Тренування під час місячних: відвідувати чи утриматися

Дата публікації
Перегляди
391к
Час на прочитання
3 хв
Поділитись:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Viber
Тренування під час місячних: відвідувати чи утриматися

Фото: Getty Images

У жінок, які займаються фітнесом, впродовж кількох днів на місяць відбуваються зміни в способі життя. І якщо це стосується фізичних навантажень, то багато хто не наважується займатися спортом в "ці дні", та й лікарі не рекомендують. Насправді немає суворих рекомендацій, що обмежують фізичну активність. Чи варто займатися фітнесом і як за час місячних не вибиватися з ритму тренувань, ми поцікавилися у фахівців.

За словами акушера-гінеколога медичної мережі "Добробут" Ксенії Грищук, зовсім виключати фізичні навантаження під час менструації навіть шкідливо. Відсутність руху призводить до застою крові, а під час місячних, навпаки, хороший венозний відтік дозволяє почуватися найбільш комфортно.

Ксенії Грищук акушер-гінеколога медичної мережі "Добробут"

Якщо жінка займається спортом активно і регулярно, то силові тренування на час місячних краще скасувати. Насправді обмеження стосуються перших 3 днів за 5-денного циклу і першого та половини другого дня за 3-денного циклу. Із кардіонавантажень вистачить ходьби і велосипеда, до решти тренувань слід підходити помірковано і без фанатизму. Важливо пам'ятати, що будь-яке навантаження посилюватиме менструальні виділення, а надмірні навантаження можуть спричинити порушення менструального циклу аж до аменореї. Фізичні навантаження в жодному разі не повинні  викликати виснаження, напруження, непритомність через втрату рідини внаслідок посилення менструальних виділень. Рекомендуються прогулянки, легка гімнастика, пілатес і йога.

Важливо також враховувати ритм життя жінки, наскільки рясні у неї менструації. Якщо місячні рясні, то рухи будуть спричиняти дискомфорт. Але за помірних і безболісних місячних фізичні навантаження припустимі.

Під час менструації потрібно вживати достатню кількість рідини, дотримуватися здорового способу життя.

Персональний тренер з аквафітнесу, інструктор групових програм з аквааеробіки і плавання фітнес-центру "Акваріум" Сабіна Романова:

"Випадати з активного життя в період місячних не варто. У спорті нам тренер дозволяв пропустити тренування тільки першого дня. Це тренувальний процес, і буває, що критичні дні припадають на змагання. Тому спортсмени тренуються і в місячні, хіба що тренер дає менше навантаження . Спортсмени високого рівня ведуть щоденники, записують свої відчуття і з урахуванням циклу будують свої тренування.

Якщо ви звикли регулярно займатися, то тренування в залі у вільному темпі, середнього навантаження навіть рекомендуються, оскільки покращують кровообіг. Також добре покращують кровообіг вправи на розтяжку. Протягом усіх місячних виключається силова робота, підняття важких предметів, вправи на прес, скручування.

Що стосується відвідування басейну, то жодних протипоказань тут немає, адже прес тут не працює так, як в інших тренуваннях. Плавати з використанням засобів гігієни можна, якщо лікар не заборонив. Перший день місячних можна пропустити, але якщо місячні помірні і безболісні, то й першого дня відвідування басейну не зашкодить.

Сприймати період місячних варто як нормальні дні. І виключати фізичне навантаження лише в тому разі, якщо болить живіт і ви відчуваєте сильний дискомфорт. Взагалі, відчуття дискомфорту може з'являтися вже під час ПМС. Може спостерігатися здуття живота, швидка стомлюваність. Якщо ви займаєтеся з тренером, можете сказати тренеру про свій стан, щоб він підкоригував тренування з урахуванням вашого самопочуття.

Якщо ви займаєтеся вдома, то силових навантажень, як-от вправи на прес і присідання, також слід уникати. Припустимі легка пробіжка, ходьба, вправи на гнучкість. У цей період треба пробувати йогу або пілатес ".

На завершення ми поцікавилися про особливості занять пілатесом і йогою під час місячних у тренера з пілатесу Ірини Вершиніної (irvelates.com):

"У йозі, як і в пілатесі, не рекомендується жодних перевернутих поз. Хоча все індивідуально. Наприклад, в однієї моєї знайомої з покоління в покоління передавалася традиція під час хворобливих місячних мити підлогу. Нахилятися вниз головою і руками мити підлогу. Це фізична робота, яка забезпечує нижню частину живота кровотоком і викликає ефект полегшення. У йозі є певні вправи і навіть комплекси, які рекомендовані за хворобливих місячних, оскільки знімають судинний спазм. Наприклад, це пози з розкритими стегнами. У пілатесі також є "розкривальні" вправи. На заняттях пілатесом я не рекомендую під час місячних цілеспрямовано працювати з тазовим дном, в йозі це називається нижнім замком (мулабандхою)".

Тетяна Корякіна

Повʼязані теми:

Наступна публікація