Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин
Киянин з'їв в'яленої риби і потрапив з ботулізмом до реанімації

Рибу вилучили з магазину і направили на експертизу.

Киянин вже третій тиждень перебуває у реанімації з діагнозом ботулізм. Він частково втратив зір та можливість ходити. Усе через вживання в'яленої риби, яку він придбав на вечерю в супермаркеті.

Як зараз почувається потерпілий і, чи є в Україні протиботулінічні сироватки, дивіться в сюжеті ТСН. 19:30.

Постраждалому Анатолію досі важко говорити, він харчується через трубку та погано бачить. За його словами, першими симптомами недуги, яка вклала його до реанімації, було запаморочення, потемніння в очах, заніміння кінцівок. 

"Просто захотів звичайної народної їжі. Картоплі у мундирах з цибулею, олією і тараньку", - каже чоловік.

Анатолій зізнається, що про небезпеку зараження ботулізмом через таку рибу чув, але думав, що його це омине. "Думав, якщо у магазині, то там усе перевірено", - зізнається він.  

У лікарні розповідають, що це вже другий подібний випадок за місяць. Обом пацієнтам ввели протиботулінічну сироватку. За один такий рятівний флакон канадського виробництва держава платить 105 тисяч гривень. А ще декілька років тому рідні хворих були змушені купувати нелегально завезені ліки за власні кошти.

Відео У Києві на ботулізм захворів чоловік, який придбав рибу в звичайному супермаркеті

Частково втратив зір та можливість ходити через рибу. У Києві чоловік придбав у супермаркеті в’ялену плотву на вечерю. За декілька днів занедужав і вже третій тиждень у реанімації з діагнозом ботулізм. Чи є зараз в Україні протибулістичні сироватки та через які продукти можна заразитися небезпечною хворобою - з’ясовувала ТСН.  

У Києві на ботулізм захворів чоловік, який придбав рибу в звичайному супермаркеті

Лікарі нагадують, що серед небезпечних продуктів не лише в’ялена риба. У зоні ризику - і консервація.

"Продукти, які приготовані в домашніх умовах, консерви без доступу кисню. Це можуть бути консервовані овочі, гриби, домашні м’ясо чи ковбаса", - розповідає завідувачка інфекційного відділення №2 Олександрівської клінічної лікарні Києва Людмила Мінова.

Фахівці пояснюють, що спори ботулізму перебувають в ґрунті, і якщо продукт пройшов недостатню термічну обробку перед вживанням, то можливі випадки захворювання.

Наразі Держспоживслужба проводить перевірку продукції виробника. У разі, якщо встановлять факт зараженої продукції, на виробника очікує штраф.

"Цю рибу вилучено з реалізації та проводяться лабораторні дослідження", - переконує керівник головного управління Держспоживслужби Києва Олег Рубан.

Разом з тим, у супермаркеті, де пенсіонер її придбав, чекають на результати та вже готові обговорити з покупцем компенсацію.

"Поки компанія не отримала результати досліджень. Незважаючи на те, що їх поки немає, ця продукція знята з реалізації", - запевнив керівник управління з корпоративних комунікацій корпорації мережі продуктових магазинів Сергій Демченко.

Тим часом, Анатолій чекає на виписку та вже певен: тепер до прилавка з в’яленою рибою - зась. Загалом в Україні, згідно з інформацією Центру громадського здоров’я, за дев'ять місяців цього року захворіло 105 осіб, із них троє дітей. І померли четверо.

Кореспондентка ТСН Валерія Ковалінська.

Залиште свій коментар

Вибір редакції