матіос не довів цієї справи сам до кінця?

- Ну треба запитати в людини. Він виділив матеріали з певного кримінального провадження. Треба питати в нього і можливо в генерального прокурора, який має можливість заслухати ці провадження.

- Окрім справ щодо “Спецтехноекспорту” та справ, оприлюднених журналістами, є ще якісь справи, про які ми не знаємо, але можемо дізнатись?

- Я не можу коментувати, вже знаєте, викиди звідкись ж беруться. Хто має доступ до матеріалів справи – прокурор, детектив, або слідчий, який розслідує. Матеріали, про які ми говоримо, на підставі яких було зроблено розслідування Бігуса, я так розумію треба питати в одних або других. Тому хай встановлюють. Я не виключаю, що перед виборами буде багато різних сенсацій, вкидів, заяв і таке інше. До цього треба ставитися спокійно, просто робити свою роботу і не реагувати на політику. Є реальні спроби втягнути антикорупційні органи в боротьбу за політичне крісло. Доки я на цій планеті, цього не буде.

- Чи є заяви американського посла з вимогою про те, щоб вас звільнити, пов’язані з тим, що у вас знову напружені стосунки з Ситником?

- Можливо хтось ходить жаліється, знаєте, “мам мене старші б’ють”. Я не виключаю таке, але не думаю, що це може один з другим пов’язане. Справа в тому, що питання відставок - це те, що регулюється національним законодавством і вимоги коментувати якісь дипломатичні закиди мають дипломати. Коментувати не буду, тому залишаю це питання відкритим.

- Негромадяни  України впливають на НАБУ?

- Я завжди казав, що ми повинні бути самостійними і незалежними. Ми повинні дякувати за допомогу у боротьбі з російською агресією, але це не повинно бути таким, що нам вказуватимуть, що ми повинні робити. І якщо партнер, то це має бути партнерство. Не вказівки.

- Син народного депетата Пашинського фігурує в якихось провадженнях?

- Доки немає підозр, я не можу озвучувати будь які прізвища та імена, це відповідь, яка є юридично правильна. Від мене іншого не почуєте. Будуть підозри - почуєте усі прізвища.

- Так це ж можливість для нього втекти.

- Треба з’ясовувати обставини. Ми на фоні резонансу хочемо показати якісь затримання. Але якщо це на фоні резонансу і кожний раз затримувати людей - такі справи 95% розвалюються в судах. Я хочу, щоб суди йшли, особливо по оборонці, йшли з сильною доказовою базою, а не піар-активною. І тоді буде результат.

- Це гальмо - наявність високопоставлених осіб фігурантів чи що?

- Справи по оборонці мають свою складність. Там чи не всі закупівлі під грифом "таємно". І отримати доступ до них, проаналізувати, скільки там реально були сплачені суми, яка вартість тих чи інших комплектуючих, це дуже складно. І на це треба бажання і час. В наших провадженнях фігурує низка різних приватних підприємств, і не тільки приватних, які надавали ті чи інші послуги міністерству оборони і власне Збройним силам України. Знаю, що деякі працівники СБУ були затримані і їм були оголошення підозри за фактом махінації по оборонному комплексу.

Спілкувалась кореспондент ТСН Ольга Василевська

Повʼязані теми:

Наступна публікація