Епідемія COVID-19 і теорія змови як психологічний кейс

Епідемія COVID-19 і теорія змови як психологічний кейс

Епідемія COVID-19 і теорія змови як психологічний кейс

Чому люди так люблять теорії змов, намагалася з'ясувати Христина Абрамовська.

Зараз, під час масової коронавірусної істерії, як ніколи пожвавилися адепти теорій змови всіх мастей. Причому, як вже надосліджували вчені, якщо людина вірить в одну з теорій змови, вона з такою ж легкістю повірить і в іншу. Це як скринька Пандори – злегка відкривши її важку кришку, складно зупинити потік різної інформації, яка буде летіти з усіх боків і атакувати порушений безвір'ям мозок.

Таким чином, люди легко вірять у те, що коронавірус був штучно створений в лабораторіях (США, ФСБ, Китаю, інопланетян – потрібне підставити), і водночас на те, що його не існує, а карантин – спосіб держави всіх нас взяти під свій тотальний контроль. У той же час на вулицю ліпше без масок, рукавичок і костюмів хімзахисту не виходити, а то можна заразитися і в чистому полі. Але церква – можна, навіть бажано причаститися (а в тому, що всіх причащають з однієї ложки, нічого страшного немає, цей вірус – просто сезонна застуда, від якої помирають тільки ті, у кого є ще інші хвороби).

Зате бачили, що діється в Італії? Вантажівками трупи возять і таємно вночі спалюють! У наш санаторій ліпше людей з Китаю не селити, а то ми всі від коронавірусу помремо. Кум з Італії приїхав – так треба терміново відвідати, з родиною, прабабою та дітьми. А то давно не бачилися.

Загалом, як ви зрозуміли, з різних боків мчать потоки протилежної інформації, і вони мирно уживаються одне з одним. Я, до речі, жодного разу не бачила, щоб адепти різних теорій змови билися одне з одним. Вони з повагою ставляться до оман одне одного. Зазвичай битви влаштовують люди із залишками здорового глузду, намагаючись переконати тих, хто вірить у відверту нісенітницю, в тому, що вони не мають рацію. Але, чесно кажучи, їхні методи – висміювання, принизливі коментарі, що підкреслюють власну перевагу і інтелект – не особливо переконують прихильників теорій змови. Навпаки, зміцнюють вірою в таємні сили, які вони здатні розглянути, а інші – ні.

Не варто думати, що широке поширення теорії змови отримали після спільного доступу в інтернет. Вони були завжди! Нагадаю лише деякі з них: ілюмінати правлять світом з допомогою ока в піраміді на доларі. Масонські ложі регулярно засідають у шкіряних фартухах і приносять в жертву дітей. Більдерберзький клуб п'є кров немовлят, щоб мати молодий вигляд, і вони ж домовляються, де і яку кризу влаштувати, щоб знищити якомога більше населення (в той же час вони стимулюють розмноження якихось емігрантів для захоплення Європи і всього світу). Кеннеді вбили спецслужби, влада США вступила в контакт з інопланетянами ще в 1980-х, ніхто ніколи не висаджувався на Місяці і так далі. Товариство пласкої землі було створено ще 1960 року, а ФБР стежило за Гемінгвеєм, прослуховувало його розмови і перевіряло його банківські рахунки (ах так, ФБР і справді стежило, як з'ясувалося потім).

І як тут не повірити в теорії змови?

В принципі, це не дивно в нашу епоху постправди, коли і ЗМІ, і уряди вже неодноразово заплямували себе і брехнею, і маніпуляціями, і приховуванням правди. Це не в останню чергу викликає недовіру до експертів, до державних та громадських інститутів, і все це благодатний ґрунт для теорій змови.

Навіть у США понад 50% тих, хто вірить у різні конспірологічні теорії! Що ж вже казати нам, вихідцям з Радянського Союзу, де масовий вихід на парад під час аварії на Чорнобильській АЕС підірвав основи віри в доброчесні наміри можновладців!

Але про що ж свідчать дослідження психологів, чому люди відкривають скриньку Пандори або починають вірити в теорії змови? Небезпека існує для людей, схильних:

прагнути брати все під свій контроль;

заповнювати прогалини в інформації будь-якими повідомленнями, щоб знизити тривожність;

будь-якою ціною пояснити все, що відбувається наявністю якихось більш грізних сил, що намагаються приховати правду;

не схильних до аналітичного мислення;

з нестачею освіти.

І наостанок кілька моїх порад, як же захиститися від впливу теорій змови?

Розвивати критичне мислення.

Не думати, що в світі все залежить від тебе.

Визнати, що є речі, які перебувають поза твоїм контролем і що ти на них не можеш вплинути. Зрозуміти і розслабитися!

Всім гарного дня, здоров'я та до зустрічі в групі антивакцинаторів!

Читайте також: Стати мізками в банку: ми вже на півдорозі

Повʼязані теми:

Наступна публікація