Грудне вигодовування: про тріщини, режим годування і якість грудного молока

Грудне вигодовування: про тріщини, режим годування і якість грудного молока

Фото: Credits

Грудне вигодовування заспокоює дитину, втамовує відчуття голоду, захищає малюка від вірусів, бактерій і паразитів. Формує здорову мікрофлору і міцний емоційний зв'язок з мамою. Є основою для зростання і розвитку малюка.

Про те, як прикладати дитину до грудей, як довго годувати і чи можна вплинути на якість молока, розповіла завідувачка відділенням з грудного вигодовування в клініці ISIDA Нестерова Вікторія Олександрівна.

Молочний шлях: три етапи лактації

Після народження дитини в молочних залозах жінки є спеціальне молоко для новонароджених — молозиво. Молозиво — це концентрат білків, імунних факторів, вітамінів, антиоксидантів, необхідних для першої природної імунізації дитини. Виробляється воно в невеликих обсягах перші 3-5 діб після пологів, але в грудях присутній з середини вагітності. Тому навіть після передчасних пологів мама зможе нагодувати дитину молозивом, яке повністю забезпечує потреби новонародженого в перші дні життя.

До середини першого тижня молозиво змінюється перехідним молоком. Груди наливаються, важчають. Через 10-14 днів, коли закінчується перехідний період, молоко придбає зрілий склад, продовжуючи підлаштовуватися під потреби дитини. Зріле молоко — напівпрозоре, може мати зеленуватий відтінок, що є нормою. Воно якісне і досить жирне.

Після року годування грудьми молоко не втрачає поживну цінність. Згодом відсоток білків і жирів збільшується, щоб малюк, який підростає, отримував достатньо енергії. Також в ньому стає більше імуноглобулінів та інших захисних факторів. Таким чином молоко захищає цікавого дослідника світу, який все тягне до рота і ще не вміє мити руки, від інфекцій.

П'ять правил годування грудьми

Правило перше — під час годування грудьми вам повинно бути комфортно. Улаштуйтеся з опорою під спину і плечі, щоб вам було зручно.

Прикладіть дитину до свого тіла — животиком, грудьми, колінами (животик до животика). Він не повинен лежати на спині з поверненою убік головою. Простежте за тим, щоб сосок вказував на носик малюка (як ніби він намагається його понюхати). Підборіддя і щоки були в тісному контакті з грудьми, нижня губка вивернута вниз.

Дитина вміє смоктати груди, але правильне положення допоможе їй захопити груди там, де треба, тобто з боку підборіддя. Сосок виявиться глибоко в роті, і він буде ефективно "доїти" язичком ареолу. Це дозволить йому наїсться, а вам уникнути утворення тріщин.

Друге правило — прикладайте дитину до грудей, коли вона просить. Відгукуйтеся на ранні ознаки голоду, не чекаючи плачу. Якщо малюк погано набирає або втратив вагу, пропонуйте йому груди якомога частіше і не на вимогу. Слідкуйте за тим, щоб було мінімум 10-12 годувань за добу.

Під час годування пропонуйте дитині груди. Нехай він посмокче яку захоче, пом'якшить її і спустошить. Потім пропонуйте іншу. У деяких парах "мама-дитина" малюк задовольняється однією груддю за одне годування, в деяких спустошує обидві. Якщо дитина під час поточного годування наїлася молоком з одних грудей, під час наступного прикладання пропонуйте йому неопорожнену. Не прагніть зберегти молоко в грудях до наступного годування, оскільки це може привести до зниження лактації.

Третє правило — перебуваєте в тісному емоційному і тілесному контакті з дитиною. Під час годування обіймайте дитини, притискайте до себе, відкривайте долоні, знімаючи "царапки". Тепло маминого тіла надає заспокійливу дію на нервову систему малюка. Цей контакт життєво важливий для розвитку дитини і роботи головного мозку.

Якщо малюк неспокійний, крутиться біля грудей або ж "зависає" на ній довго, не відбирайте груди одразу. Смоктання грудей для дитини — це не тільки процес насичення, але й форма спілкування з мамою. Спробуйте поміняти положення, прикласти дитину до інших грудей, обійміть його, погладьте по спинці.

Четверте правило — до 6 місяців годуйте дитину тільки грудним молоком. Не давайте йому іншу їжу, не допоюйте водою. У грудному молоці, крім білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, імуномодуляторів та інших корисних інгредієнтів, присутня достатня кількість води. Після пів року, разом з введенням прикорму, пропонуйте воду з чашки, але не змушуйте пити, зберігайте грудне вигодовування.

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує годувати дитину грудьми до 2 років і більше, зі своєчасним введенням прикорму в 6 місяців.

П'яте правило — дбайте про себе. Відпочивайте, як тільки трапиться нагода. Спіть, коли спить дитина. Делегуйте домашні справи партнеру або рідним. Не намагайтеся все встигнути, вирішуйте першочергові завдання.

Якщо вам здається, що ви не справляєтеся з годуванням, у вас виробляється мало молока, не виходить правильно прикласти дитину до грудей, проконсультуйтеся з фахівцем по грудному вигодовуванню і педіатром. За бажання лактацію можна повернути, навіть якщо ви повністю перейшли на штучне вигодовування. Процес повернення лактації називається релактацією.

Про якість грудного молока

Ваше грудне молоко — якісне і саме таке, яке потрібно вашій дитині. Кількість жиру, білка і цукру в ньому не залежить від харчування. Вік, національність, кількість пологів в анамнезі та інші показники теж не впливають на якість і кількість виробленого молока. Груди виробляють молоко за записаним у генах рецептом. Не змушуйте себе їсти халву, вершкове масло або сметану — додатковий жир піде не в молоко.

Ваш раціон повинен бути збалансованим і різноманітним. І складатися з продуктів, які ви любите, їли до вагітності, під час вагітності і добре переносите. Це каші, овочі, фрукти, ягоди, м'ясо, риба, сир, молочні продукти, невелика кількість жирів з переважанням рослинних олій, джерела Омега-3 жирів. На грудному вигодовуванні ви можете дозволити собі улюблений десерт і чашку кави. Заборона на червоні, жовті фрукти або овочі, цитрусові, приправи, гриби, м'ясні страви — застарілий міф.

Достатнє і різноманітне харчування необхідне не для підвищення якості молока, а для вашого здоров'я, самопочуття і опірності інфекціям.

Нехай ваш досвід грудного вигодовування буде успішним!

Читайте також: Чому дитина погано смокче груди

Наступна публікація