Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин
Тест на нітрати та радіонукліди: журналісти з’ясували, чи варто купувати кавуни у столиці

На ринках і в крамницях Києва вже повно смугастих ягід.

Кавуни заполонили узбіччя доріг, ринки та супермаркети України, а от потенційні покупці вагаються, чи безпечно їх купувати. Аби знайти відповідь, журналісти долучили експертів, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

На елітному ринку в серці Києва кавунів на ятках поки що більше, ніж покупців. Продавці запевняють, що увесь товар з Херсонщини, він стиглий та безпечний. ТСН бере один екземпляр і перевіряє його в лабораторії. Результат: 39,1 міліграм нітратів на 1 кг при допустимій нормі в 90. Тобто кавун чистий і безпечний для споживання.

ВідеоТСН перевірила на вміст нітратів кавуни з ринків та супермаркету

Через спекотну погоду цьогоріч баштанні достигли на місяць раніше, ніж зазвичай, і вже заполонили узбіччя доріг, ринки та супермаркети. Чи боятися нітратів - ТСН провела власну гастрологічну експертизу в спеціальних лабораторіях.

ТСН перевірила на вміст нітратів кавуни з ринків та супермаркету

Позитивний вердикт надала завідувач наукового радіологічного відділу Державного інституту з лабораторної діагностики Зоя Малімон і щодо кавунів, придбаних у супермаркеті та на вуличному базарі. "Відповідають усім нормам за нітратами та за радіонуклідами, тому ці кавуни можна застосовувати в їжу без всяких застережень", - констатувала вона.

Оптовики переконують, що торгівля вже йде жваво, а замість документів на товар, пропонують просто скуштувати його. Пересічні українці хто боїться кавунів узагалі, хто бере на пробу лише половинку, а хто сміливо їсть і називає ягоду смачнішою за серпневу та вересневу. Фахівці про смакові якості кавунів нічого не кажуть, але нагадують, що в усьому слід мати міру, а ще дотримуватися елементарних правил безпеки – мити ягоди перед вживанням, а ще краще, щоби нейтралізувати нітрати, замочувати кавуни на годину у воді.

Кореспондент ТСН Вікторія Дмитренко

Залиште свій коментар

Вибір редакції