З "Чужим" я провела 42 дні у підвалі

З "Чужим" я провела 42 дні у підвалі

Фото: Джулія Мельнік

Дівчина виграла престижний конкурс і вчилася у Голлівуді.

Джулія Мельнік - одна з найталановитіших гримерів в Україні, яка навчилася цього мистецтва сама - з роликів у YouTube. Два роки тому вона виграла грант на навчання в школі гриму у Лос-Анджелесі, отримала унікальні знання і вміння і тепер хоче навчити цього українців.

Про те, як її роботи оцінили творці легендарного "Чужого", коли вона планує отримати свій перший "Оскар" і чи безпечно бути моделлю для гриму в руках майстра-фанатика - читайте в нашому матеріалі.

Як все починалося

Зустрічаємося з Джулією ми у неї вдома - у невеличкій київській квартирі. Тут і народжуються фантазійні і трохи божевільні образи. Дівчина цілодобово проводить час у майстерні, працюючи над своїми героями.

Образ Джулії Мельнік

“Зараз вже грим почав розвиватися, матеріали хоча б почали завозити. Коли я починала цим займатися, нічого не було. Я замовляла матеріали з Америки, чекала кілька місяців, в цей час навчалася за роликами на YouTube, ліпила скульптури. Купила гіпс, зліпок робила, купила пластилін і в очікуванні матеріалів ліпила маску. Я сім місяців вбила, щоб навчитися через Інтернет, і все одно я розуміла, що цього мало, що не все розказано в цих роликах. Це дуже складна робота, високооплачувана. Немає сенсу ділитися своїми секретами просто так", - розповідає Джулія.

Щоб отримати нові знання, вона вирішила шукати школу гриму за кордоном і намагалася дізнатися, чи є у голлівудській школі мейкапу Cinema Makeup School якісь знижки. Там їй і повідомили про проведення конкурсу Next level of Cosplay. Саме його вона і виграла за одноголосним рішенням глядачів і суддів. Перемогу їй допоміг здобути образ Білого ходака з "Гри престолів". На його створення гример витратила 10 діб.

“Я відмовлялася від роботи, не спала весь цей час. У мене був дедлайн за заявкою на цей конкурс. Мені доводилося цілодобово не вилазити з майстерні, щоб його зробити і виграти. Це була моя не перша спроба виграти грант, до цього були ще дві", - згадує Джулія.

Так дівчина отримала можливість навчатися у кращих голлівудських майстрів в Лос-Анджелесі.

Навчання в США і "Оскар" у руках

Вперше до Штатів Джулія поїхала, не знаючи розмовної англійської мови. Як вона сама каже, "три місяці мовчала, як рибка", але добре знала професійну термінологію з тих же роликів на YouTube, тому все розуміла. Найбільше у процесі навчання їй запам'яталася особлива манера викладання голлівудських майстрів.

Джулія Мельнік гримує актора і модель Ніка Бейтмана

“Там не закомплексовують, там не говорять, що ти робиш помилки. Там завжди хвалять, перший час взагалі не могла зрозуміти, за що хвалять, особливо, коли ти зробив якусь не дуже хорошу роботу. Насамперед називають 10 компліментів тобі, а потім кажуть, я б зробив це ось так. Вони намагаються так виховувати учнів, щоб вони не боялися припускатися помилок, робити експерименти", - пояснила Джулія.

Після закінчення навчання дівчина повернулася додому і продовжила свою роботу гримером в українському кіно і на місцевих проектах. А цієї осені - знову поїхала до США, де поспілкувалася з творцями легендарного "Чужого", лауретами кінопремії "Оскар" і побувала на студії, де створювалися образи героїв фільмів "Людина-павук", "Дедпул", "Люди Х" та інші.

“Ця поїздка була більш плідною, ніж минула, коли я вчилася півроку. Цього разу я була тільки місяць, трохи більше. Я познайомилася з найкрутішими хлопцями, як у казці все. Змогла показати свої роботи, "Чужого" свого показала хлопцям, які робили цього "Чужого", - говорить вона.

На студії Warner Brothers Джулія сфотографувалася з "Оскаром", але сама каже, що він поки що не її. Поставила собі за мету отримати заповітну статуетку протягом 10 років.

“Збираюся його отримувати, звичайно. Коли ти був в Америці, коли ти спілкувався з людьми, які отримували "Оскар", так просто. Коли ти питав у них поради, вони тобі допомагали чимось, порадами з гриму. Коли ти бачив це все настільки близько, ти розумієш, що немає жодних меж, кордони тільки усередині голови. Є люди, для яких навіть просто до Лос-Анджелеса поїхати – це така мрія недосяжна. А що в цьому такого? Просто взяти візу і поїхати", - сказала Джулія.

42 дні в підвалі з "Чужим"

Своїм найвизначнішим образом українська гримерка називає "Чужого", який вразив навіть голлівудських фахівців. Розроблення і створення героя від голови до кінчиків пальців (?) зайняло в неї 42 дні, при цьому на матеріали довелося навіть докладати свої гроші.

Фото Костянтина Скрипачука, грим Джулії Мельнік

“Мене  друзі попросили попрацювати над ним для реклами. Бюджету у них не було, тільки на матеріали. Але незважаючи на це, я погодилася. Коли я починала займатися гримом, мене дуже надихав Гігер (Ганс Рудольф Гігер - художник, лауреат премії "Оскар"), який створив "Чужого". Я зрозуміла, що треба хапатися за цей проект, хоч і заради забавки. Я провела 42 дні в підвалі (майстерні - Ред.)", - згадує вона.

У роботі допомагали найближчі - батько допомагав зробити рот монстра рухомим, а брат -  став моделлю.

“Так вийшло, що навіть тих грошей, які були на матеріали, їх не вистачило все одно. І я докладала свої", - додала гример.

Реклама зі створеним Джулією героєм так і не вийшла, але вона не шкодує про витрачений час і докладені зусилля - образ в США похвалили навіть творці оригінального монстра.

“У мене почав питати Алек Гілліс (разом з Томом Вудраффом заснував відому компанію ADI, що займається спецефектами для фільмів - Ред), який його створив, з чого я робила, якою технікою користувалася, що за матеріали. Здивувався дуже. Я коли була в них на студії запитувала, чим вони покривали "Чужого", щоб він був таким слизьким. Побігла, купила в магазині", - поділилася українка.

Експерименти з гримом 

Як виявилося, найстрашніше для акторів - не 3-5 годинне нанесення протезного гриму, а процес зняття індивідуального зліпка з обличчя. Добровольців для цього Джулія знаходила серед своїх рідних і друзів. Коли вона тільки починала працювати з гримом і володіла не всіма знаннями і матеріалами для втілення своїх ідей, проходило все досить екстремально. Щоб переконатися в безпеці зняття зліпка, тестувати нанесення гіпсу їй доводилося і на собі.

Фото Ксенії Твердохліб, грим Джулії Мельнік

"Але були і курйозні моменти. Одного разу у мене була гостра необхідність зняти зліпок обличчя у сусіда, попросила прийти його хвилин на 15. Він тоді поспішав на День народження, але погодився! Я нанесла гіпс на змащене вазеліном обличчя і маска добре відійшла. Відправила його вмиватися, а тим часом тішилася ідеальному зліпку. Сусід повертається після вмивання, а у нього наче засос на носі, який на наступний день виглядав ніби слід від удару", - сміючись згадує Джулія.

Не менш весела історія трапилася і за участю її брата, якого вона теж попросила стати моделлю для зліпка.

"Він тоді поспішав на побачення, але погодився. Єдине, треба було більш наполегливо просити його збрити щетину, але брат думав, що все пройде гладко і щетина - не перешкода. Я пишу прямий ефір, показую, як заливаю масу на обличчя. Дихав він через трубочки в роті, пізніше через них я почую перші невдоволення. Я зрозуміла, що маска не злізе просто так і мені довелося застосовувати найрадикальніші заходи. У хід йшов і молоток, і олію туди заливала, але щетина не відпускала маску від себе. Довелося розлучити їх канцелярським ножем - кожен міліметр, волосинку за  волосинкою, 2,5 години! Я вважаю, що мої моделі, які пережили мої перші проби - герої! Зараз я використовую найкращі професійні засоби і це відбуваєтьсяне так весело, як раніше ", - додала гример.

Поки ми розмовляємо, вона створює ще один новий образ - зомбі до Геловіну. "Піддослідним кроликом" цього разу став актор Володимир Гладкий. Весь процес гримування триває майже три години, а накладку для героя використовувати можна тільки раз. Тому, якщо знімальний процес триває протягом декількох днів, - на кожного з них робиться дублікат маски, а актора щодня годинами гримують по-новому. При цьому матеріали для роботи гримера дуже дорогі.

Зараз Джулія думає про те, щоб взяти до себе кількох учнів і навчити їх усіх премудростей професійного пластичного гриму.

“Я хочу взяти учнів, небагато. Навчити якісно. Поки я нікому не довіряю. Але коли я почну викладати, буду виховувати конкурентів", - говорить вона.

Повʼязані теми:

Наступна публікація