Клишоногість у дітей: чому буває, як лікується та в якому віці

Клишоногість у дітей: чому буває, як лікується та в якому віці

Фото: www.credits

Коли батьки бачать, що їхня дитина під час ходьби негарно ставить ніжки (носаками всередину), вони зазвичай вигукують: "Ну що ти такий клишоногий!". Тата-мами вважають, що у дитини клишоногість, хоча неправильна постановка ніг – це ще не клишоногість. Найчастіше дитину можна привчити ставити ніжки правильно, цьому дуже сприяють заняття хореографією.

Клишоногість не має нічого спільного з негарною ходою – це важке захворювання, найчастіше уроджене, яке потребує невідкладного лікування. Зустрічається воно досить часто – у трьох з тисячі новонароджених, до того ж у хлопчиків буває вдвічі частіше, ніж у дівчаток. Медична назва цього захворювання – еквіноварусна деформація стопи.

Про те, в якому віці і як саме лікують клишоногість, розповів дитячий ортопед-травматолог вищої категорії поліклініки Житомирської обласної дитячої лікарні Володимир Хабаров.

Чи можна виявити клишоногість внутрішньоутробно?

Досвідчений фахівець під час УЗД помітить характерні ознаки захворювання у плода ще на 16-му тижні вагітності жінки. Під час народження дитини діагноз підтвердить неонатолог. Крім того, якщо будь-хто з членів сім'ї хворів на таке захворювання, то дитина може отримати клишоногість "у спадок", і тому цьому питанню потрібно приділити велику увагу.

У разі клишоногості деформація стопи настільки очевидна, що батьки звертаються до лікаря практично одразу ж після появи дитини на світ. Лікування можна починати через 7-10 днів після народження, і тоді вже до двох місяців можна отримати бажаний результат.

Може клишоногість минути сама?

Деякі батьки вважають, що клишоногість з часом мине сама, тобто ніжки обов'язково вирівнюються без всіляких медичних втручань. Але це помилкова думка: якщо кістки стопи розташовані неправильно, то самі вони ніяк не змінять положення. Якщо нічого не робити, дитина з клишоногістю буде з великими труднощами пересуватися, не кажучи вже про те, що неправильні стопи будуть її страшно спотворювати. Такі діти спираються під час ходьби не на всю стопу, а лише на зовнішній бік, тому їхня специфічна хода сильно впадає в очі. Клишоногість може бути на одній нозі (однобічна), і на обох ногах (двобічна), яка зустрічається набагато частіше.

Як лікувати?

Ще в середні століття лікарі розуміли, що кістки стопи у разі клишоногості потрібно вирівнювати. Вони використовували кардинальну, але дуже чутливу методику: розбивали всі кістки стопи дерев'яним молотком, заново формували нормальну стопу, зросталися кістки, після чого пацієнт міг нормально ходити.

Сьогодні для лікування використовується метод Понсеті. Стопа дитини фіксується гіпсовою пов'язкою, яка змінюється кожні 5-7 днів. Так поступово коригується положення кісток стопи. Після п'яти-семи таких етапів гіпсування кістки виводяться з патологічного в правильне положення. Іноді ще доводиться робити невелику операцію для того, щоб опустити п'яту. А після основного курсу лікування рекомендується носити ортопедичне взуття.

Чому буває клишоногість?

Причин може бути багато: генетичні захворювання дитини (зокрема, синдром Едварса, який характеризується численними патологіями), механічні ушкодження плоду під час вагітності (наприклад, якщо відбувається здавлювання плода на тлі маловоддя), під час нестачі вітамінів у вагітної тощо. Тому жінка під час вагітності зобов'язана ретельно стежити за собою, добре харчуватися і бути дуже обережною.

Клишоногість може бути набутою. Наприклад, в результаті появи спастичних паралічів, після різних травм ніг, перенесеного поліомієліту, носіння неякісного і неправильно підібраного взуття і в деяких інших випадках.

Якщо дитина народилася з клишоногістю, не потрібно впадати у відчай, адже ця хвороба досить успішно лікується. Головне – не відкладати похід до лікаря, адже чим раніше звернутися по допомогу, тим ефективніше буде лікування.

Юлія Мельничук

 

Наступна публікація