Як довше зберегти зрізані квіти свіжими

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Звичайно, хочеться, щоб квіти в букеті якомога довше залишалися свіжими, живими. Але ці створіння настільки ніжні, що розставання з ними настає швидко. Як "зупинити мить"?

Квіти в колбах

Останнім часом композиції з використанням квіткових колб стали "писком" фітодизайну. Погодьтеся, мініатюрне деревце, на гладких голих гілочках якого підвішені флакони-кулі з орхідеями, трояндами, іншими квітами – це, дійсно, вражає. Та й на полицях, столиках, в будь-яких нішах такі квіткові колби виглядають цікаво. А, головне, квіти в них не в'януть роками!

Багато хто вважає, що рідина у квітковій колбі – це живильний розчин, який підтримує життя рослин. Деякі навіть намагаються відшукати її рецепт. Наприклад, щоб подовжити цвітіння особливо вдалих зразків квітів зі свого саду чи квітів особливо пам'ятких (подарованих коханою людиною, на значиму дату, ін). На жаль, "еліксиру безсмертя" для квітів не існує. Квіти в колбах назвати живими можна тільки умовно: вони підлягають консервації. На сьогодні є дві технології, що дозволяють це зробити. В обох випадках спочатку видаляється вся рідина з квітки. Після чого вона насичується бальзамувальним складом і чи то плаває в ньому, чи то продовжує "цвісти" в безповітряному просторі герметично запаяної колби. Вічне життя квітам ці способи забезпечити не в змозі, але 5-6 (і навіть більше) років їх застигла краса вас потішить.

Заспиртовані троянди

Простіший спосіб, що дозволяє довше затримати красиві квіти біля себе, – заспиртовування. У цьому випадку визначення також умовне: якщо спробувати по-справжньому заспиртувати живу квітку, вона загине дуже швидко. Тому рослину спочатку поміщають у спеціальний розчин, фіксуючи її форму, а потім вже в гліцерин, який, заповнюючи тканини рослини, запобігає їхній крихкості.

Назва методу (заспиртовування) ґрунтується на тому, що в фіксувальну суміш додають етанол (у просторіччі – спирт). А ще – формалін і (іноді) крижану кислоту.

Консервація квітів самостійно

"Законсервувати" особливо дорогу серцю квітку можна і самостійно. Нехай не на роки, а на кілька місяців, але все ж. Знадобиться тільки розчин води і гліцерину (інгредієнти в рівних кількостях). Якщо квітка на стеблі, її треба розщепити внизу, щоб розчин швидше заповнював тканини рослини, і поставити у вазу з сумішшю гліцерину. Через деякий час ви упевнитеся, що квітка і не думає в'янути і засихати. Вам доведеться періодично підливати у вазу рідину, бо вона буде потроху випаровуватися, але гліцерин – не такий вже дефіцитний засіб. Сказати, що рослина матиме вигляд, ніби щойно з клумби, не можна: листя набудуть коричневого відтінку, а пелюстки квітки трохи зморщаться, але в іншому перед вами буде практично "жива" квітка.

цвети_2
Credits

А якщо засолити?

Отримати розкішний букет літніх (не тепличних) троянд до Нового року чи Дня всіх закоханих не так вже й складно. Причому збережуться і їхня свіжість, і всі відтінки пелюсток, і навіть насичений аромат – ніби квіти щойно зірвані з куща. Для початку підберіть підхожу картонну коробку, щоб рослини помістилися в неї зі стеблами. Насипте на дно коробки невеликий шар (1-2 см) прожареної солі (тільки не йодованої, можна звичайної кам'яної або дрібної морської). Укладіть на сіль рослини, у яких бутони тільки почали розпускатися, і повністю посипте їх сіллю. Коробку закрийте кришкою, оберніть плівкою або покладіть в поліетиленовий пакет, туго зав'яжіть і відправте в підвал або на засклений балкон. Якщо будуть сильні морози, утепліть коробку (наприклад, закрийте ковдрою).

За кілька днів до знаменної дати рослини з коробки потрібно вийняти і повністю занурити у ванну або великий таз. Кілька годин вони мають вимокнути, тому краще це зробити на ніч. В кінці "купання" квітам потрібно зробити "душик", щоб змити солону воду. Все, можете складати свій прекрасний святковий букет.

Кожній квітці – свій засіб

Можливо, ви не збираєтеся зберігати життя квітам місяці і роки, але подовжити його ненадовго не проти. Квіти люблять свіжу воду, тому змінювати її у вазі потрібно щодня. Використовуйте воду кімнатної температури: занадто холодна прискорює старіння. Ще перед тим як встановити букет у вазу, видаліть листя в нижній частині стебел: воно швидко загниває у воді. А потім вчасно прибирайте зів'ялі квітки (щоб не подавали іншим "поганий приклад"). Це, так би мовити, загальні рекомендації – для всіх рослин. Але квіти різні, а отже, і заходи із подовженню їхнього життя теж мають бути різними.

Зрізи м'яких стебел маргариток, маку, резеди "обпаліть" над вогнем: припікання зупинить виділення молочного соку, що значно збільшить термін життя букета. Цю ж процедуру можна виконати, "організовуючи" букет з тюльпанів і нарцисів. До речі, ці квіти швидко в'януть, але їхню свіжість можна відновити. Оновіть зрізи на стеблах, туго огорніть їх папером, а потім поставте в гарячу воду (близько 60°С). Виймати не поспішайте, нехай вода охолоне. Через деякий час стебла розпрямляться. Такі ж дії роблять і для порятунку від в'янення лілій.

Щоб на довше зберегти свіжість троянди, потрібно зробити зріз якомога більшої ділянки: стебла цієї рослини мають щільну кору, тому воду вона всмоктує тільки через зріз. Можна її навіть розщепити або розплющити молотком. Шипи і більшу частину листя видаліть, щоб гілка, яка все ще є рослиною, не витрачала на них дорогоцінну вологу (до речі, здебільшого вона випаровується через шипи і листя). Так само вчиняють з целозією і з гілками бузку (хіба що ці рослини не мають шипів). На скабіозі, до того ж, можна одразу видалити численні бутони – в букеті вони вже не розпустяться.

Рослини з порожнистим стеблом (наприклад, дельфініуми) довше збережуться свіжими, якщо в стебло-трубочку вставити  ватну кульку. Фрезії люблять, коли у воду додають... газовану воду. До речі, ці квіти – відомі ласуни: вони навіть затримають своє в'янення, якщо ви підсолодите воду у вазі. Але остерігайтеся додавати цукор у воду для всіх квітів: у солодкій воді швидко розмножуються бактерії. Солодке підживлення чинить короткочасний позитивний вплив, але загальний термін життя букета може значно скоротитися. До речі, іноді воду у вазі підкисляють аспірином або лимонною кислотою: в кислому середовищі бактерії розмножуються повільніше. Але, на жаль, кисле люблять не всі квіти. Троянди, цикламени, хризантеми, гвоздики, айстри – любителі алкоголю (хто б міг таке подумати). Клематиси можуть скласти їм компанію. Флористи рекомендують завжди додавати у вазу з цими квітами трохи спирту (1 ч. ложка на 1 л води).

Що б ви не робили, аби зберегти букет герберів довше, навряд чи зусилля увінчаються успіхом. Гербери швидко в'януть, прийміть це як даність. Але хоч на трохи затримати прощання з ними можна, якщо додати у воду 1 ч. ложку солі. До речі, флокси, жоржини, кали, гладіолуси теж люблять солоне.

Майте на увазі, що тривалість свіжості квітів також залежить від їхніх сусідів по вазі. Наприклад, троянди і гвоздики – індивідуалісти вищою мірою, вони не терплять присутності поруч інших квітів. Та й решта довше протримається в компанії зі своїми родичами, тож доводиться вибирати: більш тривале цвітіння або різноманітність у вазі.

Ольга Маріуц

 

Залиште свій коментар

Вибір редакції