Ацетономічний синдром: як надати першу допомогу

Ацетономічний синдром: як надати першу допомогу

Фото: www.credits

Нині все частіше у дітей діагностують ацетономічний синдром. Утім далеко не всі батьки знають, що це і як з цією напастю впоратися. Нас консультує сімейний лікар, педіатр клініки «Моя сім'я» Антон Асонов.

Ацетономічний синдром у дітей виникає у разі порушення обмінних процесів в організмі. Коли в крові накопичується велика кількість кетонових тіл (ацетону і ацетооцтової кислоти), говорять про ацетономічну кризу. Якщо ці явища повторюються, то це говорить про наявність ацетономічного синдрому.

За причинами виникнення виділяють два види ацетономічного синдрому: первинний і вторинний. Первинний найчастіше виникає у дітей з 3-5-річного віку, і пов'язують його насамперед з нервово-артритичним діатезом. Діти з нервово-артритичним діатезом (НАД) вирізняються емоційною лабільністю, надмірною вразливістю, підвищеною збудливістю, схильністю до неврозів. Також у цих дітей спостерігається порушення ферментної системи організму. Діти з НАД рано починають говорити, швидко схоплюють інформацію, дивують батьків своїми успіхами в навчанні. Водночас навіть надмірна радість у таких дітей може стати поштовхом до утворення кетонових тіл в організмі і призвести до ацетономічного синдрому.

Вторинний ацетономічний синдром виникає на тлі первинних захворювань, таких як хвороби жовчного міхура, ГРЗ, пневмонії, цукровий діабет і т. д. Загострення цих захворювань призводить до накопичення в крові кетонових тіл.

За ацетономічного синдрому у дитини можуть виникати ацетономічні кризи – важкі стани, що загрожують життю. Їх може спровокувати стрес, перенапруження, перевтома, переакліматизація внаслідок дальніх поїздок, проблеми в харчуванні (переважання в харчуванні білкової або жирної їжі).


Як можна діагностувати ацетономічний синдром

 

1. За симптомами. За розвитку ацетономічного кризу виникають характерні симптоми:

- циклічна блювота, що виникає через рівні проміжки часу. Після блювоти дитина зазвичай почувається добре, але через деякий час (від 15-20 хвилин до години) блювота повторюється;

- блювота супроводжується підвищенням температури тіла до 37-39 градусів;

- ознаки обезводнення й інтоксикації організму: блідість шкіри, нездоровий рум'янець на щоках;

- можливо розлад випорожнення;

- запах ацетону з рота.

2. За допомогою тест-смужок. Придбавши в аптеці тест-смужки, можна завжди у разі появі загрозливих симптомів визначити, чи є ацетон у крові. Достатньо тест-смужку опустити в сечу дитини. Тест можна проводити незалежно від часу доби і прийому їжі.

3. Здавши аналіз сечі.

Що робити батькам

Зазвичай батьки, з дітьми яких вже траплялося щось подібне, вже приблизно знають, як поводитися під час ацетономічного кризу.

♦ Якщо у дитини ознаки ацетономічного кризу, обов'язково потрібно показати його лікарю, тому що ацетономічний синдром може бути ознакою серйозних захворювань, наприклад, цукрового діабету, хірургічної патології або токсичного ураження печінки.

♦ Перед оглядом лікаря слід постійно поповнювати запас рідини. Але втрата рідини за ацетономічного синдрому не усувається звичайною водою. Для цього підійде лужна рідина: мінеральні води «Боржомі», «Лужанська», «Поляна Квасова», «Поляна Купіль». Можна також використовувати препарат «Цитратна суміш». Оскільки у дітей з ацетономічним синдромом зазвичай рівень глюкози в крові знижений, то для поповнення запасу рідини добре підійде чай з лимоном і цукром, розчин фруктози. Є спеціальні препарати для оральної регідратації (поповнення запасу рідини): Регідрон, Гастроліт, Хумана.

♦ Якщо блювота не зупиняється, дитина млява, відмовляється пити, у неї не спадає температура, і вона продовжує втрачати рідину, необхідно викликати швидку невідкладну допомогу. У таких випадках зазвичай застосовують інфузійну терапію – заповнення рідини за допомогою крапельниці.

♦ Прийом препаратів, що зменшують блювоту Метокропламід, Мотиліум.

♦ 1-2%-процентна содова клізма.

♦ Суворе обмеження в харчуванні. Перші дні, поки в крові присутній ацетон, не потрібно давати дитині жодної їжі, тільки воду. Якщо з'являється невеликий апетит, можна дати сухарі, кашу на воді. Якщо ацетону немає в крові вже добу, можна обережно розширювати меню. Дієтологи старої школи рекомендують розширювати раціон молоком. Але нині молоко у перші дні після виходу з ацетономічного кризу давати не рекомендується або перший тиждень давати молоко, тільки розвівши такою ж кількістю води. Можна розширювати раціон дитини відвареною картоплею і м'ясом нежирних сортів (яловичина, індичка, кролятина), кисломолочними продуктами. Дитині в перші дні також необхідно надходження глюкози, тому потрібно давати їй чай з цукром, можна з медом (якщо немає алергії). Овочі пропонуйте тільки у відварному вигляді, а сирі фрукти в перші дні краще виключити, у сирому вигляді можна дати банан, але з обережністю.

♦ В період виходу з ацетономічного кризу, щоб розвантажити печінку і підшлункову залозу, дають ферментні препарати підшлункової залози: Панкреатин, Панзенорм, Креон.

За спостереженням педіатрів і гастроентерологів, зараз діагностується набагато більшу кількість випадків ацетономічного синдрому, ніж це було наприкінці минулого століття. Здебільшого це пов'язують з погіршенням якості продуктів харчування. Якщо у вашої дитини часто трапляється ацетономічний криз, слід шукати проблему в шлунково-кишковому тракті. Також у дітей з ацетономічним синдромом можливе загострення стану навесні і восени.

Тетяна Корякіна

Дякуємо за допомогу у підготовці матеріалу сімейному лікарю, педіатру клініки «Моя сім'я»moyasemia.kiev.ua Антону Асонову.

 

Наступна публікація