Як правильно лікувати гнійну ангіну у дитини

Як правильно лікувати гнійну ангіну у дитини

Фото: www.credits

Коли дитина хворіє гострим тонзилітом (в народі – гнійна ангіна), батьків часто охоплює страх і розгубленість: як лікуватися? В цьому випадку звичайними засобами від хвороб горла (смоктальними таблетками, спреями, полосканнями) не обійдешся, і тому потрібно обов'язково звернутися до сімейного лікаря. Про особливості лікування гнійної ангіни розповіла завідувачка інфекційного відділення Житомирської міської дитячої лікарні Валентина Гудименко.

Без антибіотика не обійтися. Як правильно його підібрати?

Гострий тонзиліт буває бактеріальний та вірусний. Якщо у дитини на слизових горла з'явилися гнійнички – це точно бактеріальний тонзиліт, і найчастіше його викликають стафілококи і стрептококи. Саме тому бактеріальний тонзиліт потрібно обов'язково лікувати антибіотиками. До того ж ліки має призначати тільки лікар, а якщо приймати антибіотики безсистемно і в довільних дозуваннях, то у дитини дуже швидко виробляється імунітет до антибіотиків і тоді лікування стає неефективним.

Візуально неможливо визначити, яка саме бактерія стала причиною тонзиліту: стафілокок або стрептокок, тому обов'язково потрібно зробити посів з мигдалин горла і носа на флору і чутливість до антибіотиків, хоча б для тих дітей, які часто хворіють на тонзиліти. Нерідко буває, що фахівці отримують позитивний висів на стафілокок або стрептокок, але з 15-17 видів антибіотиків до десяти (!) бактерія не чутлива. Це відбувається тому, що батьки часто самі призначають антибіотики дітям дітей на свій страх і ризик, і організм просто перестає на них реагувати. Це дуже серйозна проблема, з якою потрібно боротися.

А раптом це дифтерія?

Лікарю потрібно показати хвору дитину ще й тому, що тонзиліти можуть бути симптомом іншого захворювання. Наприклад, інфекційного мононуклеозу. Він проявляється важкою бактеріальною ангіною з гнійними нальотами на мигдалинах горла. А ще це можуть бути симптоми дифтерії. Локалізована форма дифтерії мало чим відрізняється від тонзиліту. Тому кожен гнійний тонзиліт потрібно досліджувати на наявність палички, яка викликає дифтерію.

У людей з хронічним тонзилітом теж часто утворюється гній на мигдалинах, при цьому не завжди підвищується температура. Всі хронічні тонзиліти, як і гострі, мають обстежуватися на флору: який мікроб викликав захворювання. Однак хронічні тонзиліти не лікуються антибіотиками, оскільки вони можуть "дістати" бактерію тільки в моменти загострення хвороби.

Як правильно лікуватися?

Основне лікування гострого тонзиліту – антибіотики, але є ще і симптоматичне лікування у вигляді всіляких смоктальних таблеток і спреїв. У разі частого і тривалого їх використання слизова оболонка горла і мигдаликів змінюється на гірше і стає не такою, яка має бути в нормі у здорової людини. Слизова швидко виснажується і стоншується, тому вже не може захищатися від бактерій і вірусів, які потрапляють на неї. Щоб такого не відбувалося, потрібно пам'ятати, що симптоматичні препарати застосовуються дуже коротким курсом, щоб не пересушити слизову і не порушити її роботу. Оптимально – 3 дні, не більше. Дуже ефективне полоскання різними травами або аптечними засобами. А ще бажано пити багато рідини, разом з якою гній з мигдалин йде в кишечник і там знищується.

Профілактика тонзилітів

Існують препарати, які виробляють місцевий імунітет слизових оболонках ротової порожнини, і коли на них потрапляє бактерія, вона швидко розпізнається організмом і знищується. В результаті тонзиліт просто не розвивається. Ці препарати мають вигляд розсмоктувальних таблеток.

Крім того, дуже важливо загартовувати дитину, стежити, щоб вона достатньо гуляла на свіжому повітрі, а також правильно харчувалася.

Наостанок ще одна важлива порада: лікувати дитину (як і дорослого) має один лікар, і краще всього, якщо це сімейний лікар, який добре знає хворого і його сім'ю. Він в курсі всіх проблем і особливостей організму пацієнта, тому зможе вибрати оптимальне лікування. І ще: в момент хвороби не варто приймати противірусні або загальні стимулятори, а потрібно підвищувати імунітет місцево, на слизовоій горла, від конкретної бактерії. Для цього є спеціальні препарати, які давно довели свою ефективність.

Юлія Мельничук

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація