На Київщині взялися зводити цех на місці сторічного польського цвинтаря

На Київщині взялися зводити цех на місці сторічного польського цвинтаря

На Київщині взялися зводити цех на місці сторічного польського цвинтаря

Проте люди обурені, що їм засипали доріжку до городів.

У місті Богуславі, це Київщина, розпочали будівництво на місці польського цвинтаря. Там, де колись ховали польську шляхту, має вирости цех. І зводить його підприємство, що виробляє бронежилети, йдеться в ТСН.19.30.

Місцеві люди повстали проти будівництва. Однак, не через цвинтар, на ньому вони давно організували смітник, а через те, що бульдозерами їм засипали стежку на городи.

Повз червоні стрічки пан Василь веде екскурсію на свій город. Спочатку проводить мимо кісток. Їх багато. Вони то стирчать, то просто валяються.

Могили розрили кілька днів тому. Прокладали дорогу до будівнитва. Через нього зникла чи не єдина стежка до людських городів, тепер щоб садити картоплю, треба ледь не стрибати в прірву.

Бідкається - камінням засипало вже посіяні буряки та моркву.

Відповідальний на будівництві визнає, що копнули трішки далі, але б цього не сталось, аби було видно, де починається цвинтар.

Що тут польський цвинтар - видно лишень на карті. Наживо тут чагарники, сміття і кури.

Директор музею історії Богуславщини на смітнику бачить більше.

" Бачимо поховання позаминулого століття. Це сімейний склеп польської родини. Я теж вважаю, що тут такі заможні були сім'ї", - розповідає історик.

Що ця історія така занедбана тільки знизує плечима.

"Зникла така традиція прибирати цей цвинтар", - каже чоловік.

Заступник міського голови запевняє, що будівництво незаконне.

Тут будується підприємство, що робить бронежилети і бронешоломи. Їхні представники обіцяли прийти на зібрання. Передумали. У їхньому ж цеху, що за кількасот метрів, охоронець намагався видзвонити керівництво. Дарма.

Тим часом на польський цвинтар приїхав римо-католицький священик. Запевнив, що із часом би це місце окультурили і освятив відкопані кістки.

Заступник міського голови запевняє, забудовник погодився перепоховати відкопані останки. Щоправда, коли і куди поки що не відомо.

За іронією долі міський очільник Богуслава, де в чагарниках покоїться польська шляхта, саме в Польщі переймає досвід децентралізації.

У місті Богуславі розпочали будівництво на місці польського цвинтаря

У місті Богуславі розпочали будівництво на місці польського цвинтаря

Повʼязані теми:

Наступна публікація