Отруєння, алергія, переїдання: лікар розповів про небезпеки святкового застілля для дітей

Отруєння, алергія, переїдання: лікар розповів про небезпеки святкового застілля для дітей

Фото: www.credits

До святкування Нового року готуються по-особливому: купують до столу екзотичні овочі та фрукти, вишукані делікатеси.

Про те, чим загрожують дітям гастрономічні експерименти, ми поговорили з сімейним лікарем, педіатром клініки "Моя сім'я" Антоном Асоновим.

На думку лікаря, не варто давати дитині продукти, з якими її шлунок ще не знайомий. Особливо це стосується дітей дошкільного віку. Їхні шлунки ще не здатні перетравити "дорослу" їжу. З святкового дитячого меню варто виключити: консервацію, паштети у вакуумній упаковці, гриби, сосиски і ковбаси, магазинні пельмені, чипси, глазуровані сирки з барвниками і цукрозамінники. Не варто також експериментувати з екзотичними фруктами.

Подарунки з цукерками від Дідів Морозів зі всіх відвідуваних новорічних заходів — справжнє стихійне лихо для організму дитини! Краще, щоб кількість шоколадних цукерок, з'їдених дитиною за день, не перевищувала кількість пальців на одній руці. У дошкільному віці досить з'їдати не більше 1-2 цукерок в день, але за умови, що раніше вони вже були "випробувані" в раціоні дитини. Водночас суворо забороняється давати цукерки діткам з патологією шлунково-кишкового тракту, з алергією і схильністю до розвитку ацетонемічних реакцій.

Чим загрожують експерименти з їжею

Отруєння

симптоми:

нудота, болі в животі, блювота, пронос;

млявість, загальмованість, порушення координації рухів, мови і зміни голосу, знепритомнення;

блідість шкіри, утруднене дихання, слабкий пульс;

підвищення або зниження температури.

Швидка допомога

У разі гострого отруєння слід водразу ж викликати швидку. До появи лікаря не можна давати дитині жодних знеболювальних препаратів. Покладіть дитину в ліжко і, щоб вона не задихнулася блювотними масами, поверніть її голову набік. Якщо дитина виблювала, слід тут же очистити її рот від залишків їжі, використовуючи простирадло або пелюшку. Контактній дитині шкільного віку, якщо вона притомна, дайте випити 1-1,5 склянки води, щоб викликати блювоту. Повторіть цю процедуру 3-4 рази. В останній раз додайте у воду сорбент ( "Смекту", "Ентеросгель", активоване вугілля). Дітям молодшого віку можна дати випити води з активованим вугіллям.

Увага! Не можна викликати блювоту, якщо дитина перебуває в несвідомому стані.

Отруєння алкоголем

симптоми:

характерний запах з рота;

розлад свідомості, неадекватнуа або незвична поведінка;

головні болі, нудота і блювота;

переривчастий подих, зниження артеріального тиску, пульс стає частішим або рідшим.

Швидка допомога

Якщо дитина притомна, її потрібно укласти на бік, щоб вона не задихнулася блювотними масами. Якщо дитина заснула, потрібно стежити за її диханням. Водночас краще відчинити вікно, щоб в кімнату йшов свіже повітря. Оскільки це зима, тепліше укутайте дитину. Якщо дитина не спить, давайте їй більше пити.

Алергічні реакції  

Кропив'янка. Це шкірна алергічна реакція у вигляді висипу. З'явившись на будь-якій ділянці тіла, висип зберігається від декількох хвилин до 24-48 годин. Може супроводжуватися набряками твердого та м'якого піднебіння, гортані, стравоходу, шлунка. У цих випадках може також утруднятися дихання, виникатимуть блювота і діарея.

Швидка допомога

У разі виникнення кропив'янки поспостерігайте, щоб дитина більше не їла продукти, на які, імовірно, могла виникнути алергія (екзотичні фрукти, шоколад, консерви, яйця, риба, ковбаси і сосиски, горіхи, продукти з консервантами і т.д.). Дайте дитині антигістамінний препарат і сорбент до консультації лікаря.

Анафілактичний шок. Ця алергічна реакція також може бути викликана гастрономічними експериментами за новорічним столом, розвивається через 30-60 хвилин. Залежно від варіантів анафілактичного шоку, можуть виникати такі симптоми:

серцево-судинний: бліда або, навпаки, шкіра, яка "палає" біль в серці, непритомний стан, аритмія, холодний піт, відчуття страху;

астматичний: кашель, задуха, задишка, набряк і спазм бронхів;

церебральний: симптоми ураження нервової системи, пригнічення або різке збудження, судоми, неконтрольоване сечовипускання, нагадує епілептичні напади;

абдомінальний: болі в животі, нудота, блювота, пронос, шлунково-кишкова кровотеча.

Швидка допомога

За перших ознак анафілактичного шоку викличте швидку, щоб негайно відправити дитину в реанімацію. До появи швидкої намагайтеся заспокоїтися і заспокоїти дитину. Покладіть її, трохи піднявши ноги, щоб поліпшити приплив крові до життєво важливих органів. Відчиніть вікно.

У разі харчової алергії необхідно промити шлунок і, можливо, використовувати сорбенти: активоване вугілля (4-10 таблеток) або "Ентеросгель" (від 1 чайної до 1 столової ложки). Не давайте дитині пити, поки не промиєте шлунок.

Набряк Квінке. Реакція, за якої виникає набряк шкіри і підшкірно-жирової клітковини. Набряк Квінке може також супроводжуватися набряком внутрішніх органів. За набряку Квінке утворюються щільні, чітко обмежені ділянки шкіри, які не сверблять. Під час натискання на ці ділянки не залишається ямка. Колір шкіри водночас не змінюється. Найчастіше зустрічається набряк на обличчі, вушних раковинах, в зоні м'якого піднебіння і статевих органах. Може супроводжуватися кропив'янкою. У разі набряку Квінке виникає відчуття поколювання язика і піднебіння, метеоризм, може також виникати блювота і пронос, різкі болі в животі. Особливо небезпечний набряк гортані (круп). Його ознаки: охриплий голос, гавкальний кашель, відчуття неможливості вдиху, задишка, синюшність, а після блідість шкірних покривів. Якщо набряк поширюється на трахею і бронхи, стан сильно погіршується. Можуть також спостерігатися лихоманка, збудження, болі в суглобах, у разі погіршення стану — знепритомнення.

Швидка допомога

Перед тим як приїде швидка, припиніть надходження алергену. Дитину нічим не годуйте найближчі 10-12 годин. Дайте антигістамин. Можна дати сорбенти і ввести очисну клізму.

Переїдання

Це не такий небезпечний стан, як отруєння або алергічна реакція, але дуже неприємний. Про те, що дитина переїла, можна зрозуміти по тому, що вона стає млявою, відмовляється від ігор і скаржиться на нудоту.

Швидка допомога

Покладіть малюка, дайте випити теплої мінеральної води і погладьте живіт за годинниковою стрілкою. Для полегшення стану дайте ферментні препарати в дитячому дозуванні ( "Креон", "Мезим"). У разі нудоти можна дати випити слабкий розчин ромашки або сорбент. Якщо у разі переїдання виникає блювота, потрібно давати мінеральну гідрокарбонатну воду частими маленькими порціями. Чергуйте приймання води з прийманням розчину "Регідрону". Далі обов'язкова консультація лікаря.

Тетяна Корякіна

Читайте також: Харчове отруєння: симптоми і перша допомога

Повʼязані теми:

Наступна публікація