Я не думаю про майбутнє

Я не думаю про майбутнє

Оксана розповіла ТСН, як зробила перші кроки і що пам'ятає про аварію.

У свої 28 років Оксана Євтєєва – єдина, хто в харківській ДТП втратила одразу двох найближчих людей, чоловіка Олександра Євтєєва і молодшу сестру Діану Берченко. Сама Оксана є найважчою постраждалою. У неї були зламані ребра, рука, нога, тазостегнова тріщина, порвана легеня. Їй вирізали селезінку. Наслідки тяжкої черепно-мозкової травми можуть проявитися протягом двох років. В майбутньому її чекає пластика на обличчі. Зараз вона вчиться заново ходити. Про те, як проходить реабілітація і хто її підтримує, Оксана поспілкувалася з журналістом ТСН.

- Як ви перемагали всі травми ці чотири місяці, де брали сили і як почуваєтеся зараз?

- На початку, коли я отямилася, не думала, що зі мною все настільки серйозно. Я поривалася встати, іти кудись, думала, перелом ноги заживе. Якщо говорити про те, що було найгірше, я дуже чекала, коли прийдуть до мене сестра й чоловік. Я вчилася наново дихати, тому що легеня порвалася. Я думала, що мені треба потерпіти два-три тижні і прийдуть люди, яких я найбільше люблю, і вони підтримають мене. Але цього не сталося, і це було найжахливіше. Коли мені сказали, що їх більше немає.

Я досі чекаю, що вони прийдуть. Я досі думаю, що я могла зробити, щоб цього не сталося. Я розумію, що я не винна. Але мені здається, що я могла щось зробити: могла не йти на це перехрестя, ми могли попити кави в якомусь іншому місці. Мій мозок шукає пояснення кожен день: як можна було цього уникнути? Не піти туди, не зробити те, затриматися там, піти іншим боком вулиці.

- Від вас батьки місяць приховували загибель Діани і Саші. Пам'ятаю, казали, що ви впали зі сходів...

- Коли я питала, що сталося, мені говорили, що я впала. Я пам'ятала, що приїхала сестра з Дніпра і ми з нею зустрілися. Потім, мабуть, мій мозок додумав, що ми дійшли додому, і я не пам'ятаю, що відбувалося навіть вранці. Я не могла зрозуміти, де я могла впасти. Коли мені повідомили правду, я не знаю. Пам'ятаю лише, що зібралися найближчі друзі, батьки, і сказали, що мені потрібно дещо сказати. Мені вкололи дуже багато заспокійливих.

Найважча потерпіла в ДТП у Харкові дала перше інтерв'ю ТСН.Тижню

Найважча потерпіла в ДТП у Харкові дала перше інтерв'ю ТСН.Тижню

- Що пам'ятаєте з вечора ДТП?

- Я досі навіть поруч не проїжджала біля того місця. Я не знаю, як подолати себе. Думаю, коли я повернуся, мені доведеться проходити повз. Але як... Останнє, що я пам'ятаю, як ми йшли і біля переходу чекали своєї черги, щоб перейти дорогу. Все, більше я нічого не пам'ятаю. Далі періодично я приходила до тями, хотіла встати, і я знову засинала, напевно.

- Ви дивилися відео з камер відеоспостереження, як Зайцева знесла пішоходів?

- У деяких репортажах є нарізки цього. Цей ключовий момент, коли знесла нас машина, цей момент я бачила. Я не знаю, як вдалося вижити мені.

- Ви готові пробачити обвинувачуваних водіїв?

- Тут одне наклалося на інше. Зайцева їхала заради розваги, вона перевищувала швидкість. А Дронов, дуже часто роблять водії, вони їдуть на жовтий. Ось до чого це призводить. І в результаті я повинна невідомо скільки відновлювати своє здоров'я. Я втратила двох найближчих для себе людей. Ще загинули люди. Страждають їхні родичі. Я не можу сказати, хто з них більше винен. Я хочу, щоб ці люди отримали максимальне покарання, і щоб усі, хто бере в цьому участь, сприяли цьому, пробачити я не готова, і не думаю, що буду готова через час. Вони повністю знищили все, що було.

- Ви дивитеся фотографії і відео з Сашею і Діаною?

- Так, я дивлюся кожен день. Не можу нічого з цим зробити. Часто хочеться відправити повідомлення чи смішну картинку їм, але їх немає.

 

#wedding #cheers2evteevfamily #weddingdress #weddingday #love

Публікація від Ksusha Evteeva (@berch_ksu)

- Коли вас виписали з лікарні швидкої допомоги, як ви почувалися?

- Перший раз, коли мене відпустили додому після шести тижнів перебування у четвертій лікарні невідкладної допомоги, на той момент я ще не вставала і лежала.

- Які рекомендації давали лікарі лікарні швидкої допомоги?

- Вони казали лежати до кінця року і потім приїхати до них, зробити знімки, і вони скажуть, коли можна вставати. Але завдяки вашій допомозі ми не стали чекати. Вибрали реабілітаційний центр, куди мене поклали, і в якому я перебувала майже два місяці. Там вони були більш націлені на те, щоб я встала.

- Медики в ортопедичному центрі при університетській клініці Харківського медуніверситету, де вас поставили на ноги, кажуть, що ви боєць.

- Всі кажуть, що я сильна. Я не знаю, чому я сильна. До мене там приходив психолог, щоб зрозуміти мотивацію. Він теж ставив запитання: чи хочу я стати і навіщо? Я не можу сказати, що це мета, але я навіть не була на цвинтарі біля своїх рідних. І для того, щоб це зробити, в будь-якому випадку треба було б встати. Ну, і я не готова залежати від інших людей, я дуже самостійна людина.

 

люблю її

Публікація від Ksusha Evteeva (@berch_ksu)

- Як зробили перші кроки?

- Не можу сказати, що прийшов день, і я встала або пішла на милицях. Спочатку я просто вчилася сидіти. Потім звішувати ноги на ліжку. Потім за допомогою інших лікарів, реабілітологів, просто встати постояти, триматися за гімнастичну стінку. За тиждень вже зробити перший крок. Я вчилася ходити, зараз вчуся ходити правильно після операції. Лікар сказав, що це займе від трьох місяців до півроку. Але це не станеться швидко. Потрібно робити вправи вдома і їздити в спеціальні тренажерні зали. Потрібно ходити в басейн, щоб нога згиналася більше, ніж вона зараз згинається.

Зараз я не можу встати і піти, як ви, наприклад. Спочатку потрібно згинати і розгинати ногу, щоб потім якось рухатися. Зарядка кожен день по два рази. До цього у мене було по три тренування в день. Вночі я погано сплю через те, що коліно ниє. Але мене більше не болі, не безсоння турбують – я витерплю. Турбує те, що, а раптом я не зможу нормально ходити... поки у мене не виходить.

- Повернутися на роботу плануєте найближчим часом?

- Головне - навчитися ходити, і звідси випливає все інше. Тому про це поки не йдеться. І навчитися ходити – це тільки першочергове завдання. У мене була важка черепно-мозкова травма – ще також треба йти до лікарів. Зараз у мене голова не болить. Але, як мені говорили, це не означає, що зі мною все добре. Потрібно постійно обстежуватися, через кожні шість місяців. Тому що наслідки можуть проявитися протягом двох років. В майбутньому потрібно позбутися і від шраму на обличчі. Потрібно знайти лікаря, який би зробив те, що можна, щоб поліпшити, поки потрібно почекати, щоб зійшло почервоніння.

- Оксано, вам доведеться постаратися повернути віру в життя. Думали про майбутнє?

- Кожен день я думаю, що це поганий сон, поганий фільм. Коли я лежала в лікарні, то думала, що встану: зроблю те і це. Але, як показує час, потрібно вирішувати ті питання, що виникають на цей момент. Я не думаю про майбутнє. Як показало життя, не факт, що буде завтра. Мені потрібно спочатку повернутися до нормального життя хоча б у побутових моментах – на цьому все.

Розмовляла кореспондент ТСН Валентина Мудрик

Допомогти Оксані з дорогою реабілітацією можна, перерахувавши кошти на картки:

ПриватБанк: Евтеева Оксана Игоревна
5168 7555 2948 3147
Райффайзен Банк Аваль: Berchenko Oksana Igorivna
4119 9790 0168 2124

Повʼязані теми:

Наступна публікація