Посадовець часів Януковича на суді покаявся за масштабний дерибан землі у Пуща-Водиці

Посадовець часів Януковича на суді покаявся за масштабний дерибан землі у Пуща-Водиці

Посадовець часів Януковича на суді покаявся за масштабний дерибан землі у Пуща-Водиці

Прокуратура просить пом'якшення вироку з огляду на каяття підозрюваного.

Виконувач обов'язків голови Києво-Святошинського району столиці за часів Януковича визнав себе винним у резонансному дерибані київської землі. Чотири роки тому Микола Шкаврон підписав близько 100 розпоряджень про передачу у власність тисячам особам 350 гектарів державної землі, бо за таку щедрість йому обіцяли підвищення по службі, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Зараз справу екс-чиновника розглядає суд і розслідує Генпрокуратура. За словами керівника ГПУ Юрія Луценка, роздану землю агрокомбінату "Пуща-Водиця" експерти оцінили майже в 374 мільйони гривень. На підприємстві у профспілці визнають, що чотири років тому більшість землі отримали не працівники фірми, а СБУ, прокурори, посадовці управлінь земельних ресурсів тощо. Широко залучалися підставні особи. Загалом ділянки отримали 2 тисячі осіб. На шматку, який виділили працівникам агрокомбінату, будівництво досі заборонено, там лише городи. А на тій частині, яка дісталася невідомим, зводять багатоповерхівки. Ділянки там перепродувалися вже по три-чотири рази, а повернути державі вдалося лише 30 гектарів.

Микола Шкаврон зізнався у незаконній роздачі сотень гектарів київської землі

Микола Шкаврон зізнався у незаконній роздачі сотень гектарів київської землі

"Щиро розкаююся. Те, що було зроблено, його вже не повернеш. Думаю, що такого на сьогодні не сталося би", - заявив на суді головний фігурант справи. Схема роздачі державних земель була простою: Шкаврона на кілька місяців зробили в.о. голови району і попросили підписати низку розпоряджень. Той зробив, але хто були ті люди, які ставали власниками ділянок, запевняє, не знав, а землю – не бачив. Підписував усе, що давали, бо обіцяли підвищення на службі – посаду голови районної ради. "Я підписував ці ділянки і надавав їх для ведення особистого селянського господарства, в жодному разі не під будівництво", - наполягає він.

Обвинувачений погоджується, що його використали, але хто саме видумав цю схему начебто не знає. Прокурор, враховуючи щире каяття екс-чиновника, просить засудити його на 5 років із випробувальним терміном на 3 роки. Ухвалу по справі Шкаврона оголосять уже в п'ятницю. На цьому, кажуть слідчі, справу не завершать – пошуки інших причетних до дерибану столичної землі триватимуть.

Кореспондент ТСН Валентина Мудрик

Повʼязані теми:

Наступна публікація