США, Франція, Німеччина і Україна готові допомогти Росії знайти легкий шлях для відступу

США, Франція, Німеччина і Україна готові допомогти Росії знайти легкий шлях для відступу

Фото: УНІАН

За словами Курта Волкера, Росія буде продовжувати війну з Україною з низькою інтенсивністю.

7 вересня відбувся обмін полоненими між Україною та РФ у форматі "35 на 35". Літак з українськими бранцями приземлився у столичному аеропорту "Бориспіль", де на нього чекали рідні та близькі, журналісти і президент України Володимир Зеленський. Серед українців, які повернулися додому – Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Павло Гриб, Володимир Балух, Микола Карпюк, українські моряки, захоплені росіянами у Керченській протоці та інші. Натомість літак з росіянами був направлений до московського аеропорту "Внуково". Серед осіб, яких в рамках обміну направили до Москви, були серед інших колишній зенітник "ДНР" Володимир Цемах та звинувачений у держзраді керівник "РИА Новости Україна" Кирило Вишинський. Цемаха, який є фігурантом справи про збиття рейсу MH17, перед обміном допитали нідерландські слідчі

Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер дав ексклюзивне інтерв'ю спеціальному кореспонденту ТСН.Тиждень Андрію Цаплієнку. Під час розмови він прокоментував видачу РФ Цемаха, перспективи подовження санкцій проти Москви, а також подальшу тактику Росії у військовому конфлікті проти України на Донбасі та Криму.

 

Проти Росії немає "срібної кулі" - ексклюзивне інтерв'ю з Куртом Волкером (повна версія)

Проти Росії немає "срібної кулі" - ексклюзивне інтерв'ю з Куртом Волкером (повна версія)

- Пане посланнику, ласкаво просимо до Києва. Востаннє, коли ми бачились з Вами, в грудні 2018-го, ви  обіцяли, що зробите все можливе, аби допомогти звільненню українських моряків і що не поїдете до Москви, допоки вони ув'язнені. Зараз вони вільні. Чи настав час їхати до Москви на зустріч із (Владиславом) Сурковим?

- Думаю, так. Про це ми спілкувалися з моїм візаві Сурковим. Нам не вдалося спланувати графік зустрічей на серпень, у мене були певні проблеми з плануванням. Але я найближчим часом спробую це зробити.

Треба провести ще обміни. Мають бути звільнені заручники на Донбасі.

Курт Волкер

- Думаю, ви в курсі деталей обміну полоненими між Росією та Україною, і знаєте, що Росія наполягала на передаванні ключового свідка у справі збитого “Боїнга” - Володимира Цемаха. Він і був справжньою ціною свободи для 35 українців. Чи вартий обмін такою ціною?

- Я б сказав інакше. Гадаю, аби переконатися, що йде хоч якийсь діалог із Росією, важливо було повернути моряків додому. Важливо було повернути інших політичних ув’язнених, включно із Сенцовим. Усе це важливо. Не думаю, що ми б дізналися щось нове від підозрюваного в атаці на МН17, крім того, що ми вже знаємо. Тож, не думаю, що ціна була настільки високою, як про це кажуть. Водночас, важливо звільнити полонених з Росії. Дуже важливо. Тож, вважаю, обидві країни зробили крок вперед, і, я сподіваюся тепер, щоб надати подальшого імпульсу, треба провести ще обміни. Мають бути звільнені заручники на Донбасі. Має бути прогрес у припиненні вогню, подальше розведення сил. Це кроки, на які Росія не хоче йти. Але обмін може сприяти певним можливостям для цього.

- Чи є шанс поміняти всіх полонених до кінця року?

- Знаєте, це залежить від обставин. Гадаю, чим більше людей звільнять, тим краще. Має бути пропозиція обміняти “усіх-на-усіх”, але можуть бути проблеми з визначенням. Росія поширює своє трактування полонених на тих, хто затриманий у ході конфлікту, та на тих, хто заарештований із різних причин в інших місцях. Терміни мають бути узгоджені, визначені та обмежені. Та я казав, що за наявності бажання Росії це можливо. Я знаю, що таке бажання є в української сторони. Тож, тепер ще Росія має це продемонструвати.

Два лідери мають багато спільного в політичному стилі, вони дуже популярні фігури.

Курт Волкер

- Український президент має намір відвідати Сполучені Штати під час Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй. Чи можете відверто сказати, що буде предметом перемовин під час зустрічі американського та українського президентів, оскільки така зустріч є предметом великих очікувань в обидвох країнах?

- Перш за все, я дуже задоволений, що Зеленський відвідає Генеральну Асамблею. Поки що у мене немає повідомлень про двосторонні зустрічі, але я дуже оптимістично налаштований на те, що це буде вирішено, і я сподіваюся, що зустріч Трампа та Зеленського незабаром відбудеться. Гадаю, ці два лідери мають багато спільного в політичному стилі, вони дуже популярні фігури, тут Зеленський має дуже сильну громадську підтримку. Гадаю, є такі державні діячі, які відрізняються від традиційного типу політиків. Й гадаю, що перше, що ви почуєте від американської сторони, це те, наскільки сильно Сполучені Штати підтримують Україну й хочуть бачити подальший прогрес у реформах, розвитку країни, боротьбі з корупцією і також мир на Донбасі.

Сенцов закликав Зеленського повернути усіх полонених із російських в’язниць

Сенцов закликав Зеленського повернути усіх полонених із російських в’язниць

- Що Ви думаєте про здібності Зеленського встановлювати міжнародні контакти?

- Гадаю, він зробив прекрасну роботу за короткий період часу. Він подорожував досить багато. Я був щасливий бачити його в Канаді, коли там проводилась конференція з реформ. Він також відвідав країни Європи. І він складав позитивне враження за кордоном, - бо це щось нове. Люди звикли до інформації в інтерпретації попереднього уряду, багато питань було в стані постійного обговорювання. А новий президент дає можливість по-новому вирішити певні питання, й, гадаю, це надає нової енергії для “Нормандського формату” та “Мінського процесу” тощо.

"Формула Штайнмаєра" починається з виборів, але спочатку ми маємо дійти до цієї точки, аби мати вільні вибори.

Курт Волкер

- Говорячи про"Нормандський формат", треба сказати, що значна частина українців висловлює занепокоєння тим, що Франція та Німеччина підштовхують Україну до неприйнятних поступок Росії, таких, наприклад, як вибори на окупованому Донбасі під контролем проросійських сил і без жодного нагляду з боку України. Це має вигляд, як одностороння імплементація "Плану Штайнмаєра". Чи означає це, що Росія вже виграла гібридну війну проти України?

- По-перше, я часто спілкуюся зі своїми французькими та німецькими колегами, і знаю, що вони не бачать можливостей для місцевих виборів у середовищі, яке досі контролюють російські сили. По-друге, у мене була розмова з моїми українськими колегами, і вони розуміють це також. Я не бачу сценарію, що Україну будуть підштовхувати до проведення виборів, коли території залишаються окупованими. Реалізація "формули Штайнмаєра" можлива лише після того, як вибори відбудуться. І це те, що обговорювалося в “нормандському форматі” роками. Це те, що у день виборів, цей спеціальний статус для окупованих територій матиме лише попередню силу. Якщо вибори будуть визнані ОБСЄ вільними та чесними, тоді спеціальний статус стане постійним. Для того, аби мати вибори вільними та чесними, потрібне вільне, спокійне, безпечне середовище. Тож, безпека перш за все. Й поки ми не бачимо, аби Росія на це погодилася чи щось для цього зробила. Гадаю, кожен готовий сказати: “Ок, настав час, щоби формула запрацювала”, але щоб прийти до цього, потрібно, аби Росія вивела війська. Мають бути розформовані нелегальні збройні формування, які підтримує Росія. Мають бути розташовані миротворці для створення стабільності або ж відновлена стабільність іншим чином, аби впровадити мінські домовленості. "Формула Штайнмаєра" починається з виборів, але спочатку ми маємо дійти до цієї точки, аби мати вільні вибори.

- Отже, яке питання є первинним: виведення російських військ, вибори чи встановлення українськими силами контролю за кордоном?

- Якщо ви уважно прочитаєте Мінські домовленості й згадаєте деталі переговорного процесу, то побачите у цьому послідовність. Безпека, очевидно, має бути перш за все. Зараз немає свободи пересування на Донбасі. Ви не можете проводити виборчу кампанію, кандидати конкурентних політичних сил не можуть проводити мітинги, публічні заходи, бо немає для цього необхідних умов. Має бути встановлена безпека перш за все. Потім мають бути вибори та деякі інші політичні кроки, як того вимагають Мінські угоди. Повернення територій під український контроль відбудеться потім, коли певні політичні кроки будуть зроблені. Це те, за що Мінські угоди завжди критикують, бо ми не дійшли навіть до початку їхньої реалізації. Навіть припинення вогню не було ефективним, хоча Росія на це погодилась 5 років тому.

- Посол (Вільям) Тейлор зробив заяву про те, що бачить ознаки готовності Росії забрати геть із Донбасу свої війська. Ви також настільки оптимістичні?

- Гадаю, є причини чому Росія має піти з Донбасу. Вони насправді не зацікавлені тримати Донбас. Вони лише цинічно граються людськими життями для того, аби впливати на Київ та тримати Україну під російським впливом. Це помилка. Україна сильніша, демократичніша, більш квітуча, стійкіша, більш антиросійська та більш прозахідна, аніж будь-коли раніше. Тож, Росія отримує абсолютно протилежний результат від того, який хоче досягти, продовжуючи окупацію та війну на Донбасі. Це причина, чому Росія має хотіти припинити це. І ми, і французи, і німці, й українці готові допомогти Росії знайти легкий шлях для відступу та повернення миру на окуповані території, коли Росія буде готова зробити це.

- Для нас, українців, ситуація має такий вигляд, що деякі західні країни рухаються семимильними кроками до моменту, коли можна буде зняти санкції з Росії за Донбас. А питання окупації Криму взагалі винести за дужки. Яке Ваше особисте ставлення до цього?

- Ні, я цього не бачу. Насамперед, ми ввели санкції через російську анексію Криму, а також через те, що росіяни не виконують мінських угод. І також через кілька інших причин, таких як атака на родину Скрипалів у Великій Британії. Якщо Росія виконуватиме мінські угоди так, як вона зобов’язалась це робити, тоді ми будемо розглядати послаблення цих санкцій. Але санкції щодо Криму залишатимуться настільки довго, наскільки Росія продовжуватиме окупацію Криму. Інші санкції так само. Тому я не бачу цього. Наразі РФ не виконує Мінських домовленостей, тому немає підґрунтя послаблювати будь-які із цих санкцій. Ми багато працюємо, самостійно та разом з ЄС, аби бути певними, що санкції залишатимуться доти, доки Росія не виконає своїх зобов’язань.

- Чи вірите Ви в те, що одного дня Росія поверне Крим Україні?

- Так, так, я вірю. Ми бачили, як це відбувалося з балтійськими країнами. Радянський Союз повернув їм незалежність після 40 років окупації. Захід, Сполучені Штати, інші країни трималися твердої лінії і не визнавали примусового включення цих країн у Радянський Союз. Так само ми маємо дуже тверду позицію щодо Криму - ми не погодимося з російською анексією Криму. Щодо цього була заява Майка Помпео минулого року. Така сама позиція і в ЄС. Дуже важливо, що ми визначилися з правильною позицією й зупинилися на цьому. Тому що час змінює все, і одного дня, думаю, Крим повернеться до складу України.

- Рано чи пізно?

- Ми не можемо передбачити, як багато часу це потребує. Головне, що ми ухвалили правильну позицію й тримаємо її.

- Білий Дім розблокував нарешті питання військової допомоги Україні у розмірі 250 мільйонів доларів і додаткової суми в 141 мільйон доларів. Це сталося після тижнів двопартійного тиску з боку американських законодавців. А чому взагалі Трамп поставив на паузу питання допомоги Україні?

- Сполучені Штати дуже сильно підтримують Україну, й саме президент Трамп зняв заборону на підтримку України летальною зброєю, яка мала місце за часів адміністрації Обами. Ми збільшували нашу підтримку Україні з року в рік. Й ми зараз підтвердили, що ця допомога буде й цього року. Гадаю, що це переконливо демонструє нашу підтримку України.

- Останнього разу, коли ми обговорювали з Вами питання військової допомоги, Ви сказали, що жодне конкретне оборонне обладнання не є предметом обговорення. За дев'ять місяців що змінилося? Чи варто нам очікувати на якісь конкретні зразки озброєння, які можуть змінити правила гри?

- Звучить досить смішно, бо, Ви ж знаєте, немає жодної“срібної кулі”, яка могла б всіх перемогти. Що ми намагаємося робити, то це працювати з Україною разом. Допомагаємо реформувати, модернізувати армію, зробити її професійною. Робимо це на всі 360 градусів. Ідентифікуємо провали, що Україна може зробити сама, де американська підтримка буде найефективнішою. Це й повітряна оборона, і берегова оборона, і надання зброї, яке ми розглядаємо у майбутньому. Я не маю повноважень зараз ділитися цим з вами тут. Але це зараз ключова тема діалогу між Україною та США - як ми можемо найкращим чином допомогти Україні зробити свою оборону найефективнішою.

Проблема не у форматі, а у російській політичній волі приймати свої зобов’язання та виконувати їх згідно з Мінськими домовленостями.

Курт Волкер

- Кілька тижнів тому Ви зазначили, що Сполучені Штати можуть приєднатися до"Нормандського формату". За яких обставин та за яких умов?

- Те що я сказав, й те, що скажу зараз, це те що формат це не проблема."Нормандський формат" - ми не маємо претензій до нього. Немає нарікань щодо Мінського формату. Ми маємо дуже хороші стосунки, дуже тісні контакти з Францією та Німеччиною, з Україною, маємо двосторонній контакт із Росією, тож, ми не скаржимося на формат. Проблема не у форматі, а у російській політичній волі приймати свої зобов’язання та виконувати їх згідно з Мінськими домовленостями. Якщо будуть зміни, якщо ми будемо запрошені на зустрічі, чи якщо Україна скаже, що хоче розмови з США, ми включимося. Ми готові робити те, що ми можемо, аби підтримати спроби принести мир в Україну. Я не підштовхую до змін форматів, тому що ми не думаємо, що це є проблемою, але, звичайно, ми приєднаємося до зустрічей, на які нас запросять, і де ми будемо корисними.

- Цікаво було б почути Вашу загальну думку щодо ситуації в Україні. Чи не гадаєте Ви, що Україна повільно сповзає назад до поля російського впливу або ж навпаки наш курс до НАТО вже не змінити?

- Ви значно ближче до Заходу. Не думаю, що Україна дрейфує назад до Росії. Думаю, якраз навпаки. Значно зміцнюється національна ідентичність. Ви сучасна, європейська, демократична, прозахідна частина Європи. Якщо подивитися на політику, на результати виборів політичних партій в парламент, понад 75%, десь 85% крісел в парламенті належать тим, хто схильний до західної орієнтації. Відсоток тих, хто проти, зменшився. Якщо подивитися на молодше покоління, то його прозахідний вибір поза сумнівом. Україна знайшла себе як європейська демократія.

- Ми, українці, звісно, хочемо закінчити цю війну, але чи не бачите Ви ознак того, що цю війну буде закінчено на російських умовах?

- Думаю, Росія буде продовжувати війну з низькою інтенсивністю, втім, так, як вона це робить останні 5 років. І це буде трагедія для людей на сході України. Людей, про яких Росія каже, що захищає їх, але, насправді, війна лише руйнує їхнє життя. Росія, можливо, буде продовжувати це робити, я цього не виключаю. Але решта України ставатиме успішнішою, квітучою, динамічнішою, рухатиметься вперед, й зрештою, сподіваюся, країна стане  потужною та привабливою, і окуповані території повернуться до єдиної української сім’ї, яка стала кращою, як ніколи раніше.

- Тож, ваш прогноз радше оптимістичний?

- Гадаю, час на українському боці, це точно.

- Дякую Вам за інтерв'ю і за підтримку українців та української держави.  

Розмовляв Андрій Цаплієнко

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зустріч "нормандської четвірки"
Наступна публікація