Якщо все ж таки будемо воювати з росіянами, досвід українських офіцерів і солдатів стане нашою перевагою

Якщо все ж таки будемо воювати з росіянами, досвід українських офіцерів і солдатів стане нашою перевагою

Американський дипломат сподівається знову повернутися до України.

У Вашингтоні ухвалили рішення про заміну тимчасово повіреного у справах США в Україні. До приїзду до Києва Крістіни Квін посаду обіймав Вільям Тейлор, який уже працював послом у 2006-2009 роках. Тейлор став до виконання своєї дипломатичної місії на тлі скандалу у Сполучених Штатах, в якому фігурувала, серед інших, Марі Йованович, яку президент Барак Обама відправив до України 2016-го. Утім, після приходу до влади президента Дональда Трампа у нього не склались стосунки з дипломаткою. Уже після звільнення Трамп заявив в інтерв'ю Fox News: "Вона не янгол. Ця пані-посол, про яку говорять, що вона така чудова, не хотіла вішати мій портрет в посольстві. Вона не хотіла його вішати",  сказав Трамп, додавши, що йому не подобалось "багато із того, що вона робила".

Критикував колишню пані-посла і адвокат Трампа Рудольфо Джуліані через те, що Йованович нібито надавала українській владі недостовірну інформацію.

Вільям Тейлор був головним свідком публічних слухань про імпічмент Трампа. Він представив кричущі відомості про те, як президент США хотів від України послугу за послугу. Києву обіцяли виділення безпекової допомоги і зустріч Трампа із президентом Володимиром Зеленським у Вашингтоні, а натомість вимагали політичних прихильностей з боку України, зокрема корупційного розслідування проти Гантера Байдера, сина головного конкурента Трампа на президентських виборах-2020 Джо Байдена. 

Наразі, за інформацією ЗМІ, розглядається на посаду посла США в Україні дві кандидатури: кар'єрний дипломат Філіп Рікер і генерал-лейтенант у відставці Кіт Дейтон.

Вільям Тейлор дав ексклюзивне інтерв'ю кореспонденту ТСН.Тиждень Андрію Цаплієнку, в якому підбив підсумки своєї дипломатичної місії в Україні. Під час розмови він запевнив, що Україну підтримують у США, зокрема фінансовою допомогою, яка йде на закупівлі зброї для потреб ЗСУ, а також на дипломатичному і законодавчому рівнях. 

Досвід українських офіцерів і солдат стане нашою перевагою, якщо воюватимемо з РФ - ексголова дипмісії США Вільям Тейлор

Досвід українських офіцерів і солдат стане нашою перевагою, якщо воюватимемо з РФ - ексголова дипмісії США Вільям Тейлор

- Пане посол, дякую, що погодились на інтерв’ю. Дякую, що протягом кількох складних місяців Ви були з нами. Давайте перейдемо до запитань. Чи можете ви самі підвести рису під вашим коротким перебуванням в Києві? Ваш власний рейтинг – три найбільші досягнення на посаді? І три найбільші невдачі – що не вдалося?

- Насамперед, дякую за запрошення поговорити з вами. Як ви сказали, я недовго був у Києві. Півроку, приблизно. А, якщо точно, сім місяців. Цікаві часи. Я б сказав, перехідний час. Я прибув сюди напередодні ваших парламентьских виборів. І, я б сказав, ці вибори були вирішальним моментом. Формування парламенту, уряду, перші кроки реформ, перші кроки до вирішення проблеми Донбасу, і, врешті-решт, проблеми Криму. Для цього було зроблено багато роботи. І я дійсно радий, що в мене є чудова можливість бути тут у цей час. Я прибув сюди у час певної розгубленості. Час розгубленості в Сполучених Штатах і час змін тут. І, гадаю, мені вдалося розрядити напружену ситуацію в Посольстві США, забезпечити хороші стосунки між Сполученими Штатами та новим українським урядом. Звісно, новий президент очолив країну, в мене було кілька чудових зустрічей з президентом та його командою. Я думаю, мені вдалося встановити зв’язок між Сполученими Штатами та Україною під час цих зустрічей. Далі, коли завершились парламентські вибори, в мене були зустрічі з новообраними парламентарями. У нас була можливість поспілкуватися з багатьма новопризначеними міністрами і розпочати взаємини належним чином. Я хотів продемонструвати людям, з якими спілкувався, що Сполучені Штати неабияк зацікавлені в успішній Україні і рішуче цьому віддані. І ми зробимо все, що в наших силах, аби допомогти досягнути того, чого ваш президент хоче досягнути, і заради чого обрано новий парламент. Молода демократія в серці Європи. Країна, яка рухається в європейському напрямку і яка намагається вирішити проблему війни з Росією. Ці обидві речі, реформи та вирішення проблеми війни (тобто, прибрати росіян з Донбасу), на цих двох речах я був зосереджений.

- Дозвольте вас процитувати: “Це божевілля ставити питання оборонної допомоги в залежність від політичної кон’юнктури”. Це була цитата з вашого відкритого звернення під час вашого свідчення в Конгресі у листопаді (Вільям Тейлор давав свідчення у справі про імпічмент президента Трампа – ред.). Йшлося про військову та фінансову допомогу, яка для нас, українців, є вирішальною. Чи є в цьому контексті в США так звана втома від України?

- Я б сказав, ні. Навпаки, в Штатах поновився інтерес до України. Це і добре, і погано. Україна в перших рядках новин, Україна – приорітетна тема в Конгресі. І американський народ та його обранці в Конгресі набагато більше знають про Україну сьогодні, аніж три-чотири місяці тому. І це дуже добре. Вони знають, де розташована Україна. Вони знають, що Україна воює з Росією. Вони знають, що Україна – це молода демократія, перед якою багато викликів і яка хоче бути частиною Європи. Вона хоче приєднатися до європейських структур. Україна зобов’язана провести реформи та перемогти корупцію, там, де вона є. Це дуже добре. І я знаю, що американці хотіли б, щоб в України все вийшло. Я знаю, що Конгрес США хоче бачити Україну успішною. Обидві партії: і республіканці, і демократи.  

Фото: Associated Press

- Ви казали, що вірите в Україну. Насправді, це мотивує, особливо коли чимало українців самі втрачають віру в свою країну. На чому заснована ваша переконаність в тому, що в нас все вдасться, – це раціональні або ірраціональни відчуття?

- У жодному разі не ірраціональні. Вони абсолютно раціональні. Я слухаю, що говорять українці. Я дивлюсь на виборчі кампанії в Україні. На обидві: і на президентську, і на парламентську кампанії. Дивіться, під час параментської кампанії я не побачив великої різниці між тим, яким бачать майбутнє України та її подальші кроки різні партії. Більшість партій хочуть, щоб Україна була сильною європейською країною. Більшість партій хочуть, щоб Україна вступила до Європейського Союзу, НАТО, подолала корупцію. І перемогла росіян, прибрала росіян з Донбасу. І так за всіма напрямами. За деякими винятками. Політика України, яка є відображенням виборів, демонструє, що Україна хоче того ж самого, чого хочуть Сполучені Штати. Успішна Україна – це те, що ми хочемо підтримувати.

- Як колишній військовий, як бойовий офіцер у В’єтнамі та керівник Офісу Реконструкції та Розвитку Іраку під час іракської війни, будь ласка, оцініть можливі помилки, яких припустилася Україна, стримуючи російську агресію.

- Я думаю, для всіх громадян України важливо розуміти, що люди, які живуть на Донбасі, це теж українці. І що вони знову будуть частиною України. Вони мають бути частиною України, коли росіяни заберуться звідти. Ми запропонували та підтримали процес діалогу між жителями окупованого Донбасу та тими, хто живе в інших регіонах. Немає великої різниці між цими двома категоріями людей. Обидві групи хотіли б, щоб війна закінчилась на умовах України. Обидві групи хотіли б, щоб Донецьк та Луганськ знову об’єдналися з Україною, повернулися до України, як воно завжди було. І я знаю, що так завжди було. Українці дійшли висновку, що Україна має бути єдиною, Україна має бути об’єднаною. А коли Україна єдина, вона буде сильнішою проти росіян. Сильнішою перед іншими проблемами.

- Ви були тут на лінії фронту. Чи є щось таке, чого б американські військові могли б повчитися в українських колег?

- Дуже важливо, що американська армія тісно співпрацює зі Збройними Силами України і вчиться в них. Американські військові дізнаються від українських солдатів та офіцерів про російську тактику, російську техніку, способи, якими росіяни доправляють сюди свою техніку. Дізнаються про деякі дії росіян, які передують атакам. Розуміння, як росіяни діють та воюють, дуже важливе для нас. Сподіваюсь, ми ніколи не воюватимемо проти росіян. Але, якщо все ж таки будемо воювати, то досвід, здобутий українськими офіцерами та солдатами, стане й нашою перевагою. Як діяти проти дронів, артилерії. Це речі, про які ми думали, читали, але українські солдати пережили це, були віч-на-віч з російськими військовими. І це для нас життєво необхідні уроки, які ми маємо вивчити.

- Чи можете ви зосередитись на конкретних моментах російської тактики, які вас неабияк здивували?

- Використання дронів. Коли я був військовим, дрони були новинкою. Навіть в Іраку. Це абсолютно новий феномен для обидвох сторін: і для росіян, і для українців це нова практика. І Сполучені Штати почали засвоювати ці уроки. Інша важлива річ – це інформаційна війна. Росіяни її розпочали задовго до того, як це зрозуміли американці. Навчитися розшифровувати та виявляти, як російська дезінформація впливає на військових, цивільних, медіа, ухвалення рішень. Інформаційна війна це новий феномен, з яким ми повинні навчитися мати справу.

- Обидві палати Конгресу США ухвалили оборонний бюджет, де Україні призначена допомога в 300 мільйонів доларів, аби захистити наш суверенітет. Ми розраховуємо на серйозні оборонні системи, зокрема, протикорабельні ракети, які є життєво необхідними для захисту нашого Чорноморського узбережжя. Чи не може і з цією допомогою статися така ж сама історія, як і з попереднім траншем, – заморожування, потім розморожування?

- Ви абсолютно маєте рацію. Конгрес одностайно ухвалив закон про бюджет, у якому безпекова допомога Україні збільшена з 250 мільйонів до 300 мільйонів. Потрібна ще одна постанова, дозвіл на асигнування цих грошей. Це чудова демонстрація потужної підтримки американським Конгресом українських військових. Ви маєте рацію  підтримка включає і тренування, і обладнання, але, також, і зброю. Зокрема, протикорабельні ракети, про які ви згадали, а також контрбатарейні радари, прилади нічного бачення, які дуже важливі для українських солдатів. Це те, з чого складається ця допомога. І Конгрес дуже стурбований будь-якими затримками, зволіканням, будь-якою “постановкою на паузу” військової допомоги. Конгресмени чітко дали зрозуміти і Адміністрації США, і всьому світові, що вони налаштовані, щоб Україна якомога швидше отримала цю допомогу. Це те, що вони хочуть бачити.

Фото: УНІАН

- До речі, чи брали Ви особисто участь в обговоренні конкретних оборонних систем, які має отримати Україна? Якщо так, то трохи підніміть завісу: які види американської зброї надійдуть до українського війська в 2020 році?

- Українська влада, український міністр оборони та його команда щільно співпрацюють з людьми в нашому Посольстві в Києві, аби отримати відповідь саме на це запитання. Ми хотіли б подовжити діалог із Міністерством оборони України та начальником Генерального Штабу генералом Хомчаком про те, які конкретно системи вам потрібні. Такі обговорення тривають. Конгрес США вже підписався під конкретними системами озброєння. Ми вже говорили про них. Це протикорабельні ракети, дрони, радіокомунікаційне обладнання.

- Це те, що надійде 2020 року?

- Це те, що надходить. Саме так, це те, що буде надходити. І це важливий компонент для того, аби Україна могла захищатися від росіян.

- Останнє запитання. Дайте свою оцінку перспективам українсько-америнських відносин в 2020 році.

- Я думаю, американсько-українські відносини будуть ще міцнішими, аніж навіть 2019-го. Цей рік в Америці був наповнений непорозумінням, політичними пристрастями, звинуваченням у витоку інформації, справою імпічменту. Це деструктивно. І Україна в цих ситуаціях не була суб’єктом. Вона була об’єктом. 2020-го Україна повинна стати суб’єктом. Ми повинні бачити, як Україна рухається вперед. Як Україна просувається вперед у боротьбі з Росією. Як Україна використовує це військове обладнання та системи безпеки, ухвалені американським Конгресом. Як Україна просуває економічні реформи та антикорупційні заходи. Ми повинні бачити, що саме робить Україна. І в цьому ви маєте підтримку Сполучених Штатів та Європи. І, я переконаний, що, коли суперечливе ставлення до України як до об’єкта залишиться в минулому,  а це станеться вже в січні,  новий 2020 рік доведе всім, що Україна є суб’єктом на тому шляху, яким вона хоче рухатися вперед.

- Дякую, пане посол, за інтерв’ю. І як дуже прагматична людина я б хотів, щоби ваш наступник був таким же відданим другом України, яким були ви всі ці складні місяці.

- Дякую за інтерв’ю. Для мене було честю і задоволенням працювати в Україні. Я повернусь. I’ll be back!

Розмовляв Андрій Цаплієнко

Повʼязані теми:

Наступна публікація