Згода на секс: припиніть істерику!

Згода на секс: припиніть істерику!

Згода на секс: припиніть істерику!

Усі вже встигли посміятися з нотаріально завіреної згоди на секс? Авдотья Разгуляєва ось зовсім не сміється і вам не радить.

Феміністки радіють. Чоловіки нервово підтискають яєчка і перевіряють посилання на порноресурси, готуючись до вимушеного голодування. Не феміністські налаштовані жінки турбуються, що відтепер чоловіки, і так не дуже то завзяті у спокушенні, зовсім перестануть виявляти ініціативу. В Україні набув чинності закон "Про обов'язкову згоду на секс".

Йдеться про зміни у Кримінальному кодексі, що набрали чинності 11 січня цього року, згідно з якими тепер посилюється відповідальність за сексуальне насильство, домашнє насильство та насильство проти жінок.

У статті 152 КК України "зґвалтування" визначається як "вчинення дій сексуального характеру, пов'язаних з вагінальним, анальним або оральним проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій або будь-якого іншого предмету, без добровільної згоди потерпілого". У примітці до цієї статті сказано: "Згода вважається добровільною, якщо вона є результатом вільного волевиявлення особи, з урахуванням супутніх обставин".

Тепер за зґвалтування можна отримати від 3 років в'язниці, а якщо винуватець з потерпілою особою перебувають у шлюбних чи близьких стосунках, то від 5 до 10 років. Якщо ж потерпілому менше 14 років, то зґвалтуванням вважаються дії сексуального характеру навіть за наявності добровільної згоди.

Стаття 153 КК визначає сексуальне насильство як "вчинення будь-яких дій сексуального характеру, НЕ пов'язаних з проникненням у тіло іншої особи, без добровільного згоди потерпілого". Тепер притягнути до кримінальної відповідальності можна і не маючи явних ознак насильства. Крім того, сексуальні домагання з використанням службового або залежного становища також відтепер суворо караються за законом.

У Мережі з появою інформації про обов'язкову добровільну згоду на секс почалася справжня істерика. Зазвичай це сарказм з приводу цієї самої "обов'язкової добровільної згоди на секс". Інтернет-користувачі хто на що здатний фантазують, хто і як тепер буде фіксувати цю добровільну згоду. Запрошувати понятих в подружнє ліжко? Чи будуть видавати спеціальні датчики, які можна буде вставляти в піхву, і вони будуть фіксувати сигнали рецепторів, що відповідають за сексуальне бажання?

Мережею розійшлося смішне відео з "Шоу Фрая та Лорі" про договір на секс, який підписується між чоловіком і жінкою в присутності юристів з обох сторін. Багато  хто всерйоз сприйняв фейкову розписку про згоду на секс.

Хоча це здається смішним, але подібні розписки, схоже, не за горами. Один голландський розробник створив додаток LegalFind для підтвердження згоди на секс обох партнерів (або всіх учасників процесу, якщо їх більше двох). Усі згоди будуть зберігатися в Інтернеті і можуть використовуватися в суді. Також згоду можна буде відкликати на будь-якому етапі сексуальної взаємодії. Цей додаток став особливо актуальним після серії заяв про сексуальні домагання в Голлівуді.

Багатьом відомим і високопоставленим чоловікам заздалегідь зафіксована згода на секс допомогла б уникнути покарання. Але ось звичайні люди в нашій країні занепокоїлися, що необхідність в обов'язковій згоді позбавить спонтанності у стосунках і геть уб'є всю романтику. Адже сексуальне бажання не підпорядковується логічним доводам, і чим більше спонтанності і чим менше заготовлених сценаріїв, тим більше пристрасті і насолоди.

Безумовно, закон не досконалий, і, звичайно, не вберігає від зловживань. Маятник гойднувся у зворотний бік – від тотальної безкарності до жорстких заборон, і це дійсно може призвести і до помилкових звинувачень, і певною мірою до втрати спонтанності у романтичних стосунках.

Наприклад, я спілкувалася з емігрантами, і вони кажуть, що чоловіки в країнах, де діє Стамбульська конвенція про запобігання насильству, не наважуються проявляти ініціативу, поки не дочекаються явних сигналів від жінки. Один ізраїльтянин відскочив від мене як ошпарений, коли зрозумів, що помилився, і мої загравання нічого спільного з однозначним "так" не мають.

Звичайно, нашим жінкам, вихованим на установках "б'є – значить, любить", для кого дрібний побутовий тиран і запійний алкоголік Гоша-він-же-Гога, який буде все і завжди вирішувати сам на тій підставі, що він чоловік, – ідеал і альфа-самець, буде важко перебудуватися і почати поважати делікатних чоловіків.

І все ж таки...

Колись у 17 років я пішла з приятелями ввечері на озеро. Було весело, я через малоліття і недосвідченість випила занадто багато, до несамовитого стану. Отямилася, коли один хлопець з компанії, з яким я познайомилася напередодні ввечері, вже стягнув з мене труси і намагався заштовхнути в мене свій член. Мабуть, спрацювали інстинкти, я одразу протверезіла і стала вириватися. Він розлютився і відлупцював мене по обличчю зі словами: "Навіщо тоді ти, сука, сюди прийшла?" Додому мене проводжав мій однокласник, мене трясло від шоку, а він на втіху ліз до мене з поцілунками. Коли я повернулася додому і батьки дізналися про те, що сталося, мама зітхала і обіймала мене, а тато презирливо скривився і вийшов з кімнати. Віднести заяву в міліцію за спробу зґвалтування в той час було немислимим.

Так от, тепер цього не буде. Тепер я своїй 16-річної доньці можу розповісти, що за будь-яких обставин секс без її обдуманого, тверезого "так" неприпустимий. І що за це тепер її кривдник може бути покараний.

Тепер чоловіки припинять жартувати про те, що жіноче "ні" – це "так, але", і вважати, що їхнього чоловічого впевненого "хочу" достатньо для того, щоб процес відбувся. І, можливо, тепер вони будуть вчитися давати раду зі своїм збудженням, не перекладаючи відповідальність за невиправдані сексуальні очікування на "інших осіб".

Можливо, тепер чоловіки навчаться спокійніше сприймати відмову у сексі, а не як особисту образу і приниження чоловічої гідності. Так, і жінок це теж стосується.

Тепер жінки припинять боятися говорити про факти сексуального насильства, не ризикуючи бути осміяними і засудженими в дусі "сама винна". Тепер "гуру жіночності" не будуть зарозуміло повторювати своїм ученицями: "А що ти хотіла? Хочеш мужика – повинна йому підкоритися. Ти не любиш анальний секс і глибокий мінет? Так полюби, мила моя, інакше це за тебе з твоїм чоловіком буде робити інша". Можливо, до "гуру" дійде, що такі установки – це схвалення насильства, і нічого спільного з жіночністю це не має.

Багато людей, серед яких є і психологи, і юристи, і політики, вважають цей закон серйозним кроком до культурного цивілізованого суспільства, в якому насильство в жодному вигляді більше не буде вважатися нормою.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Блог Авдотьї Разгуляевої
Наступна публікація