Єгипет офіційно зажадав від Німеччини повернути Нефертіті

Єгипет офіційно зажадав від Німеччини повернути Нефертіті

Єгипет офіційно зажадав від Німеччини повернути Нефертіті

Міністерство культури Єгипту направило до Німеччини прохання повернути бюст цариці Нефертіті.

Єгипет офіційно вимагає від Німеччини повернути бюст цариці Нефертіті, знайдений археологом Людвігом Борхардтом в Ель-Амарне в 1912 році. Він зберігається в Єгипетському музеї Берліна.

Відповідне прохання направило Міністерство культури Єгипту Фонду прусської культурної спадщини, у веденні якого знаходяться культурні скарби Берліна.

Суперечка між Берліном і Каїром за бюст Нефертіті, вік якого, за оцінками експертів, налічує 3,3 тисячі років, триває вже давно, проте до цього моменту справа обмежувалася лише словесними перепалками. Влада Єгипту неодноразово намагалися повернути пам'ятник, проте жодна зі спроб не увінчалася успіхом.

Бюст цариці Нефертіті, дружини фараона XVIII династії Аменхотепа IV (Ехнатона), був виявлений при розкопках в Ель-Амарне в 1912 році і переправлений до Німеччини. Німецький археолог Людвіг Борхардт мав право вивезти половину знайдених скарбів, проте, згідно з договором, найцінніші пам'ятники повинні були залишитися в Єгипті.

Єгипетська сторона звинуватила німецьку в тому, що Борхардт навмисно спотворив значимість пам'ятника, і музеї Берліна заволоділи ним шляхом обману. Представники ФРН відкидають ці обвинувачення.

Читайте також:

Американська дослідниця розвінчала міф про красу Нефертіті

В Єгипті знайдено гранітну голову діда Тутанхамона

Вчені розгадали таємницю фараона Тутанхамона

Повʼязані теми:

Наступна публікація