Як батькам допомогти підліткові, який комплексує через зовнішність

Як батькам допомогти підліткові, який комплексує через зовнішність

Зазвичай до підліткового віку діти особливо не замислюються над тим, який вони мають вигляд і наскільки вони привабливі. Але коли дитина стає підлітком, навіть кілька слів, кинутих дорослими в поганому настрої, можуть повністю змінити ставлення дитини до самої себе.

Як же батькам не нашкодити своєму улюбленому чаду і не спровокувати розвиток комплексів з приводу своєї зовнішності? Про це розповіла житомирська психологиня Наталя Сідорьонок.

Думайте, що говорите дітям

Наприклад, якщо мама втомилася, а дочка просить її спекти щось смачненьке, жінка може спалахнути: "Ти і так вже як бочка, які тобі ще тістечка?". Або: "Навіщо одягаєш коротку спідницю? Краще сховай свої криві ноги під довгу". Після таких зауважень дитина починає уважно придивлятися до себе, порівнювати, оцінювати себе, і це нерідко призводить до появи серйозних комплексів з приводу своєї зовнішності.

Підлітки часто схожі на "гидке каченя" з казки Андерсена: нескладні, довготелесі, з прищиками на обличчі... В одних дівчаток починає занадто швидко рости груди, що викликає сором, а в інших, навпаки, груди залишаються плоскими ще досить довгий час, тому вони заздрять своїм пишним подругам. Хлопці в цей час теж страждають від прищів, своєї худоби (або повноти), браку зросту, нерозвинутих м'язів тощо. Не кажучи вже про недоліки, які закладені генетично: кривуваті ноги, як у тата, коротка шия, як у бабусі, і так далі...

Як показує життя, навіть дуже красиві дівчата знаходять у собі вади і страждають від цього, тоді як багато представниць прекрасної статі з доволі звичайною зовнішністю не відчувають жодних комплексів і почуваються чарівними. Все залежить від того, як людина сприймає себе в навколишньому світі. І тут чималу роль відіграє сім'я.

Як поводитися батькам

Ніколи не акцентуйте увагу на зовнішніх вадах дитини. Був випадок, коли мама з донькою весело базікали про майбутні вихідні, а мама, не подумавши, зауважила: "Ти була б дуже симпатична, якби носик був меншим...". Після цих слів дівчинка гірко плакала цілу ніч, а вранці розбила дзеркало ...

Не порівнюйте дитину з іншими, мовляв, "Ти, звичайно, не така красива, як Маша, але з часом станеш кращою". Навпаки, знайдіть у дитини риси, які можна похвалити: "У тебе така легка хода", "Волосся падає красивою хвилею", "Голосок як дзвіночок" і так далі. Дитина звертатиме більше уваги на свої позитивні якості, які можуть переважити негативні, а це підвищує настрій і вселяє впевненість у собі.

Допоможіть улюбленому чаду

Якщо ви бачите, що дитина дуже соромиться своїх прищів, починає сама їх вичавлювати і мастити всілякими мазями, домовтеся разом сходити до лікаря-дерматолога, щоб дізнатися, як правильно доглядати за шкірою обличчя. Це вселяє оптимізм і надію, що з проблемою можна впоратися. Якщо в дитини зайві кілограми, порадьтеся з дієтологом і разом розробіть дієту, запишіть дитину на фітнес тощо. Щоб дитині не було важко самому дотримуватися дієти, можна приєднатися до нього і відмовитися від випічки, солодкого, солоного й гострого — це піде на користь всій родині. Сходіть разом до салону краси і змініть дитині зачіску, пошийте сукню чи костюм, які приховають недоліки і підкреслять переваги.

Не соромтеся розповісти дитині про свої проблеми в його віці. Поділіться, як нервували та хвилювалися через власні недоліки, а згодом виявилося, що ці недоліки зовсім не завадили вам вибудувати кар'єру і вдало вийти заміж. І тепер про них згадуєте тільки з посмішкою. Дитина зрозуміє, що не самотня у своїх переживаннях.

Деякі батьки придумують дитині прізвиська, які акцентують на їхніх недоліках: "Моя булочка" або "Мишка-Топтижка". Вони хоч і ласкаві, але б'ють по гордості дуже боляче. І ніколи в пориві гніву не смійте обзивати дитину образливими прізвиськами: "клишоногий" або "мара".

Постарайтеся відвернути дитину від думок про зовнішність: запишіть у спортивну секцію, на плавання, в'язання, малювання тощо. Якщо дитина захопиться улюбленим хобі, це допоможе їй реалізувати свій творчий хист, додасть впевненості в собі, підвищить самооцінку і думки про зовнішність відійдуть на задній план.

Знайдіть в Інтернеті історію відомої зірки шоу-бізнесу про те, як "сіра мишка" перетворилася на успішну співачку, модель, кіноактрису. Таких історій дійсно багато і про них треба розповідати дітям як про приклади з реального життя: якщо прагнути до своєї мети, то труднощі та перешкоди можна подолати. Батьки завжди повинні підтримувати й допомагати дитині, як найвідданіші друзі.

Читайте також: Статеве виховання: психолог розповів, як поговорити з дитиною про секс

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Виховання дітей
Наступна публікація