Що робити, якщо дитина не хоче купатися у ванні

Що робити, якщо дитина не хоче купатися у ванні

Фото: Credits

Багато батьків стикаються з тим, що їхні діти не хочуть купатися у ванні, хоча раніше охоче купалися. Вони плачуть, вередують, навідріз відмовляються бути у ванні, а коли їх намагаються занурити у воду, піднімають такий крик, що сусіди намагаються дізнатися, що сталося. Тата-мами в розпачі, адже купати дітей необхідно, без цього ніяк не обійтися!

Чому діти бояться купання?

Дуже часто винні самі батьки: набираючи воду в ванну, багато хто не користуються градусником, а перевіряє температуру води рукою на свій розсуд. В результаті вона може бути або занадто прохолодною, або, навпаки, гарячою. А для дитини це справжній стрес, який запам'ятовується надовго. (Оптимальна температура для початку купання – 33-34 градуси, а далі її потрібно регулювати, потроху додаючи гарячу воду). Під час купання у ванні діти іноді випадково ковтають воду, що їх дуже лякає. Крім того, під час відпочинку на морі або річці з дитиною міг статися неприємний інцидент: наковталася води або злякаляся глибини, після чого не бажає купатися не те що в річці, але навіть у ванні.

Що робити?

Потрібно намагатися зробити так, щоб для купання дитини було пов'язано тільки з позитивними емоціями. Дітям має бути весело, цікаво і, головне, спокійно.

Не потрібно змушувати дитину купатися. Деякі батьки від власного безсилля починають загрожувати ременем, робити вигляд, що викликають телефоном поліцію для неслухняної дитини, погрожують покликати виховательку дитячого садка, яку дитина зазвичай слухає. Але всі ці методи не годяться. Від погроз не буде жодного сенсу, навпаки, дитина ще більше буде боятися купання, оскільки з ним пов'язано стільки неприємних моментів. Нічого страшного не трапиться, якщо якийсь час дитина буде купатися не кожен день, а, скажімо, через день. Проте це, звичайно, не вихід. Батьки повинні повернути любов дитини до купання, забувши про погрози і покарання.

Іноді дитина боїться не самого процесу купання, а моменту, коли її занурюють у воду. Вона хапає вас за руки, чіпляється за краї ванни і намагається виборсатися. Тому можна спробувати спочатку просто ввімкнути воду, але не набирати ванну. Разом з дитиною під проточною водою помити улюблену іграшку, наприклад, м'ячик, потім набрати воду в лійку і полити квіти, словом, пограти. Потім можна сказати: "Бачиш, який чистий і красивий став твій м'ячик. А ти після прогулянки весь курний і брудний. Давай теж трошки постій під водою". І охайно помити дитину під проточною водою. А ще пообіцяйте, що наступного разу під час купання на дитину чекає справжній сюрприз!

Дитина буде з нетерпінням чекати сюрпризу, і ви не повинні зрадити її надій. Підіть разом до магазину і купуйте цікаві іграшки для ванни (діти особливо люблять рухливі фігурки, які самі плавають у воді). Разом поспостерігайте, які іграшки тонуть, а які – ні, як весело іграшки виринають з води, як пірнають тощо. Купіть піну для ванн, нехай дитина всмак з нею награється, придумуйте різні пінні конструкції, словом, влаштуйте веселе шоу. Навіть дозвольте дитині трохи побризкатися для повного задоволення. Самі будьте веселими і не переривайте гру заради того, щоб намилити дитині голову. Це можна зробити, коли вона награється і трохи втихомириться.

Якщо дитина боїться перебувати у воді, не набирайте у ванну її багато. Збільшувати кількість води можна поступово, буквально за сантиметром, щоб дитина до неї звикала. А якщо одразу набрати повну ванну, вона просто злякається, і всі зусилля підуть прахом.

Необхідно спокійно поговорити з дитиною про те, чому вона не хоче купатися. Може, вона якось послизнулася, впала і боляче вдарився об слизьку ванну. У такому випадку потрібно взяти гумовий килимок, постелити у ванну і пообіцяти дитині, що вона тепер ніколи не послизнеться. Якщо дитина ні за що не хоче сідати в воду, не змушуйте. Навіть навпаки, скажіть, що зовсім не обов'язково сідати, можна митися і стоячи. Не виключено, що після цього дитина сама попросить сісти, адже дітям хочеться все зробити навпаки, наперекір батькам! Ви трохи побурчите для вигляду і, звичайно ж, дозвольте. Головне – не перетворювати купання в тужливий обов'язок, нехай це буде маленьке веселе свято для дитини і її батьків, тоді ніколи не доведеться просити і примушувати її купатися.

Юлія Мельничук

Стаття з добірки новин:
Виховання дітей
Наступна публікація