Україна попрощалася з видатним режисером Юрієм Іллєнком

Україна попрощалася з видатним режисером Юрієм Іллєнком

Українці попрощалися з Іллєнком

Оператора "Тіней забутих предків", режисера "Білого птаха з чорною ознакою" та автора забороненої в Росії стрічки "Молитва за гетьмана Мазепу" поховали у Черкаській області.

Україна попрощалася з одним із найвідоміших своїх кіномитців - Юрієм Іллєнком.

Оператор "Тіней забутих предків" і режисер "Білого птаха з чорною ознакою". Автор забороненої в Росії стрічки "Молитва за гетьмана Мазепу". Визнаний у світі кіноталант помер розчарованим в сучасному стані українського кіно.

У Радянському Союзі його кіносценарії забороняли і вважали шкідливими. Проте ці стрічки знав увесь світ, вони ставали призерами престижних міжнародних кінофестивалів.

А остання його режисерська робота набула скандальної слави. Стрічка "Молитва за гетьмана Мазепу" не знайшла розуміння ні в Україні, ні за кордоном. Фільм фактично поклали на полицю.

Кінопочерк Іллєнка називають унікальним і наскрізь українським. На прощанні із кіномитцем було багато польових квітів, української музики і відвертої туги.

Героїня "Тіней" Лариса Кадочникова, перша дружина Іллєнка, шкодує, що те, у що вірив і чим жив її колишній чоловік, нині занедбують.

Шанувальники таланту Іллєнка сподіваються, що його стрічки нарешті знімуть із запорошених полиць.

Останні роки Юрій Іллєнко невиліковно хворів, жив на дачі у селі Прохорівка неподалік від Канева. Там, за бажанням митця, його і поховали.

Читайте також:

Померла письменниця Наталія Толстая

Помер патріарх українського кіно Юрій Іллєнко

У Москві поховали Андрія Вознесенського

Україна попрощалася з Юрієм Іллєнком

Україна попрощалася з Юрієм Іллєнком

Повʼязані теми:

Наступна публікація