Карієс молочних зубів: коли виникає і як запобігти

Карієс молочних зубів: коли виникає і як запобігти

Фото: Credits

Карієс зубів – це хвороба. Мало хто з батьків знає про це, вважаючи, що молочні зуби не має сенсу лікувати, тому що вони все одно випадуть. І тут батьки припускаються помилки: здоров'я постійних зубів залежить від стану молочних.

Якщо нехтувати лікуванням карієсу молочних зубів, у дитини будуть стоматологічні проблеми в старшому віці. Погано розвинена щелепна кістка, неправильний прикус, захворювання ясен, випадання зубів – наслідки до яких призводить недбале ставлення до необхідності лікування карієсу.

Що таке карієс і що його викликає

Карієс – це захворювання твердих тканин зуба і виникає, коли процеси демінералізації переважають над процесами ремінералізації. Процес демінералізації тісно пов'язаний з наявністю каріогенних бактерій і впливом кислот безпосередньо на тканини твердого зубу.

Процес розвитку карієсу складається з трьох факторів:

сприйнятливість зубної тканини. Ця сприйнятливість залежить від правильного розвитку і мінералізації зубних тканин нирок, які утворюються у плода вже на 4-му місяці вагітності. Є думка, що вагітні жінки, які вживають велику кількість вуглеводів, провокують зниження мінералізації зубної тканини, що підвищує ризики карієсу у дитини;

в порожнині рота мешкають бактерії, що викликають карієс. До таких бактерій зараховують Streptococcus mutans та Lactobacillus acidophilus. Ці бактерії, перебуваючи у роті, при низькому pH виробляють кислоти, які сприяють декальцифікації емалі. Внаслідок такого процесу відбувається зародження карієсу;

субстрат або живильне середовище для бактерій. Цукор або вуглеводи є основою бактеріального розвитку. Природні цукри в харчових продуктах не мають великого значення для розвитку карієсу, в той час як нерафіновані, штучно додані в їжу, грають важливу роль. Тому такі солодощі, як іриски або льодяники, слід давати дитині в мінімальній кількості.

Слід зазначити важливий аспект: карієс – інфекційне захворювання, що викликається бактеріями. Якщо мікроби розмножуються в роті і атакують молочні зуби, напевно вони швидко поширяться на тільки що прорізані постійні. А їхнє лікування вже складніше і дорожче.

Який вигляд має карієс

Всупереч думці багатьох, руйнування молочних зубів починається не з коричневих або чорних плям. Першим симптомом є крейдяна зміна, яку можна побачити на гладкій поверхні зуба. Якщо батьки помітять перші зміни та швидко звернуться до стоматолога, карієс буде усунутий на самому початку свого розвитку.

Каріозна пляма є початковим симптомом захворювання, яке впливає не на дентин, а тільки на емаль. Тому на такому етапі лікування може полягати тільки у ретельній гігієні і використанні ремінералізаційних засобів (наприклад, спеціальних зубних паст). В іншому разі пляма буде збільшуватися і набувати типового коричневого або чорного кольору. Після чого карієс почне проникати в глибокі шари зуба, аж до пульпи, провокуючи пульпіт.

Руйнування молочних зубів прогресує дуже швидко. Молочні зуби менш мінералізовані, ніж постійні, мають тоншу емаль, а лікування стає болісним (через проникнення каріозного ураження в зону пульпи й нервів).

Лікування молочних зубів


Лікування карієсу молочних зубів залежить від стадії захворювання. На першому етапі, коли ми маємо справу тільки з каріозними плямами, ремінералізації зубів достатньо. Коли каріозне ураження вже покриває дентин, потрібні масштабніші стоматологічні маніпуляції – видалення карієсу і установка пломбувального матеріалу.
Найгірше, коли руйнування молочних зубів стосується зубної пульпи. У такому разі без лікування кореневих каналів не обійтися, а іноді потрібно й видалення зуба.

Батькам слід знати, що лікування кореневих каналів у дітей має інакше вигляд, ніж у дорослих. Стоматолог не використовує спеціальні голки, яких так бояться мами. Лікування каналів у дітей включає в себе чистку дентину і пульпи від карієсу і нанесення пасти, яка призведе до загибелі нерва. Потім під час наступного відвідування стоматолог проведе очищення зуба, введе бактерицидні ліки і поставить пломбу.

Молочні зуби, сильно пошкоджені карієсом, часто потребують видалення, що призводить до порушень росту зубного процесу, утворення неправильного прикусу і дефектів зубів. Усього цього можна уникнути, вчасно звернувшись за допомогою до дитячого стоматолога.

Профілактика карієсу

Профілактика карієсу дуже важлива і повинна здійснюватися вже під час вагітності. На четвертому місяці життя плоду починається мінералізація молочних зубів, а в другій половині вагітності – закладка постійних. Важливо стежити за раціоном харчування – харчові помилки, особливо дефіцит кальцію, фосфору, магнію, мікроелементів та вітамінів чинять негативний вплив на формування зубних нирок, а також у десятки разів збільшують ризики подальшого карієсу.

Для хорошого стану зубів важливо вживання вітамінів А, D і С, які можна приймати у вигляді вітамінних добавок.


Після народження дитини профілактика карієсу не закінчується. Стоматологи звертають увагу на такі моменти:

батьки не повинні давати дитині предмети, які були в контакті з їхнім ротом, наприклад, не облизувати соску перед тим, як давати її дитині, тому що таким чином здійснюється передавання бактерій;

перший гігієнічний догляд за порожниною рота дитини повинен починатися ще до прорізування перших зубів. Після кожного приймання їжі з допомогою спеціальної серветки необхідно протирати поверхню ясен, це не дасть можливість розвиватися бактеріям;

коли дитина підростає, й з'являються молочні зуби, гігієнічний догляд повинен передбачати використання зубної щітки і спеціальної пасти, яку допоможе підібрати лікар-стоматолог;

перше відвідування стоматологічного кабінету повинно проводитися у віці до 1 року, а наступні візити – кожні шість місяців. Для початку краще всього зробити адаптаційний візит, під час якого дитина зустрінеться з лікарем, подивиться на інструменти, сяде в стоматологічне крісло. Якщо необхідно проведення нетермінової стоматологічної маніпуляції, краще відкласти її до наступного візиту, щоб перший був пов'язаний з позитивними емоціями.

Нас консультувала лікарка сімейної медицини Христина Шевченко.

 

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ

Стоматологиня розповіла про Топ-5 небезпечних для зубів продуктів

Стоматологиня розповіла  про Топ-5 небезпечних для зубів продуктів

 

Наступна публікація