Кияни проти незграбних балконів: "розпіарену" у соцмережі добудову закидали камінням

Кияни проти незграбних балконів: "розпіарену" у соцмережі добудову закидали камінням

Кияни проти незграбних балконів: "розпіарену" у соцмережі добудову закидали камінням

У КМДА обіцяють боротись з пластиковими балконами на історичних будівлях.

У Київській міській раді обіцяють прибрати білі пластикові балкони з будівель в центрі Києва. В Україні діє закон про заборону склити старі та зводити нові конструкції на історичних будинках. Але власники квартир цим зневажають, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

На столичному Подолі чи не кожний будинок - пам'ятка архітектури. І усі вони оздоблені неісторичними елементами. Балкони радянських часів - металеві із облізлою фарбою, і сучасні - обшиті білим пластиком. Фантазія власників квартир істориків та архітекторів, які усе це зводили, навряд чи б потішила.

Балкони встановлюють без якихось документів. Екскурсовод і києвознавець Арсеній Фінберг показує ТСН архітектуру сучасного Подолу.

"Винесення балконів, або навіть встановлення кондиціонерів – воно є абсолютно забороненим, тому що це вже порушення історичного будинку", - каже знавець.

Найяскравішим прикладом несмаку і паплюження історії Арсеній називає конструкцію, обшиту білим пластиком, що буквально стирчить із кута 150-річного будинку.

Наступного дня після інтерв'ю з києвознавцем на балконі, що на розі Кирилівської, з'явились дірки. Балкон разом із квартирою належить сім'ї Весельських. Всередині - скромний ремонт і дитячі іграшки. Хазяйка Альона саме чекала на слідчих, щоб показати дірки від каміння, яке хтось жбурнув у білий пластик вночі.

"Ми отримали квартиру вже з балконом – просто ми його обшили вагонкою. І ось нам прилетіло отаке серед ночі. Падає каміння всередину балкона. Прокинулась моя дитина, і підірвалась я. Це було страшно", - розповідає власниця житла.

Балкон білими панелями вони обшили ще п'ять років тому. Але погрози через паплюження історичної пам‘ятки у соцмережах почались лише останніми днями. Після того, як фотографією саме їхнього будинку проілюстрували статтю в Інтернеті.

"Ніхто до нас ніколи не приходив і не казав, що це не естетично, не гарно, що це історична така будівля, що балкони неможна зачіпати", - кажуть мешканці квартири.

Заборона склити балкони: як людям доводиться жити у історичних будинках

Заборона склити балкони: як людям доводиться жити у історичних будинках

Столична інспекція з охорони історичних пам'яток - це чотири людини і один керівник. Охороняти вони мають три з половиною тисячі будинків. Тут навіть не приховують, що чи не весь час іде на оформлення паперів і відповіді на запити.

"Необхідно збільшувати штат інспекторів. Робити так, щоби інспектори були розбиті по районах. А не так, щоб 4 інспектори їздили по всьому Києву, і кожен день щось відбувається", - кажуть у інспекції.

Навіть якщо інспектор доїде до квартири, де встановлений незаконний балкон, максимум, що загрожуватиме її власнику – штраф 850 гривень. Змусити прибрати конструкцію може тільки суд. Відкритих проваджень у столиці наразі немає, а мало б бути десятки тисяч.

У столичній міській раді боротися з пластиковими балконами, а заразом і з кондиціонерами на історичних будівлях обіцяють. Тільки не кажуть, коли.

"Ми на цю дорогу не боїмося стати. Це рішення буде прийнято. І будемо приводити це до порядку. Терміни тут сама невдячна справа. Я не готовий цього коментувати", каже депутат Київради Володимир Прокопів.

Тим часом Альона дивиться на Поділ крізь діру у власному балконі. Каже, рада вже була б його зовсім прибрати, якби мерія полагодила фасад, щоб в квартиру не затікав дощ. Її будинок, хоч і пам'ятка архітектури, але роками в аварійному стані.

Кореспондент ТСН Олександра Мітіна

Повʼязані теми:

Наступна публікація