Чи варто брати на відпочинок багато іграшок та чим їх замінити

Чи варто брати на відпочинок багато іграшок та чим їх замінити

Діти пізнають світ у ігровій формі не тільки з однолітками, а й з батьками. Гра - улюблений вид діяльності, але ж треба їх навчати.

Інколи дорослим здається, якщо взяти велику валізу з іграшками, то дитина буде гратися, а вони спокійно відпочивати. За  такого підходу скоріше ви будете іграшки носити, мити, прибирати.

Не забуваємо, всі чекають на диво. Наприклад, купіть набір дуже маленьких іграшок: казкові герої, звірі, птахи, домашні тварини, риби тощо. Готуйте маленькі сюрпризи. Кожного дня дитина знаходить нову іграшку. Але щоб її знайти, треба пошукати. Малюйте підказку-схему у блокноті. Це гра, яка тихенько, непомітно навчає. 

Схема має бути зрозумілою, на відстані від вас не більш 3-5 метрів. Вказуйте орієнтир: від іграшки, парасольки, стільця, повернутися в бік моря, йти прямо, ліворуч, праворуч тощо. Дитина дізнається інформацію про вимірювання, що таке 1 метр, що це 100 см.  Показуємо відрізок на ниточці, закріпляємо камінцями: тато робить 1 крок, мама 2, дитина 3-4, лялька 10-20 кроків, запропонуйте виміряти відрізок паличками різної довжини. Це весело, пізнавально, цікаво! Так знаходимо іграшку. Ви дивуєтесь, а іграшка знайомиться, пропонує погратися, берете участь у грі, потім дитина сама навчає нового друга: будує йому дім, готує їжу, купає.

Відпочиваєте, спостерігаєте! Можливо, записуєте цікаву історію або казку, дитячі вислови — це перлини. Встигніть запам’ятати, насолодитись, роки пролетять, як той вітерець. Здивуєтесь, коли побачите, що маленька іграшка цікавить не менше ніж велика.

Піскова терапія — це розвиток фантазії, пам’яті, творчості. Маленькі друзі на пісочку будуть допомагати розвивати дрібну  моторику рук, позбавляти дитину тривожного стану. Дитячий світ відкриває таємниці. Пісочницю дуже легко відтворити вдома.

До кінця відпочинку збереться ціла “сімейка” друзів! А за декілька років колекція на згадку про чудові відпочинки, наповнені радістю та несподіванками.

До набору для гри з піском та водою раджу додати маленьку лійку. Наприклад, дитина набирає воду, носить її зливає на пісок. Запропонуйте наливати цю водичку в маленькі місткості, а потім навпаки, порахуйте скільки відерець можна налити в порожню пляшку з-під води. Дитина починає розуміти об’єм 1 літр, 0,5 літра. Починаємо проводити досліди.Через лійку можна сипати сухий пісок, а мокрий ні.

Трішки відкрийте кришку на пляшці та запропонуйте поливати водичкою ноги, малювати водою на сухому піску, а на вологому — каменем або паличкою. Встигніть зробити фото, поки не “прибігла” хвиля і не сховала малюнок, вона любить ігри та жарти! Знайдіть подарунки, наприклад, гладенькі камінці з дірочкою, подивіться через отвір на небо, загадайте бажання, щоб не загубити, протягніть яскраву нитку.

Візьміть невелику книжку, обов’язково за віком. Що може бути краще ніж “Казка або цікава розповідь на ніч”.

Не забудьте про улюблену іграшку, діти краще засинають, коли поруч є друг, який подорожує разом.

Ці речі займуть зовсім мало місця. Якщо ви розкажете дитині, чому такий вибір предметів і що ви будете робити впродовж відпочинку, то іграшки-велетні залишаться вдома. А я буду продовжувати ділитися секретами з власного досвіду.

Читайте також: Як відпочинок із дітьми зробити веселим, корисним та цікавим

Повʼязані теми:

Наступна публікація