Полуниця в дитячому раціоні: думки фахівців

Полуниця в дитячому раціоні: думки фахівців

Фото: Credits

Незважаючи на всі свої корисні властивості, полуниця все ж неоднозначна ягода.

Алергія – це не єдина небезпека для дитини, яка криється в полуниці.

Чим корисна полуниця

Полуниця багата вітаміном С. У п'яти ягодах середньої величини його більше, ніж у великому апельсині. Також полуниця насичена фолієвою кислотою, якої в ній більше, ніж у винограді і малині. Полуниця зміцнює стінки судин, імунну систему, вона є хорошим протимікробним та протизапальним засобом, тому її можна використовувати під час лікування застудних захворювань.

Полуниця – сильний алерген!

Корисних властивостей у полуниці достатньо. Але от не всі діти здатні їх оцінити. Ця ягода вже несе в собі алерген. Тому вживати полуницю дітям можна з великою обережністю, особливо тим, у кого батьки-алергіки.

Як вводити полуницю в раціон

Не рекомендується їсти полуницю мамі-годувальниці перші два місяці дитини. Після можна спробувати полуницю, але з великою обережністю, спостерігаючи за реакцією малюка. Навіть якщо жодної реакції не буде, не поспішайте налягати на ласощі. Зачекайте 2-3 дні, і лише на 3-4 день можна продовжити експеримент. Що стосується дітей, то перший раз давати полуницю можна лише до 2 років.

Педіатриня-натуропатка Олена Орловська вважає, що сучасним дітям можна і раніше вводити ягоди, але робити це більш делікатно. Щоб визначити, яка реакція буде у малюка на полуницю, залийте її окропом, дайте настоятися, а воду в дуже маленькій кількості дайте спробувати дитині. Пізніше можна буде з цією водою дати трохи м'якоті. Якщо організм добре сприйме полуницю, поступово можна перейти до вживання свіжих ягід. Також можна вводити в раціон полуницю і мами-годувальниці.

Фото: Getty Images/Fotobank

Увага, гельмінти!

Фітотерапевтка, дієтотерапевтка, лікарка аюрведичної практики Марія Грицай попереджає: на ворсинках полуниці (так само як і суниці) скупчується величезна кількість важких патогенних організмів. Вони потрапляють на полуницю з екскрементами тварин, а також із ґрунту. Тому полуниця більше інших ягід потребує особливої обробки.

Справа в тому, що більшість паразитів з поверхні ягід звичайною водою не змиваються. Тому для обробки полуниці рекомендується використовувати спеціальний прилад – озонатор. Це побутовий прилад для дезінфекції продуктів і води.

Марія Грицай рекомендує цього року провести суничний сезон – заповнювати необхідний запас вітамінів не за допомогою вирощеної в домашніх умовах полуниці, а вживаючи в їжу лісову суницю. Звичайно, попередньо перевіривши її на відсутність радіаційного забруднення.

Що приготувати з полуниці

Полуницю можна вживати як самостійний продукт у свіжому вигляді, наприклад, з вершками або йогуртом. А можна готувати різні страви: мус, кисіль, компот, желе, фруктовий салат, полуничні оладки, вареники, сирники.

Нас консультувала асистентка кафедри клінічної імунології та алергології Національного медичного університету, лікарка-педіатриня-імунологиня Майя Іщенко.

Тетяна Корякіна

Читайте також: Полунична дієта: мінус 2 кг за 4 дні

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Здоров'я дитини
Наступна публікація