Зраджені і непотрібні. Пенсіонери скаржаться, що влада хоче викинути їх на вулицю з інтернату

Зраджені і непотрібні. Пенсіонери скаржаться, що влада хоче викинути їх на вулицю з інтернату

Фото: tsn.ua

У мерії заперечують будь-яку інформацію, яка стосується ліквідації будинку-інтернату для людей похилого віку.

У місті Березань Київської області поміж пенсіонерів шириться інформація, що міська рада збирається закрити єдиний будинок-інтернат для людей похилого віку.

Про цю ситуацію ТСН.ua розповіли жителі будинку-інтернату м. Березань. За словами пенсіонерів, їх невдовзі розкидають у такі ж інтернати в інших містах.

Пенсіонери стверджують, що у їхніх помешканнях мерія планує зробити ремонт, а потім виставити ці квартири на продаж. Вони також повідомили, що для інтернату виділено лише перший поверх цього будинку, решту поверхів займають приватні квартири.

Люди скаржаться, що почуваються зрадженими та нікому непотрібними. За словами пенсіонерів, місцева влада не намагається урегулювати конфлікт, наказавши жителям будинку до 1 березня покинути своє житло. Про це йдеться у листі до президента, який підписали підопічні інтернату.

"Завідувач стаціонарного відділення Третяк Н.Д. повідомила, що ми повинні залишити відділення до 01.03.2018 року, так як його закривають", – йдеться у листі.

"Нинішній голова Тимченко Володимир хоче нас виселити, зробити перепланування і продати квартири. Раніше він нам обіцяв відремонтувати терапевтичний корпус, який пустує, але обманув. До ремонту ще далеко, а виселятись нам потрібно вже зараз", – повідомляють пенсіонери у листі.

Фото: tsn.ua

Нам вдалось поспілкуватись з одним із підписантів листа В’ячеславом Лойком. Він розповів, що більшість людей – у лежачому стані, за якими потрібен дбайливий  і якісний догляд. З-поміж них є і ветерани. Загалом чоловік зазначив, що люди цілком задоволені своїм життям у будинку, адже у їхньому помешканні умови, на відміну від більшості інтернатів комунальної власності в Україні, ідеальні, догляд за жителями організовано на високому рівні.

"Цьому будинку 14 років. Особисто я тут лежу уже 11 років і такої ситуації у нас ще не було. Про нас писали у газеті Бережанській, до нас возили комісії, а тепер хочуть тут продати усе, зробити квартири, а нас перекинути. Ми лежимо тут… 19 людей, 17 не ходять зовсім. І ми чому просимо… У нас хороший персонал, дівчата знають, як до кожного підійти, ми ж неходячі. А це тяжкі люди, до кожного треба мати свій підхід. Їжа у нас нормальна, ми не жаліємось. Якщо потрібно, то лікарі приходять, стежать за нашим станом (здоров’я), консультують. Це ж не жарт, це не іграшки. Це життя людей", – розповів Лойко.

Пенсіонер повідомив, що близько 10 днів тому завідувач інтернату Наталія Третяк прийшла до них із постановою і заявила, що 1 березня розпочнеться ремонт і їх будуть переселяти в інтернати інших міст.

"Сказали, що кинуть у Баришівку і Ржищів, уявляєте. А я сказав, що не поїду ні у Ржишів, ні в Барашівку, поїду тільки на кладовище. Але справа не у цьому. У Ржищеві зараз 200 осіб, будинок специфічний, бо там люди ходячі. У нас усі лежачі. А у Барашивці…кому ми там потрібні", – нарікає Лойко.

Також пенсіонер розповів, що після опублікування листа до президента на Facebook завідувач будинку-інтернату Наталія Третяк почала залякувати деяких немічних тим, що виселить їх на вулицю.

Можливість голодування, яким погрожували пенсіонери у листі, чоловік заперечує, але каже, що мешканці будинку будуть боротися до останнього.

"Кожен, хто приходить до влади, рветься не для людей, а для себе. Це логіка, але так не можна. Ми люди і хочемо нормально жити... як-не-як ми життя побачили. Я ветеран, тут всі ветерани. Треба ставитись до нас як до людей і прислуховуватись треба", – підсумував пенсіонер.

Він також розповів про волонтерів, які приїжджають провідувати пенсіонерів: "Дівчата волонтери дуже допомагають. Закупили нам матраци, постільну білизну, на свята привозять солодощі".

Проте волонтерка Діана, спочатку відмовилась коментувати цю ситуацію і сказала, що залишається лише спостерігати.  

"Моє завдання – момент спілкування з ними і допомога. Все інше, звичайно, залежить від мера", – зазначила вона. Через деякий час розмови жінка повідомила, що особисто не бачила ніякої заяви, але розмовляла з працівниками і мешканцями будинку, які говорили про переселення.

Вона також наголосила, що "потрібно проконтролювати цю ситуацію, щоб їм (пенсіонерам, - ред.) дали дожити у своєму домі з людьми, до яких вони звикли". Волонтерка сказала, що "транспортування для них буде рівносильне смерті".  

Своєю чергою, у місцевому самоврядуванні запевняють, що жодного рішення стосовно ліквідації будинку-інтернату не було ухвалено, що людей хтось надурив і обманув. Але хто обманув і для чого – сказати не можуть.

Після низки перенаправлень у різні підрозділи місцевої Бережанської ради ТСН.ua все-таки вдалось взяти коментар у двох чиновників, які компетентні у цьому питанні. Так, директор територіального центру соціального обслуговування Бережанської міської ради Катерина Яхно запевнила, що "жодного рішення про закриття не було ухвалено".

"Це неправдива інформація. Інтернат як працював, так і працює. Мають бути рішення, мають бути документи. Немає ні рішень, ні документів, нічого такого не ухвалювалось взагалі", – заявила Яхно.

Як відбирають квартири у пенсіонерів і куди йде сіль для посипки доріг - Гроші

Як відбирають квартири у пенсіонерів і куди йде сіль для посипки доріг - Гроші

Чиновниця підтвердила, що будинок є комунальною власністю територіальної громади м. Березань. Вона також повідомила, що для інтернату виділено лише перший поверх, решту будинку займають приватні квартири.

"Стаціонарне відділення при Бережанському міському територіальному центрі, воно не іде як окрема юридична організація. Це просто стаціонарне відділення", – пояснила Яхно.

Стосовно ремонту і виселення з будинку, жінка зазначила, що для людей хотіли зробити кращі умови.

"Вільніші кімнати, щоб люди могли зручно виходити, гуляти коридорами. Чому вони так зреагували, я не можу вам сказати. Немає того всього, що писали у Facebook. Ну, чомусь так хтось використав це", – зауважила Яхно.

Заступник мера Березані Руслан Хруль також підтвердив інформацію, що будинок-інтернат закривати не будуть: "Жодного офіційного рішення про закриття будинку для людей літнього віку на сьогоднішній день немає і не може бути. Люди продовжують перебувати там".

Але на цьому місці історії розходяться. Завідувач будинку-інтернату Наталія  Третяк розповіла зовсім іншу історію – про попередні плани мерії щодо реорганізації місцевого терапевтичного відділення для створення реабілітаційного центру для дітей, молоді, інвалідів.

"Продажу квартир не буде. Це буде комунальна власність. Квартири, де проживають підопічні, будуть видавати молодим спеціалістам, яких залучатимуть до нас, але поки їх нікуди не виселяють. Живуть як і жили. Все обслуговується. Можливо, вони і нікуди не підуть, можливо, вони підуть по домах, можливо, кудись їх пристроять родичі", – сказала Третяк.

На запитання, куди саме повинні направитись самотні підопічні, які не ходять і у яких немає великого вибору помешкання й обслуговування, жінка відповіла, що у всіх є будинки і квартири.

Поліція затримала трьох осіб, які шляхом обману та насильства забирали в людей їхні оселі

Поліція затримала трьох осіб, які шляхом обману та насильства забирали в людей їхні оселі

Також завідувачка зауважила, що опублікований у Facebook лист може бути підробкою.

"При мені це не робилось, я не знаю, я не буду ж робити допит бабусь і дідусів. Але мені здається, що це було штучне нагнітання ситуації. Почерк не середнього віку людини", – вважає Третяк.

Завідувач будинку-інтернату також наголосила, що в очі не бачила наказу, у якому вказано дату виселення людей.

Ситуація наразі лишається невизначеною. У Київській обласній адміністрації повідомили, що це питання не в їхній компетенції, а останнє слово у ній лишається за мером Березані Володимиром Тимченком.

"Заклад підпорядкований міському голові. Міська рада створила цей заклад. Ми лише здійснюємо інформаційно-методичне забезпечення діяльності цього закладу. Якби це була київська обласна комунальна власність, то це інше питання. Як вирішить міська рада, так і буде, розумієте. Це місцеве самоврядування", – зауважив начальник управління соціального захисту населення КОДА  Олександр Винник.

Зазначимо, що мер Березані за кілька днів так і не знайшов часу на коментар.

Нагадаємо, що поліція затримала трьох осіб, які шляхом обману та насильства забирали в самотніх людей їхні оселі та продавали. Правоохоронцям поки що відомо два таких факти, але жертвами зловмисників можу виявитися набагато більше людей.

Світлана Задолинна

Повʼязані теми:

Наступна публікація