Кліщі у собак: чим небезпечні, як зняти, що робити, як захистити

Кліщі у собак: чим небезпечні, як зняти, що робити, як захистити

Фото: Credits

Кліщі найбільш активні і небезпечні навесні і восени. Але оскільки зими в останні роки стали набагато тепліше, а весна і осінь досить розтягнуті в часі, кліщі можуть атакувати практично весь рік. Особливо страждають від них собаки після прогулянок на природі.

Як убезпечити тварин і чим небезпечні кліщі? Про це розповів Олег Нікітін — житомирський лікар ветеринарної медицини, кандидат ветеринарних наук, директор ветеринарної клініки "Багіра".

Кліщі страшні для тварин тим, що переносять мікроорганізми бабезії — збудника паразитарного захворювання крові бабезіоза (піроплазмоз). У той момент, коли уражений кліщ прокушує шкіру тварини, разом із його слиною в клітини крові потрапляють мікроорганізми бабезії і руйнують еритроцити. В результаті через якийсь час тварина гине від асфіксії через те, що в крові не вистачає кисню для постачання органів. Якщо захворювання не лікувати, то воно практично завжди призводить до смерті тварини. Але якщо вчасно звернутися по допомогу, у тварини великі шанси на одужання.

Які ознаки бабезіозу?

Бабезіоз може перебігати гостро, надгостро і хронічно. Але хронічний перебіг буває вкрай рідко. Тварина стає млявою, постійно лежить, відмовляється від їжі, її сеча стає кольору темного пива (можуть бути навіть домішки крові). І часто власник виявляє в тілі тварини кліщів, які уп'ялися і роздулися. Раніше однією з характерних ознак було підвищення температури до 40 градусів. Однак бували випадки, коли вона у собак підскакувала всього на кілька годин, так що власник практично не помічав стрибка температури.

Звичайний інкубаційний період бабезіозу — від 1 до 4 діб. Уражаються насамперед нирки і печінку тварин.

Як лікується тварина, заражена бабезіозом?

У разі своєчасного звернення досить 1-2 ін'єкцій спеціальних препаратів, які знищують бабезій. Але лікувати повинен тільки ветеринарний лікар і бажано в умовах стаціонару. Справа в тому, що препарати дуже токсичні і навіть невелике перевищення їхньої дози може викликати отруєння організму тварини, аж до її загибелі.

Чи існує вакцина проти бабезіозу?

Вакцина розроблена, але вона малоефективна і досить дорога. Крім того, тварину необхідно вакцинувати 2-3 рази на рік. Після введення вакцини спостерігаються різні ускладнення, тому переважна більшість ветеринарів не рекомендують цю вакцину.

У чому суть профілактики?

Дуже важливо не допустити зараження бабезіозом, тому велику увагу потрібно приділяти профілактиці захворювання. Вона полягає в тому, що тварину обробляють спеціальними препаратами, або одягають нашийники, які містять речовину, що відлякує кліщів. На ринку є величезна кількість засобів від паразитів.

Всі ці засоби можна розділити на два види: для зовнішньої обробки (спреї, краплі на холку, нашийники, пудри) і препарати у вигляді таблеток. Дуже часто власники нарікають, мовляв, обробив тварину, а потім все одно знайшов на шерсті кліщів. Справа в тому, що на сьогоднішній день немає жодного препарату, який би на 100% запобігав укусу паразита. Є препарати більш і менш ефективні, але жоден із них не гарантує повний захист від кліщів.

Які засоби найчастіше рекомендують ветеринари?

Найбільш ефективні таблетовані препарати. Є таблетки, які діють і на бліх, і на кліщів. Деякі зберігають свою ефективність до 12 тижнів, інші придатні тільки протягом місяця. Ціна цих таблеток для більшості покупців здається дуже високою (часом понад  тисячу гривень). Однак лікування тварини коштує набагато дорожче.

Іноді власники собак розповідають, що перед прогулянкою на природу давали тварині таблетку, а після повернення додому знаходили на собаці кліщів і бліх. Так, дійсно, таке може бути, адже 100% -го захисту немає. До того ж кліщ, потрапляючи на шерсть тварини, може досить довго повзати шкірою, адже до тих пір, поки він не спробує вкусити собаку, препарат не діє. Але тільки-но паразит спробує вкусити собаку, він одразу ж відчує неприємний і відштовхувальний запах препарату в підшкірній клітковині і більше намагатися не буде. Так що кліщі дійсно можуть повзати шерстю тварин, але кусати їх вони найчастіше не ризикують.

Досить ефективні і протикліщові нашийники, до того ж вони дуже зручні. Нашийники недешеві, але термін їхньої дії триває 3-4 місяці. Дія нашийника починається через добу-дві після того, як його одягли. А особливість полягає в тому, що собака повинен носити нашийник постійно. Його не можна знімати, оскільки дія нашийника одразу ж припиняється. Однак раз на 1-2 тижні його все-таки потрібно знімати на дуже короткий час для активізації дієвої речовини: якщо нашийник трохи посмикати як гумку, в ньому утворюються мікротріщини і дієва речовина продовжить активно виділятися. На це йде буквально кілька  хвилин, а потім він знову надягається на собаку.

Існують також препарати, які використовуються у вигляді зовнішніх крапель і обробок. Наприклад, краплі, які наносяться на шкіру в зоні холки. Вони повинні бути чітко дозовані за вагою тварини, тоді досить добре працюють.

Спеціальні спреї працюють протягом 1-2 виходів із собакою. Вони на короткий час відлякують кліщів. Спреї ефективні, коли ви йдете з собакою на недовгий пікнік, прогулянку до лісу на шашлики або в парк. Головне, щоб поруч не було водойми, інакше тварина скупається і змиє препарат. Найменш ефективна пудра, тому її практично не використовують.

Як витягнути зі шкіри кліща?

Передні лапки кліща досить потужні, вони розсовують шкіру, і він проникає всередину, сильно чіпляючись за тканини. Витягнути його досить складно, проте можливо. Рекомендується таке: капнути на кліща якоюсь олією, щоб воно просочилася між його головою і шкірою тварини в місці укусу, і почекати кілька хвилин. Після цього акуратно викручувати його пінцетом зі шкіри. За повір'ями крутити потрібно за годинниковою стрілкою, хоча практика показує, що не має значення, в який бік викручувати. Головне — акуратно це робити, щоб не відірвати голову кліща. А якщо все-таки вона залишилася в шкірі, панікувати не потрібно. Слід спробувати її все-таки видалити тонким пінцетом, провертаючи по колу. Якщо не виходить, залиште все як є. Швидше за все, головка незабаром відгниє, і сама відвалиться. Головне, щоб вона не заросла в цьому місці шкірою, інакше може вийти великий нарив або абсцес. Тому потрібно постійно спостерігати і, якщо ви бачите, що місце укусу починає запалюватися, негайно звертайтеся до ветеринара. Якщо після укусу кліща жодних змін у поведінці собаки не спостерігається, значить, інфікування не відбулося і турбуватися нема про що. Але якщо тварина ослабла, не їсть, а сеча набула темного відтінку — негайно до лікаря.

Кліща краще спалити або злити в унітаз

Ще один важливий момент. Після того як витягли кліща, багато хто починає його чавити просто на підлозі квартири або на доріжці у дворі, щоб знищити. Насправді його так не знищують, а навпаки, допомагають розмножуватися. Справа в тому, що яйця кліщів містяться всередині черевця, і коли ви розчавили його, то відкрили їм доступ в навколишній світ. Тому кліща потрібно або спалити, або спустити в каналізацію і добре змити. Тільки в цьому разі він буде знищений.

Після кожної прогулянки потрібно щодня оглядати собаку, акуратно вичісувати шерсть, щоб видалити тих кліщів, які все-таки потрапили на тварину.

Читайте також:   Контрацепція для котів і собак: стерилізація, кастрація, гормональні засоби

Повʼязані теми:

Наступна публікація