Сколіоз і фітнес: як виправити поставу

Сколіоз і фітнес: як виправити поставу

Фото: Credits

Сколіоз – досить поширене захворювання в наші дні. Проте незважаючи на певні труднощі і неможливість повного лікування хребта, багатьох це не зупиняє, і вони починають займатися спортом. Ба більше, є навіть фітнес-моделі, які виступають на змаганнях зі сколіозом, який у них завдяки рокам наполегливої роботи ніхто не помічає. Про те, як правильно займатися зі сколіозом, які навантаження можливі і які заборонені, ми поговорили з фахівцем з рекреації та ОФК, персональним тренером фітнес-центру "Акваріум" Ольгою Дубовою.

Що таке сколіоз?

Це один із видів порушення постави. Правильна постава формується кістками скелета, а саме формою хребта, нервовою системою, тонусом м'язів, загальним станом організму і забезпечує оптимальне функціонування рухового апарату. У нормі хребет має 3 фізіологічних вигини: шийний і поперековий лордоз і грудний кіфоз.

Причини порушення постави різноманітні: вроджені аномалії розвитку хребта, захворювання (наприклад, рахіт), травми спини, психотравми, вимушені неправильні пози в результаті тривалого сидіння або стояння. Існує безліч видів її порушення: у сагітальній площині – сутулість, кругла спина, пласка спина, пласковвігнута спина, а у фронтальній площині – всілякі сколіози. Залежно від ступеня викривлення розрізняють сколіоз 1-4 ступеня.

Основи постави закладаються від самого народження (наприклад, шийний лордоз формується у віці 1-2 місяці). Протягом усього росту організму вона може змінюватися під впливом різних факторів, тому так важливо з самого дитинства долучатися до рухової активності, займатися оздоровчою фізкультурою, робити елементарну зарядку. Особливо цьому варто приділити увагу під час тривалого навчального процесу (школи, інститути), а потім не забувати про це в офісі. Більшість дітей після закінчення школи вже мають функціональні порушення постави. Однак лікарі не завжди уважно ставляться до цього поширеного порушення здоров'я і серйозні діагнози ставлять тільки при запущених формах.

Який вигляд мають тренування за сколіозу

Якщо людина має офіційний діагноз, то їй показана підготовча група для занять фізичною активністю: для дітей – у школі підготовча група з фізкультури, а для дорослих – після приходу до фітнес-центру показані реабілітаційні та функціональні тренування з корекції постави. Вони можуть бути індивідуальними з персональним тренером-реабілітологом або ж груповими, наприклад, зі спеціального пілатесу, який проводиться у міні-групах на спецобладнанні – реформерах. Або це може бути пілатес для загальної групи з акцентом саме на поставу. Про це треба додатково цікавитися у фітнес-центрі.

Мета таких тренувань – виправлення порушень постави за допомогою фізичних вправ, що впливають на глибокі і поверхневі м'язи, відновлення симетрії м'язів, що формують поставу, поліпшення їхнього тонусу, сили і гнучкості. Завдяки цьому домагаються нормалізації фізіологічних вигинів хребта, симетричного положення плечового і тазового поясів.

У разі складних випадків порушення краще підійде персональний тренінг. Досвідчений тренер зможе скласти індивідуальний комплекс вправ з урахуванням причин виникнення проблеми, віку, загального стану здоров'я, загального фізичного розвитку, ступеня вираженості викривлень хребта. У цей комплекс входять вправи на розслаблення, гімнастична корекція, вправи на координацію. Заняття можуть відбуватися зі спортивним спеціальним обладнанням: гумовими амортизаторами, еспандером, фітболом і медицинболами, гімнастичними стиками, з використанням профілактора Євмінова.

Якщо ви не маєте серйозних порушень і ступінь викривлення хребта у вас невисокий (функціональні порушення постави є у більшості людей з самої початкової школи), вас не мучать постійні болі в спині, то можна і потрібно займатися різними видами фітнесу, орієнтуючись на особисте самопочуття. Можна вибрати різні напрями: комусь підійде стрейчинг, комусь - силове тренування, комусь краще буде тренуватися в басейні, а хтось віддасть перевагу танцям.

Протипоказання за сколіозу

Професійний спорт і формування правильної постави – це різні речі, оскільки спочатку поняття здоров'я і професійного спорту рідко поєднуються. І чим серйозніше діагноз, тим більше показаний ОФК (оздоровча фізкультура і плавання).

Зазвичай, проблеми постави завжди поєднуються з різними деформаціями стоп – різними варіаціями пласкостопості. Тому враховувати на тренуваннях тільки одну спину неправильно. Треба розуміти, що абсолютно всі системи в організмі взаємопов'язані. Наприклад, скарги на болі в колінах зазвичай говорять про проблеми як в стопах, так і в хребті. З урахуванням саме пласкостопості і навантаження на коліна протипоказаний біг на асфальті, де немає амортизації. Краще кардіонавантаження на біговій доріжці або на еліптичному тренажері, велотренажері.

Більшості слід уважно ставитися до осьового навантаженні. Наприклад, до присідань і випадів з обтяженням, утримуваним на спині. Протипоказані стрибки і різкі зміни положень тіла під час групових тренувань на степі, тайбо, кікбоксингу, кросфіту.

Чи можна позбутися проблем зі спиною назавжди

Часто, крім візуального викривлення хребта, відзначається зміна функціонування внутрішніх органів, серцево-судинної, дихальної та травної систем. Правильні тренування принесуть неоціненну користь всьому організму загалом – від зовнішнього до внутрішнього стану. Що стосується часу на виправлення цієї проблеми, то все залежить від ступеня порушень і віку. Зрозуміло, що чим раніше вдалося помітити і почати тренуватися (особливо в юному віці), тим швидше настане оздоровлення. І чим старша людина, тим повільнішим буде процес. Тренування – це не хірургічні та пластичні операції, а довга і регулярна робота над собою (це стосується не тільки постави). Чим довше і регулярніше ця робота, тим кращим буде ефект. Утім, проблему викривлення постави рідко вдається вирішити на 100%. Це залежить не скільки від фітнесу, скільки від того, що складно усунути шкідливі фактори. Наприклад, це може бути професійна діяльність при довгих неправильних статичних позах на робочому місці, за кермом машини. Також важливі психологічні аспекти, загальні психосоматичний стан, що зазвичай позначається на підвищеному тонусі м'язів.

За незначних функціональних порушень, які є у більшості людей, можливий навіть модельний бізнес. Рідко у моделей гарна рівна спина. Зазвичай у них спини "порожні" – з дефіцитом м'язів і нерозвиненим м'язовим корсетом. Ефемерна легкість моделей досягається завдяки саме дефіциту м'язів і взагалі дефіциту загальної маси тіла. Висновок який? Дієта має бути правильною. Правильне здорове харчування – не голодування, не переїдання. Відмова від шкідливих продуктів у поєднанні з регулярними тренуваннями.

Марина Фролова

Повʼязані теми:

Наступна публікація