Садові експерти розповіли, як запобігти розтріскуванню помідорів

Садові експерти розповіли, як запобігти розтріскуванню помідорів

Фото: Credits

Виростити гарний урожай помідорів – заповітна мрія кожного городника. Але що робити, коли ваші помідори раптом почали тріскатися.

Іноді з помідорами виникає проблема – вони починають тріскатися. Часто це відбувається просто перед дозріванням – вам вдалося уникнути грибків і хвороб, фітофтороза і нічних заморозків, але на вже майже дозрілих плодах починає з'являтися кракелюр, який згодом поглиблюється і стає помітною глибокою тріщиною, крізь яку можна в деяких випадках побачити помідори всередині.

Чому це відбувається і як запобігти розтріскуванню, розповіли садові експерти Gardening know how.

Чому мої помідори тріскаються

Найчастіше глибокі тріщини з'являються, коли після періоду посухи трапляються рясні дощі. Або якщо весь тиждень стояла посушлива погода, а вихідними ви застосували поливання. Проблема з розтріскуванням помідорів дійсно викликана нестачею води та подальшим рясним поливом.

Якщо води недостатньо, помідори можуть залишатися пишними та соковитими, їхня шкірка пересихає і тріскається так само, як тріскається ваша шкіра, якщо вам не вистачає вологи. А коли помідори швидко після цього отримують велику кількість води, вони наповнюються нею, і шкірка лопається в тріщинах ще глибше, як переповнена водяна куля.

Чим небезпечні тріщини на помідорах

Фото: Credits

Тріщини на помідорах не лише псують їхній зовнішній вигляд і ускладнюють їхню подальшу обробку (помідори, що розтріскалися, складно очистити від шкірки, наприклад), але і можуть призвести до псування всього плода і навіть всього куща. Через тріщини бактерії та грибки можуть проникати у плоди та викликати їхнє гниття або забезпечувати легкий доступ шкідникам.

Як запобігти тріщинам на помідорах

Щоб звести розтріскування томатів до мінімуму, не забувайте регулярно та рівномірно поливати рослини. Захистіть їх від сильної посухи за вашої відсутності.

Чудовим профілактичним засобом буде мульчування грядок із помідорами. Мульча захищає ґрунт від пересихання, а отже, ваші помідори не потріскаються, навіть якщо ви з якихось причин пропустите поливання.

Також врятувати помідори у спеку допоможе видалення нижнього листя, так ваші томати отримають більше води.

Нарешті, не забудьте удобрити свої помідори відповідно до інструкцій на добриві для томатів.

Якщо ви будете дотримуватися цих правил, у вас буде багато гарних помідорів.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація