Третя річниця Майдану: бійки, розтрощені офіси та вигідна Кремлю телекартинка

Третя річниця Майдану: бійки, розтрощені офіси та вигідна Кремлю телекартинка

Фото: УНІАН

У центрі столиці збудують меморіал і музей Революції гідності.

Знову чорний дим від запалених шин. Юрба, яка трощить офіс та відділення банку в центрі Києва. Поліція, що намагається перепинити людей із шинами, і мовчки стежить за погромами. І все – під прицілом камери російського Life.ru (колишній Life News). Вигідну Москві картинку її телевізійні кілери транслюють наживо.

Такою показали світові та й нам самим третю річницю Революції гідності у столиці. Хоч більшість із тих, хто справді мерз і ризикував життям на Євромайдані три роки тому в понеділок туди не прийшли. То що ж це було? За чиїм сценарієм розгортались події в День свободи і гідності? І чи близько від нас дихання третього Майдану? Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Бійками та розтрощенням офісу й відділення банку закінчувався день, що мав стати урочистим. Поліція заздалегідь готувалася до можливих неприємностей – від самого ранку понеділка Хрещатик та довколишні вулиці були перекриті щільними кордонами. Алею Небесної сотні тихо вкрили квіти пам'яті, поставили лампадки за упокій душ загиблих. У більшості тих, хто прийшов сюди, спомин затьмарений думками про безкарність убивць учасників Майдану. Досі ніхто не відповів, минуло три роки – жодного вироку немає.

Сюди ж прийшли президент України Петро Порошенко з прем'єр-міністром Володимир Гройсманом, уже в рамках офіційної церемонії Дня свободи та гідності. Глава держави вшанував пам'ять майданівців, вручив нагороди учасникам АТО, двом бійцям – посмертно. Пообіцяв, що на місці найкривавіших подій Революції гідності зведуть не просто пам'ятник героям, а й Музей Майдану.

"Меморіал і Музей революції буде саме на алеї Героїв Небесної сотні. На колишній вулиці Інститутській. Я виступаю ініціатором і першим спонсором створення благодійного фонду зі збору коштів для будівництва музею-меморіалу та проведення міжнародного конкурсу на його найкращий проект", – сказав Порошенко.

День урочистостей минув спокійно, якщо не рахувати підозрілого пакета біля ЦУМу. Там швидко з'ясували – міни не було.

Більшість людей прийшла в центр столиці надвечір і саме в цей час події пішли іншим шляхом. З десяток активістів Автомайдану, ОУН, "Правого сектору" раптово побігли у бік Європейської площі – забирати заздалегідь підвезені шини. Їм намагалася завадити поліція, але декілька шин з бійкою до стели Незалежності таки пронесли та підпалили. А потім людей хтось закликав іти трощити офіс руху "Український вибір", котрим керує кум Путіна Віктор Медведчук. Мимохідь дісталося й салону краси. На щастя, ніхто не постраждав. Та пристрасті не вщухли і наступною жертвою стало відділення "Сбербанку Росії", котрий назвали спонсором сепаратистів.

Підтримати дії купки радикалів кияни не захотіли, одразу запідозривши подвійне дно в такому погромі. Та пряма трансляція російського телеканалу Life.ru уже досягла своєї мети. Відеокартинка Кремля демонструвала світові агресію майданівських прибічників. Поліція ж нікого не затримала.

"Усі ці події поліцією зафіксовано, внесено кримінальне провадження за статтями пошкодження майна і 296 – хуліганство. Проводяться слідчі дії, будуть встановлені особи і будуть проведені з ними необхідні процесуальні дії. На теперешній час нікого не затримували", – зазначив начальник Головного управління Національної поліції у м. Києві Андрій Крищенко.

Однак назвати ці дії хуліганством мало. Для російських НТВ, Life.ru, "Комсомольскої правди", "Известий" ці розбиті вітрини забезпечили злорадні заголовки про День гідності на цілий тиждень. Третя річниця Майдану весь час подавалась між безладом і початком третього Майдану.

Світові ж інформагентства обмежилися світлинами заворушень. Авторитетні західні новинні конгломерати дали лише короткі повідомлення про третю річницю Майдану. А з провідних газет та журналів подію згадали тільки німецька Süddeutsche Zeitung, яка вийшла під заголовком "Я більше не боюся нашого уряду", та французька Le Figaro, котра розкритикувала офіційний Київ за саботаж розслідування злочинів проти майданівців. Іншими словами, світ не помітив ні нашої скорботи, ні наших вандалів.

Сергій Швець, Алла Хоцянівська, Станіслав Фещенко, Олександр Шилко

Чорний дим і розтрощені офіси: якою світ побачив річницю Революції гідності

Чорний дим і розтрощені офіси: якою світ побачив річницю Революції гідності

Вірш до третьої річниці Революції гідності

Вірш до третьої річниці Революції гідності

Повʼязані теми:

Наступна публікація