Що робити, якщо ви знайшли тварину на вулиці?

Що робити, якщо ви знайшли тварину на вулиці?

Фото: Credits

Безпритульні тварини – величезна проблема для нашої країни. Не тільки тому, що держава не виділяє необхідного фінансування на утримання притулків, але й тому, що тварини розмножуються, хворіють і потрапляють до рук до несумлінних господарів, які за першої ж проблеми можуть викинути їх на вулицю. Що ж робити, якщо ви знайшли таку тварину і хочете їй допомогти з подальшим влаштуванням у хороших людей?

 

Дуже часто тварини, які раніше були домашніми і з якихось причин опинилися на вулиці, самі попросять вас про допомогу. Не в буквальному сенсі, звичайно, просто, як правило, такі тварини легко йдуть на контакт з людиною, дають себе погладити або взяти на руки. Іноді можуть проводжати вас від місця зустрічі до під'їзду і навіть зайти в цей під'їзд разом з вами, аби тільки якнайшвидше опинитися в теплі і безпеці.

Щоб визначити, домашня тварина чи все-таки дика, уважно огляньте шерсть. Якщо вона не сильно забруднена, значить, тварина потрапила на вулицю нещодавно, якщо ж стан шерсті жахливий – на вулиці давно або там народилася. Дикі тварини практично ніколи не йдуть на руки і в домашніх умовах жити не пристосовані. Влаштування такої тварини – вельми проблематичне і невдячне, але це не означає, що спробувати не варто. А раптом вам пощастить, і ви зможете приручити того, хто народився і виріс в підвалі.

Фото: Getty Images

Як допомогти тварині, яка опинилася на вулиці?

Насамперед, знайдену тварину потрібно забрати з вулиці і надати їй першу допомогу – покупати, обробити від паразитів, розчесати – загалом, надати нормального вигляду. Часто тварина, яка якийсь час мешкала на вулиці, може бути інфікована вірусами. Віруси бувають різні, для людини вони, як правило, не становлять небезпеки, а от тваринам цілком можуть завдати шкоди. Тому, якщо у вас вдома живуть кішки, а ви підібрали на вулиці кошеня, перш ніж принести його в будинок, покажіть ветеринару. Якщо такої можливості немає, а допомогти нещасному хочеться, ізолюйте тимчасового гостя в окремій кімнаті, на балконі (але не на морозі) або будь-якому місці, де немає інших тварин. І пам'ятайте, віруси, якими заражені кішки, небезпечні тільки для кішок і безпечні для собак, і навпаки. Якщо вести тварину до ветеринара ви не хочете і здатні візуально визначити, що вона здорова, на свій страх і ризик ви можете допустити контакт тварини з вулиці з домашнім тваринам. Але і відповідальність у цьому випадку лягає на вас.

 

Фото: Getty Images

 

Де шукати господаря?

Часто так буває, що тварини опиняються на вулиці випадково (тікають, випадають з вікон тощо). Тому спочатку краще взятися за пошуки господаря. Зробити це можна за допомогою популярних в інтернеті сайтів OLX, форуму зоозахисників Ua-Vet або груп в соціальних мережах (найпопулярнішими є "Загубилася, знайдена собака", "Доброта UA", "Країна допомоги тваринам", "Бездомні тварини України") та багатьох інших груп, які легко знайти у пошуку. Також ви можете роздрукувати і розклеїти оголошення в тому районі, в якому було знайдено тварину.

Якщо пошук господаря не дав результатів?

У цьому випадку, як говориться в одній відомій книзі, ви відповідальні за тих, кого приручили. Іншими словами, тепер вам належить зробити все для того, щоб знайти будинок і потенційного господаря для знайденої вами тварини. Ідею віддати тварину в притулок одразу відкидайте, з тієї простої причини, що притулки в нашій країні переповнені і часто волонтери самі рятують звідти тварин і прилаштовують в хороші руки. Існують також домашні мініпритулки, їх організовують волонтери або просто люди, які люблять тварин, за свій рахунок або завдяки підтримці небайдужих. В таких притулках тварин чимало і навряд чи там чекають на нових "хвостів".

У вашому випадку найефективніше озброїтися терпінням, зробити знайді красиві фотографії, написати хороший текст, в якому можна розповісти про всі особливості характеру тварини, і розміщувати готове оголошення у соцмережах, на спеціалізованих форумах і сайтах. Є в Інтернеті і форуми допомоги певним породами, їх теж легко знайти, набравши в пошуковику "Команда допомоги" або "Рух допомоги", але це актуально тільки в тому випадку, якщо ви знайшли породисту кішку або собаку.

Якщо тварина виявилася хворою?

Досвід підказує, що хворих, проблемних і нестерилізованих тварин ніхто не забере. З тієї простої причини, що лікувати їх доведеться новому господареві. Тому, перш ніж віддавати кота (собаку), знайдених на вулиці, ви повинні його вилікувати, надати "товарного" вигляду, стерилізувати. Якщо залишити вдома таку тварину ви не можете (вам не дозволяють батьки, чоловік, родичі), подбайте про перетримування для вихованця. Перетримування – це тимчасовий будинок для тварини, де її годують, люблять, гуляють, і т. д. Як правило, перетримування платне, ціна залежить від умов (ваш корм – перетримування дешевше) і необхідних маніпуляцій з твариною (лікування, уколи, оброблення ран).

Перш ніж віддати тварину на перетримування, переконайтеся, що платите гроші не шахраю. Перевірити це легко: як мінімум напишіть його номер мобільного в Google. Але краще шукати перетримування на форумах, де багато відгуків і порад. Перш ніж віддати тварину на перетримування, потрібно здати аналізи на основні вірусні інфекції, інакше своєю несумлінністю ви ризикуєте заразити інших тварин, а це загрожує не найбільш сприятливими наслідками.

 

Фото: Getty Images

 

Кому віддавати не варто?

Ні за яких обставин не несіть тварину на "пташиний" ринок. Про це місце ходять легенди. Кажуть, що несумлінні продавці не тільки беруть за запропоновану вами тварину гроші, але й у випадку, якщо її ніхто не забирає, просто викидають в ліс. Правда це чи ні, ми не знаємо, але точно знаємо про випадки, коли люди знаходили покинутих кошенят просто в коробці в кущах неподалік від "пташки". До речі, купувати тварину в такому місці теж небезпечно, є велика ймовірність придбати тварину з вірусами.

Як обирати господаря?

Не поспішайте віддавати тварину будь-кому. Серед всіх претендентів потрібно обрати найкращого і найбільш відповідального. Не бійтеся ставити запитання про те, чи є в будинку інші тварини або діти, у яких може бути алергія, чим потенційний господар планує годувати кота (собаку), чи готовий він до того, що тварина може захворіти і йому знадобиться допомога ветеринара (а ветеринарні послуги зараз недешеві). Якщо у потенційному господарі вас все влаштовує, можна сміливо призначати зустріч і знайомити з твариною. Завжди обговорюйте випробувальний термін, це дасть можливість повернути господарю вихованця, у разі якщо виникнуть непередбачувані обставини. І головне, ніколи не брешіть майбутньому господареві, якщо не хочете, щоб ваша знайда потім знову опинилася на вулиці і всі ваші зусилля були марними.

Ольга Кузьменко

Повʼязані теми:

Наступна публікація