Бігорексія: фітнес-манія, що заважає нам жити

Бігорексія: фітнес-манія, що заважає нам жити

Фото: Credits

Наше суспільство захоплює ще одна залежність, від якої не застраховані люди жодної з соціальних груп, і ім'я їй – фітнес-манія.

Краще ворог хорошого

Здавалося б, що поганого в тому, що людина займається спортом, – бігає вранці, ходить в зал, крутить педалі на велотренажері або від душі молотить боксерську грушу? Зрозуміло, нічого – навпаки, спорт корисний як для здоров'я (регулярні фізичні вправи зміцнюють серце і судини, нормалізують тиск), так і для краси. Але що змушує людей годинами займатися спортом, нехтуючи іншими захопленнями та хобі? Справедливості заради треба сказати, що багато людей переслідують цілком зрозумілу і природну мету: бути в тонусі, підтримувати гарну фізичну форму, схуднути, підкачати фігуру.

Не останню роль відіграє і бажання знайти душевну рівновагу і поліпшити настрій – під час фізичного навантаження в залі в кров викидається велика кількість ендорфіну – одного з трьох так званих "гормонів щастя". Але все це справедливо і правильно тільки за однієї умови: у спортивних занять – як, втім, і у будь-яких інших – має бути міра. Ті, для кого спорт став залежністю, її, зазвичай, не визнають. Чоловіки готові до нескінченності тягати "залізо", щоб знайти м'язи Шварценеггера, а жінкам здається: ось ще трохи, і вони остаточно позбудуться целюліту і жирових відкладень на стегнах і талії.

Як розпізнати залежність

Як розпізнати людину, для якої спорт став не просто одним з приємних занять, а залежністю? Існує кілька ознак, які не дадуть вам помилитися в цьому питанні. Отже, ми маємо справу з фітнес-манією, якщо...

...заняттям спортом підпорядковані всі ваші інтереси й розпорядок дня, а ваше життя цілком і повністю підпорядковане їм. Ви готові скасувати будь-яку зустріч, навіть дуже важливу, якщо за часом вона збігається з відвідуванням спортзалу. А, пропустивши заняття, ви незадоволені собою і почуваєтеся винним – вам здається, що ви невдаха, не здатна виконати назначене.

...ваша стрічка в соціальній мережі більше ніж на вісімдесят відсотків заповнена селфі зі спортзалу. Ні, звичайно, там є фотографії вегетаріанських страв з кафе і ресторанів і симпатичні портрети котиків, але літопис спортивних подвигів все-таки переважає.

...ви почали часто відвідувати магазини, в яких продається все для спорту, – форма, атрибути, харчування, хоча раніше оминали їх .

...у вашому гардеробі з'являється більше спортивного одягу відомих брендів, причому носити його ви починаєте не лише під час походів в спортзал, але і в повсякденному житті.

...ви починаєте жартувати над подругами, які не ходять до спортзалу, і звертати їх у свою віру, агітуючи – часом досить агресивно – займатися разом з вами.

...ви критикуєте своїх домашніх і подруг за те, що вони, як вам здається, неправильно харчуються, а самі живете за принципом "ЗОЖ – моє все", не дозволяючи собі навіть маленьких слабкостей у вигляді келиха шампанського або шматочка тортика.

Всьому виною бігорексія

Якщо у вас присутня велика частина перерахованих вище ознак, можете себе привітати" – з фітнес-манією ви знайомі не з чуток. І тут виникає закономірне питання: у чому причина такої залежності? Психологи вважають, що в її основі лежить нелюбов до власного тіла, яку називають бігорексією. Намагаючись зробити тіло ідеальним, людина починає нарощувати частоту і інтенсивність занять спортом, при цьому досягти мети їй, зазвичай, не вдається. Люди, які страждають бігорексією, діють за принципом "краще – ворог хорошого": чим активніше вони тренуються, тим швидше віддаляється від них омріяна мета.

До того ж через низьку самооцінку такі люди або не бачать результатів своїх зусиль, або вони здаються їм недостатньо вагомими, і змушують все частіше бігати в спортзал. До речі, це чи не єдина залежність, яку  люди не тільки не приховують від оточення, але й, навпаки, ретельно виставляють напоказ.

Як боротися з фітнес-манією

Після запитання "хто винен?", зазвичай, слідує не менше поширене запитання: "Що робити?" Як вивести заняття спортом з розряду залежності в розряд просто приємних занять? На жаль, в більшості випадків без професійної допомоги тут не обійтися – тільки психолог допоможе вам зрозуміти, що стоїть за вашою жагою фізичного самовдосконалення – бігорексія або якісь інші причини, чому коріння вашого стану і як зробити так, щоб нездорову тягу до спорту перетворити на здорову і змусити приносить реальну користь.

За допомогу у розкритті теми дякуємо психологу Марині Єлисєєвій.

Олександра Волошина

Стаття з добірки новин:
Поради психолога
Наступна публікація