Таємний маршрут і вимкнені телефони: конспірація не врятувала феміністичний марш у Києві від нападу

Таємний маршрут і вимкнені телефони: конспірація не врятувала феміністичний марш у Києві від нападу

Фото: Reuters

До провокації вдалися кілька молодиків, яких затримали правоохоронці.

Феміністичний марш пройшов 8 березня вулицями української столиці. Його учасники вирішили нагадати, що цей день є символом боротьби за права жінок, які в Україні систематично порушуються, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Близько п'яти сотень жінок та чоловіків зібралися на Софійській площі, аби нагадати про сенс феміністичного руху. "Це не про чоловіка і неголені ноги, і не про ненависть до чоловіків. Тут жінки намагаються пояснити, що в них є рівні права", - твердить учасниця організації "Міжнародна жіноча ліга за мир та свободу" Ніна Потарська. На думку учасниць акції, українське суспільство просякнуте побутовим і професійним сексизмом, коли роботу поділяють на чоловічу та жіночу.

У столиці із сутичками пройшов феміністичний марш в честь 8 березня

У столиці із сутичками пройшов феміністичний марш в честь 8 березня

Також учасниці акції намагалися зруйнувати стереотип про феміністок, як негарних жінок, в яких не склалося особисте життя. "Я думаю, що проблема фемінізму в тому, що після Радянського Союзу у нас дуже негативне ставлення до цього слова, і нам треба змінювати це ставлення", - вважає учасниця маршу Маріам Наєм. Із практичних вимог – приєднання України до Стамбульської конвенції із запобігання насильства в сім'ї. На перешкоді ратифікації документа - позиція Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій, яким не подобається гендерна термінологія документу.

Позиція традиціоналістів – відчутний бар'єр у феміністичному русі. На нього організатори акцій мусять постійно зважати, і навіть маршрут ходи не розголошують самим її учасникам – з міркувань безпеки. Ба більше - активістів попросили відключити геолокацію на телефонах. Однак і така конспірація провалилася – вже через півсотні метрів на ходу нападають невідомі молодики, котрі вважають, що фемінізм підриває традиційні сімейні цінності сіянням недовіри між чоловіками і жінками. Поліція акцію захистила, жоден учаник маршу не постраждав.

Кореспондент ТСН Євген Назаренко

Повʼязані теми:

Наступна публікація