Киян закликали не сплачувати комунальні квитанції з реквізитами банку "Хрещатик"

Киян закликали не сплачувати комунальні квитанції з реквізитами банку "Хрещатик"

Киянам додалося проблем із банкрутством банка "Хрещатик" / Фото: УНІАН

У мерії кажуть, що підприємства міста можуть втратити свої гроші через банкрутство фінустанови.

Збентежені вкладники банка "Хрещатик" із ранку взяли в облогу непрацюючу фінансову установу. Забрати свої гроші прийшли переважно пенсіонери та бюджетники, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Люди не розходилися попри оголошення, що банк не працює. В кожного були свої причини для хвилювання чи обурення.

"40 гривень у мене лишилося в кишені, а донька поїхала! Вона мене півроку годувала, щоб я збирала пенсію свою мінімальну! І тепер я цю пенсію свою не можу забрати – мені не віддають", - бідкалася майже 80-річна Емма.

Слюсар Володя з трамвайного депо назбирав на зарплатній картці 45 тисяч гривень. Планував похід до стоматолога. Зняти гроші – не встиг. "Обмеження ввели вже у п'ятницю", - твердить він.

Тоді ж, у п'ятницю, директору приватної кіностудії Олександру спонсори перерахували гроші на зйомки нового фільму. Це мала бути стрічка про бійців зони АТО. "Уже в п'ятницю ці гроші заблокував цей негідний банк і ці гроші втрачено зараз! Мені треба розраховуваться з людьми, платити податки, але в мене вкрали ці гроші! Фонд гарантування не виплачує юридичним особам! У нас просто їх украли!", - обурений чоловік.

Під збанкрутілим банком люди створюють черги, аби забрати свої вкладення

Під збанкрутілим банком люди створюють черги, аби забрати свої вкладення

В адміністрації банку пояснюють, що повертатимуть людям пенсії, зарплати та депозити.

"Всі гроші, котрі були зараховані до вчора, в розмірі до 200 тисяч гривень, будуть виплачені протягом 20 робочих днів", - пообіцяла директор департаменту Фонда гарантування неплатоспроможних банків Наталя Соловйова.

Мер столиці Віталій Кличко каже, що вже підключив правоохоронців, аби відслідкувати шлях грошей з рахунків "Хрещатика". Бюджетних грошей міста, пояснюють в КМДА, в банку "Хрещатик" не було, вони зберігаються у казначействі. Але були кошти комунальних підприємств. Суми в КМДА не називають, але кажуть – це близько 10% від капіталу банку.

Тепер у мерії застерігають киян уважно придивлятися до платіжок і не оплачувати ті, де є реквізити "Хрещатику".

"На сьогодні ми не володіємо точною інформацією, наскільки, в яких розмірах наші комунальні підприємства заморозили свої активи на якийсь час чи, може, взагалі втратили", - зізнався перший заступник голови КМДА Геннадій Пліс.

Як повідомлялося напередодні, банк "Хрещатик" було визнано неплатоспроможним. Туди ввели тимчасову адміністрацію.

Як повідомили в Національному банку України, проблеми в "Хрещатика" почалися після того, як власники підприємств, що є акціонерами банку, перевели минулого тижня свої кошти з цього банку в інші фінансові установи.

Кореспондент ТСН Неллі Ковальська

Повʼязані теми:

Наступна публікація