Хрускіт у суглобах у дітей: чи потрібно турбуватися

Хрускіт у суглобах у дітей: чи потрібно турбуватися

Фото: Credits

Батьки досить часто чують, як під час руху хрускотять суглоби у їхньої дитини. Здається, що йде старенький дідусь, а не дошкільник. До того ж хрускотять суглоби і у новонароджених, і у підлітків. Чи потрібно з цього приводу хвилюватися? Про це розповів ортопед-травматолог вищої категорії консультативної поліклініки Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні Володимир Хабаров.

Звідки береться хрускіт у суглобах?

Якщо батьки помічають, що у дитини з рухом хрускотять суглоби, не треба одразу панікувати і вести дитину до лікарів. Спочатку слід поспостерігати, з чим пов'язаний цей хрускіт і коли саме виникає.

У дітей зазвичай хрускотять суглоби хребта, кульшові або колінні суглоби. Такий хрускіт як варіант норми зустрічається досить часто. Справа в тому, що суглоб має складну будову. Всередині нього розташована внутрішньосуглобна рідина, в якій розчинений газ (азот і кисень), з рухами утворюються бульбашки газу, які лопаються, видаючи відповідний звук. А з різкими рухами утворюється багато пухирців, і вони лопаються з різким звуком, схожим на хрускіт.

Крім того, з рухом суглоба рухаються прикріплені до них зв'язки, які теж можуть видавати звук, схожий на клацання або хрускіт. Наприклад, у хребті між хребцями розташовано багато маленьких суглобчиків, там же – маса зв'язок, і з рухом зв'язки можуть тертися одна об одну, видаючи різкі звуки на зразок хрускоту. Такий хрускіт не небезпечний.

Буває, що всередині суглобів виробляється недостатня кількість рідини і ковзання стає гіршим, як результат – клацання і хрускіт.

Коли турбуватися, а коли – ні?

Батькам потрібно знати: якщо у дитини періодично хрускотять суглоби, і при цьому вона не відчуває жодного дискомфорту і ні на що не скаржиться, то можна не турбуватися і на хрускіт не звертати уваги. Але якщо хрускіт призводить до болісних відчуттів або батьки помітили набряк у зоні суглоба, це привід показати дитину лікарю, до того ж не відкладаючи.

Такі ознаки можуть свідчити про артрити або деформувальний артроз. Проте такі захворювання не бувають раптовими. Деформувальний артроз може розвинутися як наслідок недолікованої дисплазії (недорозвинення) кульшових або колінних суглобів, тому, якщо батьки знають, що у дитини дисплазія, її потрібно обов'язково вчасно лікувати. А ще деформувальний артроз може виникнути після остеомієліту (запалення) кісток. Наприклад, бувають випадки, коли підлітку у 12 років лікарі ставлять діагноз "деформувальний артроз 4 ступеня", тому що в ранньому дитинстві дитина перенесла остеомієліт.

У разі артриту тканини хрящів змінюються – вони розшаровуються і вкриваються тріщинами, на хрящах з'являються нагрубання, з рухами вони теж можуть хрускотіти, проте у таких випадках хрускіт супроводжується больовими відчуттями.

Особливо уважними потрібно бути до новонароджених дітей: якщо клацання лунає в тазостегновому суглобі і  ніжки погано відводяться в бік, то потрібно звернутися до лікаря-ортопеда, щоб не пропустити уроджений вивих.

Як не допустити хвороб суглобів?

Аби невинний хрускіт у суглобах з часом не переріс у серйозну хворобу потрібно дотримуватися таких правил: не навантажувати дітей важкими для їхнього віку фізичними вправами або навантаженнями, обов'язково давати дітям продукти, багаті кальцієм, а ще достатню кількість рідини, без якої кістки та суглоби не можуть нормально розвиватися.

Юлія Мельничук

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Здоров'я дитини
Наступна публікація