Антиутопію Бредбері про світ без паперових книг оцифрували

Антиутопію Бредбері про світ без паперових книг оцифрували

Бредбері категорично налаштований проти електронних книг, які, за його словами, "пахнуть, як спалене паливо". / Фото: raybradbury.ru

Випуск електронної версії роману "451 градус за Фаренгейтом" став умовою контракту з видавництвом.

Один з найпопулярніших творів американського письменника-фантаста Рея Бредбері "451 градус за Фаренгейтом" вперше випущено в електронному форматі.

Електронну версію легендарного твору випустило видавництво Simon&Schuster за 9,99 долара.

Протягом довгого часу Бредбері, категорично налаштований проти електронних книг, які, за висловом письменника, "пахнуть, як спалене паливо", заперечував проти випуску електронних версій своїх творів.

Великий письменник, якому в серпні виповнився 91 рік, критично відноситься і до інших сучасних медіа, включаючи телебачення та інтернет, оскільки вони, на його думку, відволікають людей і не прищеплюють інтерес до читання.

Однак під натиском зростаючої популярності електронних книг Бредбері вирішив поступитися і дав дозвіл на видання. Як пояснив літературний агент письменника, авторські права на книгу закінчуються, а підписувати новий контракт з видавництвами без дозволу на електронну книгу не мело сенсу. Частка ринку цифрових книг в США оцінюється в 20% і продовжує зростати.

Роман-антиутопія "451 градус за Фаренгейтом" (+451оF - температура займання паперу) вийшов у 1953 році. Дія роману розгортається в тоталітарному суспільстві майбутнього, де діє жорстка цензура, яка повністю забороняє читання книг.

Будь-яка література, яка закликає думати, підлягає знищенню, її власники - арешту в той час, як люди, повністю занурені в медіасередовище, заповнюють свій вільний час переглядом телевізійних передач, на кшталт "Родичів" - нескінченного і дурного серіалу.

За допомогою "телевізійних стін", мініатюрних переносних екранів і радіопередавачів у вусі люди без складнощів спілкуються з друзями, що можна порівняти зі спілкуванням у соціальних мережах.

Сенс знищення книг в цьому суспільстві майбутнього в тому, щоб зробити всіх щасливими: без книг не буде ніяких суперечливих теорій і думок, і ніхто не буде розумніший за сусіда. А з книгами "хто знає, хто може стати мішенню добре начитаної людини?".

Сам Бредбері заявляв, що його роман не про цензуру, а про те, що телебачення руйнує інтерес до читання літератури. У свою чергу, це призводить до сприйняття знань із домислів і вирваних з контексту фактів. У 1966 році французьким режисером Франсуа Трюффо за романом Бредбері був знятий однойменний фільм "451 за Фаренгейтом".

Читайте також:

Один з перших коміксів про Супермена продали за 2 млн доларів

Біографія Стіва Джобса не потрапила до ТОП-100 найцікавіших книг

В ООН передрекли повне зникнення паперових газет через 30 років

За найгірший опис сексу Стівен Кінг отримає премі

Про Леонардо да Вінчі знімуть пригодницький бойовик

Повʼязані теми:

Наступна публікація