Як не виховати з дитини нарциса

Як не виховати з дитини нарциса

Фото: Credits

Нарцисизм притаманний всім людям від народження. У кожного новонародженого грандіозне "Я" – немовлята "переконані в тому, що все навколо – вони і навіть мама – це його частина, і варто йому писнути, як він отримає все і одразу. Це грандіозне "Я" є у всіх нас від раннього віку, коли нам здається, що весь світ крутиться навколо нас. І наші мрії, амбіції, самооцінка народжуються з цього дитячого нарцисизму.

Як виростити здорову особистість із нормальним нарцисовим балансом, розповідає психотерапевтка, кандидатка психологічних наук Надія Терещенко.

Для людини з порушеним нарцисовим балансом настільки неприйнятно відчуття власної неповноцінності, що вона проєктує це на оточення. Це має такий вигляд: "Це не зі мною погано, а з вами все погано, це не в мене недоліки, а у вас я знаходжу недоліки". Відчуття неповноцінності у нарциса ховається глибоко всередині і переживається як страх викриття. Нарцис переконаний, що якщо люди побачать, дізнаються про його слабкості і неідеальності, то від нього обов'язково відвернуться, перестануть любити – це відчуття сорому.

Для нарцисичного балансу – адекватної самооцінки – характерна настанова, що зі мною все добре, хоча я можу робити помилки, але це не означає, що це руйнує мене як особистість або робить мене ніким. Той жах, який ми відчуваємо, якщо робимо помилки, свідчить про те, що зачеплений наш нарцисизм. І іноді ми не починаємо нічого робити, тому що боїмося зробити помилку і зіткнутися з соромом. (Звідси "ноги ростуть" і у перфекціонізму, і у прокрастинації).

Отже, як же формується здоровий нарцисичний баланс?

У формуванні дитини в дитинстві важливе її сприйняття батьків, яких вона теж сприймає грандіозними. Все тому, що тато може рукою дістати стелю, мама знає пісеньку напам'ять, дідусь знає, де у нього правий і лівий бік, сестра вміє чудово читати, а дитина цього не вміє. Тобто, батьківські фігури теж сприймаються дитиною ідеалізовано.

Завдяки такій суміші, в якій є частка власної грандіозності і грандіозності батьків, дитина відчуває, що вона може не все, але це не дуже страшно, адже є сильні батьки. Власна грандіозність потроху зменшується. Тоді ця "грандіозність" присвоюється батьківським об'єктам як сильним і класним.

Коли дитина в ранньому віці стикається з реальністю, вона розуміє, що його грандіозність не така сильна і що не всі її потреби не завжди можуть бути задоволені. І це нормально! Але, на жаль, багато мам відчувають з цього приводу почуття провини. Але не варто забувати і про те, що для дитини потрібна оптимальна фрустрація (створення певних перешкод до задоволення потреби). Тоді дитина стикається з реальністю, наприклад: "Ось просто зараз мама не може, але через 5 хвилин ми пограємось" або "Я розумію, що ти хочеш цю ляльку, але сьогодні ми не збиралися її купувати".

За наявності певної фрустрації і виникає баланс – тоді дитина і отримує уявлення про реальність, яка загалом хороша, але трапляються й неприємні речі. Те ж саме нею приймається як характеристика власної особистості – загалом-то я хороший, але бувають нюанси. Це і є здоровий нарцисичний баланс: загалом зі мною все гаразд, але тим не менше я можу помилятися, часом здаватися негарним або нерозумним.

З іншого боку, порушення нарцисичного балансу можуть розвинутися, якщо батьки дають занадто багато фрустрації, яку дитина не може пережити, і її доводиться весь час доводити, що вона собою представляє. Її "грандіозність" різко здувається і перетворюється на нікчемність.

Така ж небезпека підстерігає дітей, які колись були нарцисовим розширенням своїх батьків. Це означає, що діти виконують роль підтримки амбіцій батьків, підтримують нарцисизм батьків. За великим рахунком, наші діти – завжди трохи наше нарцисичне розширення, тому ми так і засмучуємося, якщо вони роблять помилки, отримують погані оцінки. Дитина розуміє, що її люблять за певні якості – за те, що вона чудово грає на фортепіано, добре вчиться, красива, скаче на коні. Дитина має ходити тільки в найелітнішу школу, бути тільки відмінником. Це те, що підстерігає обдарованих дітей, вундеркіндів або дітей, яких просто "роблять" вундеркіндами їхні батьки. Дитина починає думати про те, що її люблять, тільки коли вона розумна, красива, активна, весела, а якщо він буде проявляти себе такою, якою вона є, то любити її не будуть. У зв'язку з цим зростає така нарцисична особистість, яка все виводить на фасад, щоб було все видно, гарно, чисто і чудово. Тому що тільки так, на думку дитини, вона може заслужити любов.

Часто батьки пишуть замість дітей твори, роблять уроки, малюють. Тут дитина потрапляє в пастку, отримуючи свої 12 балів або 15 хвилин слави за те, що насправді вона не робила. І тут коло замикається. Так виникає фальшиве "Я", за яким ховаються сором і страх викриття, характерні для нарцисичної особистості.

Читайте також: Долина нарцисів: чим небезпечно спілкування з людиною самозакоханим

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Поради психолога
Наступна публікація