Як поєднати піст і тренування

Як поєднати піст і тренування

Фото: Credits

Про те, як поєднувати піст та заняття у фітнес-клубі, нам розповіла Валерія Іващенко, фітнес-директор та VIP-тренер.

Ви дотримуєтесь здорового способу життя? Займаєтеся спортом? Правильно харчуєтеся? Ви – молодець! Правильне харчування і тренування завжди давали позитивний результат! Але що робити, коли наближається піст? Чи можна тренуватися під час посту? І як правильно поєднувати ці два процеси?

Список дозволених продуктів під час посту ми знаємо. Тепер лише залишається з них щось приготувати, але так, щоб отримати максимум користі від них, тим паче, якщо ви паралельно тренуєтеся.

Під час посту забороняється вживати продукти тваринного походження. А як ми знаємо, це білок, якого у вашому організмі буде вкрай мало. І якщо давати організму надмірні фізичні навантаження, то це може спричинити втому, дратівливість і навіть виснаження. Тому потрібно стежити за своїм самопочуттям!

Щодо вуглеводів, то з цим проблем немає. Це наша енергія як для руху, так і для тренувань. Ви можете їсти крупи, макарони, картоплю, які містять повільні вуглеводи. Вони ж, на відміну від швидких (цукор, вироби з борошна, цукерки), довше засвоюються та створюють відчуття ситості. Основні правила харчування, яких я рекомендую дотримуватися:

Їжте часто і невеликими порціями + пийте багато води.

Під час харчування переважно рослинною їжею, потрібно дотримуватися режиму. Адже вона багата на клітковину, яка в шлунку вбирає багато води, тому харчові грудки стають щільними і можуть викликати запор.

Їжте вуглеводи в першій половині дня.

До обіду треба вживати хліб і злаки, а у другій половині дня – некрохмалисті овочі і бобові.

Масло замінити горіхами і насінням.

Сироїдіння.

Пост обмежує вживання вареної їжі. Але овочі можна не тільки варити, але і запікати, готувати на пару, солити, заквашувати, роблячи свій раціон різноманітним.

Ласунам.

Дозволеними ласощами є мармелад, халва, козинаки, гіркий шоколад без наповнювачів, мед, сухофрукти, випічка без яєць, молока і вершкового масла.

Харчування під час посту має бути різноманітним.

Валерія Іващенка, фітнес-директор, VIP-тренер в BodyArt fitness (bodyartfitness.com.ua)

Під час тренувань я б радила утриматися від посилених навантажень, якщо ви новачок. Вам більше підійдуть програми "розумне тіло". Ці програми "м'якші", але більше уваги приділяють так званим кору – м'язам пресу, поперечного черевного м'язу, а також м'язам спини.

Якщо ви раніше відвідували тренажерний зал або силові тренування, то віддайте перевагу каланетиці. Під час цих занять ви стрімко зменшите об'єми тіла, а метаболізм залишиться на високому рівні. Для відновлення не потрібна велика кількість повноцінного білка. Вам необхідно наситити свій раціон тофу, горіхами, квасолею і грибами, і цього цілком вистачить, щоб продовжити прогресувати.

Ну а якщо ви не хочете припиняти високоінтенсивні навантаження, то вам доведеться доповнювати раціон спортивним харчуванням: амінокислотами і соєвим протеїном після тренувань. І під час такого режиму вам доведеться їсти часто.

Також є і заборони. Піст, особливо одночасно зі спортом, не рекомендований дітям, вагітним, літнім людям і людям, що мають проблеми зі здоров'ям. Якщо ви дотримуєтесь посту за всіма канонами і правилами, то тренування можуть призвести до виснаження і серйозних захворювань. Але якщо ви все ж зважилися на такий крок, то вам необхідно порадитися з лікарем і розробити для себе індивідуальну програму харчування.

Дякуємо за допомгу у підготовці матеріалу Валерії Іващенко, фітнес-директору та VIP-тренеру. у BodyArt fitness, bodyartfitness.com.ua.

Повʼязані теми:

Наступна публікація