Ознаки нелегальної шаурми: експерти розповіли, як упізнати незаконну торгівлю фаст-фудом

Шанси отруїтися в сумнівній точці зростають у кілька разів.

Уся отруйна шаурма у Києві належить одному власнику, а м'ясо привозив один постачальник. Про це заявили в  керівництві столичної Держслужби з питань безпечності продуктів, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Після масового отруєння покупці стали трохи прискіпливішими до таких ознак безпеки вуличних харчів, як наявність санітарних книжок у продавців чи документів, що підтверджують походження м’яса та інших інгредієнтів. Інспектори ж радять також звертати увагу на санітарні умови роботи – наприклад, наявність чи відсутність води для миття рук, каналізації тощо. До рейду долучається поліція і виявляє, що в ятки, яка годує сотні туристів, дозвіл не в порядку. "Особа надала тільки копію документу – інформаційного талону. Він є, але в ньому є певні втручання – коректором щось намазано", - розповів офіцер поліції Андрій Савченко.

ВідеоПісля масштабного отруєння в Києві розпочали перевірку яток з шаурмою

70 киян за кілька днів отруїлися шаурмою, імовірно, зараженою сальмонелою. Продавцям загрожує кримінальна відповідальність. А служба харчової безпеки почала велике полювання на шаурменів. Сьогодні під гарячу руку попав один кіоск.

Після масштабного отруєння в Києві розпочали перевірку яток з шаурмою

Продавець знає, що 70 киян у різних районах отруїлися шаурмою, але запевняє: його ятка шкоди не завдасть. "У нас усе чітко. Ми ж показали папір. На ньому написано, що у нас була санепідемстанція – знімала усі мазки, всю продукцію. Ніякої сальмонели у нас немає", - заявив Аурел. Але торгівлю примусово згортають – тимчасово, задля перевірки. "Встановити, звідки надійшла ця продукція, дату виготовлення ми не змогли – у зв’язку з тим, що відсутнє маркування виробника на самій продукції", - пояснили фахівці.

У Держпродспоживслужбі застерігають, що в Києві діє понад тисячу дрібних точок продажу шаурми, але жодна з них дозволу на таку діяльність не має. "Усі заклади, які продають шаурму в МАФах – вони є поза законом. Має бути розмежована зона, щоб не перетиналася готова продукція із сировиною. Має бути декілька мийок – для сировини окремо, для посуду окремо. Ці вимоги в МАФах виконати неможливо", - пояснив Олександр Овчаренко.

Кореспондент ТСН Станіслав Фещенко

Залиште свій коментар