Як доглядати за орхідеєю

Як доглядати за орхідеєю

Фото: Credits

Вирощувати орхідеї сьогодні дуже модно. Вони мають ніжний вигляд, до того ж досить помітні і екзотичні. Існує безліч видів орхідей різних форм і відтінків. У дикій природі вони прикріплюються до дерев, оскільки мають повітряні кореневища і довгі стебла, які дозволяють дотягнутися до сонячного світла. Орхідея живиться тропічними дощами, росою і вологою туманів. І зовсім не є паразитом, оскільки використовує дерева тільки як опори.

Орхідеї існують на Землі вже більше 130 мільйонів років. Багато хто вважає квітки орхідеї дуже примхливими, менше з тим, їх можна зустріти сьогодні в будь-якому куточку світу, крім найхолодніших місць. Приблизно 450 років тому люди знайшли можливість вирощувати ці квіти в домашніх умовах. І ці умови відрізняються від тих, до яких звикли знайомі нам з дитинства рослини: фіалки і герані.

Куди поставити вазон з орхідеєю?

Не всі знають про те, що з енергетичної точки зору це рослина-вампір. Вона забирає у господаря частину енергії, особливо в нічний час, тому ставити орхідею в спальні або дитячій кімнаті не рекомендується. Краще за все помістити її до зимового саду, на засклений балкон або знайти місце в коридорі. Не варто розводити занадто багато орхідей, інакше оточення почне долати почуття втоми, поганий настрій і навіть депресія.

Які умови потрібні для квітки?

Орхідея любить приглушене світло. Яскраві прямі сонячні промені або темрява її знищать. Тому власники закривають жалюзі під час денного сонячного освітлення на догоду рослині. Крім того, орхідея потребує тривалого світлового дня – близько 12 годин на добу. Щоб його продовжити, деякі господині в холодну пору року включають неяскраву лампочку спеціально для квітки. Орхідеї не переносять спеки батарей і сильних протягів, це теж потрібно враховувати.

Як пересаджувати орхідею?

Пересаджувати рослину потрібно раз на один-два роки, і найкраще це робити навесні.

Насамперед потрібно дуже акуратно вийняти корінь квітки з горщика, для чого, можливо, доведеться навіть розбити вазон.

Потім бажано промити і просушити коріння. Те, що підгнило або засохло, видалити гострим скальпелем або секатором. Зрізи замазати порошком активованого вугілля, кориці або деревного вугілля.

Орхідея не потребує багато води, тому буде не зайвим покласти в ґрунт шматочок пінопласту, щоб він вбирав в себе надлишок рідини. А ще поставити підпори, щоб рослині було комфортно.

Після пересаджування рослину краще поставити в приміщення з неяскравим світлом і не поливати якийсь час. Так квітка поступово приживеться і адаптується.

Який горщик буде оптимальним?

Краща ємність для цієї квітки – плетена з лози коробка, дерев'яний ящик з великими щілинами або спеціальний пластиковий горщик, де потрібно просвердлити дірки. Справа в тому, що коріння цієї рослини потребує постійного провітрювання, інакше вони почнуть загнивати. А дрібний щебінь слід покласти в горщик значним шаром не менше третини висоти вазона.

В якому ґрунті зростає орхідея?

На відміну від багатьох інших рослин ця квітка не росте в звичайному ґрунті. Для неї потрібно купувати або самому готувати особливий ґрунт, що складається з подрібненої кори сосни, осики та дуба, деревного вугілля і коренів папороті, які теж потрібно подрібнити. Тим, хто буде готувати ґрунт самостійно, слід знати, що шматки кори перед подрібненням треба двічі прокип'ятити в двох водах за пів години, щоб ліквідувати різних паразитів, які живуть у корі дерев. А потім гарненько просушити і лише потім подрібнити. У готовий ґрунт можна за бажанням додати мох, торф, шматочки крейди і навіть пінопластову крихту.

Скільки води потребує рослина?

Головне – не перезволожити ґрунт. Води краще недолити, ніж перелити. До того ж вода повинна бути теплою – на кілька градусів вище, ніж у приміщенні. Найкраще воду відстоювати або використовувати талу або дощову. Якщо рослині не вистачає води, корінці стають сірувато-жовтими і їх потрібно обов'язково полити. Якщо води достатньо, вони будуть зеленуваті. Поливають орхідею зазвичай раз на два тижні.

Більше уваги вимагає орхідея під час цвітіння. Тоді можна поставити вазон у миску з водою на півгодини, побризкати листя з тильного боку, намагаючись не капнути на квітку. Сама квітка потребує більш яскравого світла, проте воно повинне бути розсіяним, а не прямим. Підгодовувати рослину потрібно не частіше, ніж раз на 2-3 тижні. Начебто і не складні правила догляду, а все ж необхідно бути уважним, пам'ятати про примхи та специфічні вимоги рослини, і тоді вона винагородить господаря розкішними квітами.

Юлія Мельничук

Повʼязані теми:

Наступна публікація