Інфекція сечових шляхів у дітей: діагностика та лікування

Інфекція сечових шляхів у дітей: діагностика та лікування

Фото: www.credits

Мало хто знає, що за поширеністю сечова інфекція посідає друге місце після гострих респіраторних захворювань серед маленьких дітей, особливо дітей до 1 року. Також мало хто знає, що ця інфекція перебігає більшою мірою без якихось специфічних симптомів, але має досить важкі наслідки. Про це та про багато іншого ми поговорили з доктором медичних наук, професором кафедри педіатрії №4 Національного медичного університету ім. А. А. Богомольця Інгою Олександрівною Мітюряєвою-Корнейко.

Найчастіше інфекція сечових шляхів відома батькам як цистит. Однак це помилкове судження. Діагноз цистит (інфекційне ураження сечового міхура) ставиться тільки підліткам з 10-12 років, тому що до цього віку у зв'язку з особливостями дитячого організму патологічний процес не може бути локалізований в якомусь певному органі, відбувається ураження всіх нижніх статевих шляхів, тому і ставиться діагноз – інфекція сечових шляхів (ІСШ).

Чим небезпечна ІСШ

На жаль, діагноз ІСШ часто вчасно не ставиться, тому що ця патологія може маскуватися за болями в животі, нудотою, блювотою, навіть ознаками ГРЗ. Крім цього, через особливості дитячого організму інфекція швидко поширюється. І якщо вчасно не лікувати інфекцію нижніх сечових шляхів, то дуже швидко підключається запалення нирок, тобто пієлонефрит. Нирки – це той орган, який може також приховано виявляти запалення, але який до кінця ніколи не відновлюється. Якщо пропустити запалення нирки, порушується її функція, а це прямий шлях до ниркової недостатності і, як результат, – до інвалідизації людини.

Хто в групі ризику

За статистикою, частіше ІСШ зустрічається у дівчаток. Пояснюється це тим, що шлях поширення інфекції висхідний, і анатомічно у дівчаток більше сприятливі особливості для поширення ІСШ. Проте останнім часом часто неправильне використання памперсів призводить до того, що інфекція вражає і хлопчиків. Якщо говорити про вікову статистику, то в 80 % випадків ІСШ страждають діти до 1 року.

Як проявляється ІСШ

Потрібно обов'язково виключити інфекцію сечових шляхів у разі виявлення таких ознак:

найбільш очевидні ознаки ІСШ – нетримання сечі, біль під час сечовипускання;

енурез (мимовільне сечовипускання під час сну), хоч і є проблемою, безпосередньо не пов'язаною з інфекцією сечових шляхів, але утім 80 % дітей, які страждають енурезом, мають інфекцію сечових шляхів;

набряки під очима, блідість, рідко у дітей; – набряки нижніх кінцівок;

найчастіше у дітей інфекції сечових шляхів виявляються через болі в животі, нудоту, блювоту і незначне підвищення температури. Тобто, якщо у дитини є болі в животі без певної локалізації і не пов'язані з прийомом їжі, або нудота і блювання, також не пов'язані з прийомом їжі, якщо у дитини довгий час тримається субфебрильна температура, не треба заплющувати на це очі, списувати на зуби або глисти, важливо виключити сечову інфекцію;

порушення дієти. Провокувальним фактором можуть бути подразнювальні речовини, які надходять в організм. Наприклад, кислоти. Особливо багато їх у фруктах, тому зловживання цитрусовими, гранатами, ківі, виноградом, взимку квашеними та солоними овочами, влітку помідорами і солодким перцем викликає, поряд з іншими факторами, загострення ІСШ.

Діагностика

Перший аналіз, який зазвичай лікарі призначають, якщо запідозрять ІСШ, – загальний аналіз сечі. Увага! В останні 20 років спостерігається тенденція до ослаблення місцевого імунітету слизових оболонок, і в аналізах сечі можуть не виявлятися запальні процеси сечової системи. Тому для достовірного підтвердження або виключення діагнозу обов'язково потрібно зробити посів сечі на живильне середовище. Результату цього аналізу слід чекати 6-7 днів, проте краще витратити цей час, але визначити, чи є запалення сечових шляхів і наскільки сильно воно виражене. Вже з посіву можна визначити, залучені нирки в процес чи ні. Якщо при посіві виявлена сечова інфекція, обов'язково потрібно зробити УЗД нирок. Розширення мисок нирок (хоча б однієї) – пряма ознака пієлонефриту, тобто інфекційно-запального ураження нирок, яке необхідно лікувати.

Причини ІСШ

Інфікування сечової системи, зазвичай, викликає кишкова паличка, і інфікування відбувається на тлі кількох факторів:

ослаблення імунітету;

неправильне використання памперсів і неправильне дотримання гігієни зовнішніх статевих органів;

переохолодження – найчастіше зустрічається фактор у підлітків. Починаються заняття в басейні, дівчатка починають ходити в коротких спідницях. Важливо! Не можна сідати в самих плавках на бортик басейну або в короткій спідниці на голу лавку. Інфекція передається ще й через лавки і бордюри басейнів.

Лікування ІСШ

Залежно від того, наскільки виражений запальний процес, призначаються антибіотики. Зазвичай, це антибіотики пеніцилінового розряду. У підлітковому віці лікування проводиться також іншою групою антибіотиків – макролідами.

Є також більш щадна група препаратів – нітрофурани. Крім препаратів важливе дотримання дієти. За ІСШ не можна кислого, солоного, смаженого, гострого. Необхідно також пити багато води. За такого діагнозу показана тільки слаболужна вода. Крім прийому антибіотиків, важливо один місяць пити трав'яні відвари. Підійдуть такі трави, як кукурудзяні рильця, спориш, безсмертник. Вони мають ще й жовчогінні властивості, допомагають у разі детоксикації. Важливо пам'ятати, що березові бруньки – токсичні, особливо для маленьких дітей.

Профілактичними заходами повинні бути правильне використання памперсів, правильний догляд за зовнішніми статевими органами, підтримання імунітету. Важливо пам'ятати, що в грудному віці найважливіше джерело антитіл – грудне вигодовування.

Тетяна Корякіна

Читайте також:

Наступна публікація